Merzifon Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer alan Amasya ilinin ilçelerinden olan ve ilin en büyük ilçesi olan Merzifonda gezilecek yerleri ve rotasını aktaracağız.
7 bin yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Merzifon tarihi camileri, han ve hamamları ile tarih kokan sokakları ile ziyaret rotanıza eklemeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Merzifon gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır.
1.Merzifon Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Çelebi Mehmet Medresesi (Sultaniye Medresesi)
Merzifon Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında yer alan medrese 1414-1415 yılları arasında Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazid’in oğlu Çelebi Mehmet tarafından yapılmıştır. Selçuklu Medrese planında inşa edilen medrese günümüzde sosyal ve sanatsal faaliyetlerin gerçekleştirildiği alan olarak hizmet vermektedir.
Çelebi Mehmet Medresesini ziyaret ederek hem mimarisini yakından inceleyebilir hem de bahçesinde soluklanarak çayınızı yudumlayabilirsiniz. Ayrıca medresenin güneyinde yer alan Çelebi Mehmet Cami de dikdörtgen planı ve mimarisi ile ziyaret etmeniz gereken yapılar arasında bulunmaktadır.
2.Merzifon Saat Kulesi
1414 yılında yaptırılan Çelebi Mehmet Medresesi’nin giriş kapısının üzerinde bulunmaktadır. Sultan Abdülmecit’in her şehre bir saat kulesi fermanından sonra 1865 yılında Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından köşeleri prizma şeklinde olan minare saat kulesine dönüştürülmüştür.
Her yüzünde saat bulunan kulenin içerisinde Merzifon’un eski fotoğraflarının yer aldığı bir cafe bulunmaktadır.
3.Kara Mustafa Paşa Camii
Merzifon ilçe merkezine bağlı Gazimahbup mahallesinde yer alan ve 1666 yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından inşa edilen caminin özellikle şadırvanı en dikkat çekici yapılarındandır. 19. yüzyılda yapıldığı düşünülen şadırvan ahşap yapısı ve özellikle tavanındaki kalem işi süslemeleri görülmesi gereken eserler arasındandır.
4.Merzifon Taşhan
Kara Mustafa Paşa Caminin yanında yer alan hanın üzerinde bir kitabesi bulunmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmese de mimari özelliklerine bakarak 17. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.
Yapımında kesme taş ve tuğla kullanılan han 2 katlı olup alt katının dış cephesinde sivri kemerli küçük dükkanlar yer almaktadır. Hanın iç kısmı ise üzeri açık avlu görünümündedir. Avlunun kuzeyinde taş sütunlar üzerinde sivri kemerlerin oluşturduğu revaklar yer alırken, bunların arkasında büyük taş konsollar üzerinde oturan cumba biçiminde odalar, odaların altında da hayvanlar için yapılmış ahırlar yer almaktadır. Hanın doğu ve batı kısımlarında da avluya açılan odalar yer almaktadır.
5.Merzifon Bedesteni
Kara Mustafa Paşa’nın hâkim olduğu 17. Yüzyıl Merzifon’un en hareketli yıllarını yaşadığı ve bedesteninde ilçenin en canlı yerlerinden biri olduğu bilinmektedir. Osmanlı döneminin önemli yapıları arasında bulunan bedesten uzun yıllarca dokuma atölyesi olarak kullanılmış sonrasında da uzun süre boş kalmış ve 1980 yılında TEKEL tarafından tütün deposu olarak hizmetini sürdürmüştür. 2000 yılında da ufak bir onarımdan geçerek Halk Eğitim Merkezi tarafından Halı dokuma tezgâhları yerleştirilmiştir. Ne yazık ki bu da çok uzun sürmemiş ve özel bir tekstil firması tarafından üretim yeri olarak kullanılmıştır.
Son olarak 2006 yılında restorasyondan geçerek eski görünümüne kavuşan bedesten günümüzde dükkanların bulunduğu ticari merkez olarak işlevini sürdürmektedir.
6.Merzifon Gezilecek Yerler Paşa Hamamı
1678 yılında Sadrazam Karamustafa Paşa tarafından yaptırılan hamam Merzifon ilçesinde yer almaktadır. Osmanlı hamam mimarisinin en güzel örneklerinden olan Paşa Hamamı soğukluk-sıcaklık kısmı ve soyunmalıktan oluşmaktadır.
7.Abide Hatun Camii
1680 yılında Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın annesi Abide Hatun tarafından yaptırılan cami Merzifon ilçesinin Narince Köyünde yer almaktadır. Caminin özellikle ahşap üzerine yapılan kalem işi süslemeleri görülmeye değer eserler arasında bulunmaktadır. İbadete açık olan camiyi ziyaret ederek mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.
8.Merzifon Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Dobak Camii
1188 yılında Elhac Mustafa tarafından yaptrılan cami Merzifon’a bağlı Harmanlar Mahallesinde yer almaktadır. Kare planlı olan cami son cemaat yerinin yapılmasıyla dikdörtgen görünüme kavuşmuştur.
İlk yorum yapan olun