Ankara yemekleri yazımızda, Ankara’ya özgü meşhur çorbalar, Ankara’ya ait meşhur yöresel yemekler, Ankara mezeleri ve Ankara tatlıları başlıkları altında toplam 30 adet Ankara yemekleri tarifi verilecektir. Yazımıza başlamadan önce Ankara mutfağını kısaca tanımlayalım.
Ankara Yemekleri; Ankara Türkiye’nin başkenti, bağımsızlığın ve kuruluşun sembolü olarak gözde şehirlerimizden biri olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrine de ev sahipliği yapan bu şehir tarihi değerleri kadar yöresel mutfak kültürü ile de ön plana çıkartmıştır kendini.
Ankara’ya yolunuz düştüğünde yiyebileceğiz, yeni damak tatlarını deneyimleyebileceğiniz birçok seçeneğe sahiptir. başkentin aldığı bir çok göç ile birlikte kendi kültürünün etkisi ile sofraları da geliştirip donatan bir mutfak kültürüne sahip olan Ankara çorbalarından etli yemeklere, etli yemeklerinden sebze ağırlıklı yemeklere, tatlılara kadar geniş bir lezzet sunar. Ankara’ya geldiğiniz zaman restoranlar da ve lokantalarda bulacağınız yöresel lezzetleri mutlaka deneyimlemelisiniz.
Ankara geniş mutfak kültüründe Ankara tava, Beypazarı güveci, çubuk turşusu, Beypazarı kurusu, inceğiz çorbası, entekke böreği, yemlik cacığı, tamtak tiridi, şibit tatlısı, efelek sarması, bazlama kebabı gibi birçok lezzetin eşsiz tadı, yöreye özgü tarifi ile seçenekleri geniştir.
Ankara’nın Meşhur Yöresel Yemekleri
1. Ankara Tava
Evet çorbaların ardından Ankara’nın yöresel yemeklerinden bahsedelim. Ankara denildiğinde akla gelen ilk yemekler arasında olan Ankara tavası çokça tüketilen ve sevilen lezzetlerdendir. Ankara tava yemeğinin nasıl yapıldığı konusunda Ankaralılar bile ikiye bölünmüş durumdadır. Bazı bölgelerde pilavı pirinçten bazı bölgelerde arpa şehriyeden yapılır. Bir diğer husus ise etin kemikli kaburga eti ya da kuşbaşı et olup olmadığı hakkında yaşanan ayrımdır.
Ankara Tava Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet kemikli kuzu incik
- 1’er adet soğan ve domates
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- Yeteri kadar sıcak su, tuz, karabiber
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı arpa şehriye
Ankara Tava Yapılışı
- Kıyılmış soğanı yarım çay bardağı sıvıyağ ile birlikte düdüklü tencerede kavurun.
- Ardından kuzu incikleri ilave edin ve rengi dönene kadar kavurmaya devam edin.
- Küp doğranmış domatesi ekleyin ve üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin.
- Düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve et yumuşayana kadar pişirin.
- Daha sonra başka bir tencereye aldığınız tereyağı ve yarım çay bardağı sıvıyağda arpa şehriyeyi rengi dönene kadar kavurun.
- Suyunu süzdüğünüz kuzu incikleri ve 3 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Tuz ve karabiberini ekleyip, tencerenin kapağını kapatın.
- Önce harlı sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar (suyu az gelirse biraz daha sıcak su ekleyerek) pişirin.
- Tencereyi ocaktan alın ve pilavın üzerine temiz bir bez veya kağıt havlu ile örtüp kapağını kapatın. 15 dakika demlendikten sonra sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
2. Ankara Yaprak Döneri
Yaprak döner sade Ankara’nın değil tüm ülkenin beğenerek ve severek yediği emeklerdendir. Ankara’nın tüm lokanta ve restoranlarında kolaylık bulabileceğiniz bu enfes yaprak yaprak ince ince kesilmiş döner damaklarda kalacak tadı, doyuruculuğu ile deneyimlenebilecek en güzel tatlar arasındadır. Ezilmiş domates ve tuz ile harmanlanıp bir gece bekletildikten sonra arsına kuyruk yağı da eklenerek şişe dizilen eti afiyetle yiyebilirsiniz.
Ankara Yaprak Döner Tarifi İçin Malzemeler
- 10 kilogram koyun eti (arka but kısmı olsun)
- 1 kilogram kuyruk
- 1 kilogram domates Tuz
Ankara Yaprak Döner Yapılışı
İlk olarak koyun eti yaprak ya da kağıt inceliğinde açılır. İçindeki lifler, sinirler ayıklanır.
Domatesler ezilir, akşamdan tepsiye bir sıra et döşenir, ezilmiş domates ve tuz eklenerek bu şekilde et terbiye edilmesi için bırakılır. Bir gün bekletilen etler, yaprak şeklinde açılır ve tek tek aralarına kuyruk yerleştirilerek şişe takılır. Yanmış olan kömürün karşısına konur, döndürülerek pişirilir. Afiyet olsun. Ankara Yemekleri,
3. Ankara Yemekleri Tamtak Tirit
Tamtak tirit içerisinde çemen bulunan ve etin çemenle karıştırılmasından elde edilen karışımdan oluşan bir lezzettir. Yiyenlerin bu farklı tadı unutamayacağı ve damakta kalan tadıyla tekrar yemek isteyeceği eşsiz bir lezzettir.
Tamtak Tirit Tarifi İçin Malzemeler
- 250 gr Banvit Kırmızı Dana Kıyma
- 1 tatlı kaşığı çemen
- 3 çorba kaşığı tereyağı
- 2 adet orta boy soğan
- 3 adet yeşil sivribiber
- 3 adet orta boy domates
- 3 adet yumurta
- 800 ml et suyu
- 5 diş sarımsak
- 8 dilim ekmek
- Tuz, tane karabiber, pul kırmızıbiber
Tamtak Tirit Yapılışı
- Çemeni bir su bardağına koyun. Bardağın yarısına kadar su koyup, 2-3 kez rengi değişen suyu süzerek değiştirin.
- Tereyağını ısıtıp, orta irilikte doğranmış soğanı ilave edin. Orta ateşte ve karıştırarak, soğanlar yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 2-3 dakika soteleyin.
- Karıştırmaya devam ederek sırasıyla yeşil biberi ekleyip, 2-3 dakika, kıymayı ilave edip, kaşığın tersiyle hafifçe ezerek rengi değişinceye kadar, yaklaşık 3-4 dakika, domatesleri de katıp, 3-4 dakika pişirin.
- Karıştırmaya ara vermeden sırasıyla çırpılmış yumurta ve sıcak et suyunu ekleyin. Çemen, sarımsak, tuz, karabiber ve pul kırmızı biber serpip, 3-4 dakika pişirin.
- Ekmek dilimlerini tabaklara yerleştirin. Üzerlerine kıymalı harcı paylaştırıp, hemen servis yapın. Afiyet olsun.
4. Ankara Yemekleri, Beypazarı Güveci
Ankara’nın etli yemeklerinden odun ateşi ve güvecin yemeğe kattığı eşsiz lezzet eşliğinde hazırlanmış olan bir lezzettir. Güveç içerine hazırlanan et odun ateşi taş fırınlarında pişirilerek sofralarla buluşuyor ve sizlere de bu lezzetin keyfini çıkartmak düşüyor. Beypazarı Güveci’ni diğer güveç yemeklerinden ayıran özelliği, kullanılan etin besinlerini doğal bir şekilde bulabilen hayvanların etinden olması diyebiliriz. Ankara’ya gelip de böyle bir lezzeti denmeden dönmemelisiniz. Ankara Yemekleri,
Beypazarı Güveç Tarifi İçin Malzemeler
- 4 kg kuşbaşı et ( Evde yapılabilecek tariften alınmıştır.)
- 1 kg pirinç
- ½ kg tereyağı
- 3 adet domates
- 2 adet sivri biber
- Alabildiği kadar su
Beypazarı Güveç Yapılışı
- Önce kabukları soyulan ve küp küp doğranan domatesler, halka halka doğranan sivri biberler ile birlikte güvecin içine konur.
- Üzerine etler ile birlikte 10 su bardağı su ilave edilir.
- Güvecin ağzı kapatılarak hararetli fırına sürülür. Etler piştikten sonra başka bir kaba alınır.
- Güvecin içine önceden sıcak suda bekletilmiş pirinç ilave edilir. Tuz da konarak üstü kapatılır, fırına sürülür.
- 10-15 dakika sonra güvecin üzeri açılarak etler pilavın üzerine döşenir. 5-10 dakika daha fırında tutulur. Tekrar güvecin ağzı sıkıca kapatılarak pilavın demlenmesi sağlanır. Afiyet olsun.
5. Kızılcahamam Testi Kapama
Ankara mutfağının yöresel lezzetlerinden olan testi kapama oldukça doyurucu ve bir o kadar da güzel bir tada sahiptir. Yapımı da kolay ve pratik olan etin en güzel hallerinden biridir esti kapama. Ankara’ya geldiğinizde etin bu tadını deneyerek görmelisiniz. Ankara Yemekleri,
Kızılcahamam Testi Kapama Tarifi İçin Malzemeler
- 1 orta boy testi
- 1 kilogram kuzu ve dana eti
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 7-8 adet arpacık soğan
- 6-7 diş sarımsak
- 3 su bardağı pirinç
- Tuz
Kızılcahamam Testi Kapama Yapılışı
- Etleri iri kuşbaşı halinde doğrayıp, terbiyesini yaparak sarımsak ve arpacık soğanla beraber testiye doldurun.
- Testiyi ters çevirerek bakır bir kaba yerleştirin.
- Etrafına et parçaları koyun. Bu şekilde etin pişip pişmediğini anlarsınız.
- Suyunu ilave edip pişmeye bırakın.
- Etler pişince suyu ile de pilavı hazırlayın.
- Afiyet olsun.
6. Ankara Yemekleri, Kuru Köfte
Köfte küçükten büyüğe her neslin severek tükettiği yiyeceklerden olan yananı patates kızartası eşliğinde tadından yenmez. Genel olarak tüm yemek yerlerinde kolaylıkla bulabileceğiniz bir lezzettir. Az malzemesi ile sizlerin de kolaylıkla yapabileceği bir yemektir.
Kuru Köfte Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gr. az yağlı dana kıyması
- 4-5 dilim bayat ekmek içi
- 1 yumurta
- 1 çorba kaşığı sirke
- 1 orta boy kuru soğan
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- Karabiber
- Kimyon
- 1 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
Kuru Köfte Yapılışı
- İlk olarak kıymayı bir yoğurma kabına alıyoruz ve içerisine bayat ufalanmış ekmek içi, yumurta, baharatlar, dövülmüş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş kuru soğan ve sirke eklenip iyice yoğuruyoruz. Ardından 10 dakika dinlendiriyoruz.
- Hazırlanan harçtan, ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlak veya oval köfteler hazırlıyoruz.
- Sıvı yağ bir tavada kızdırıp köfteleri sıvı yağın içine konularak önlü ve arkalı kızartıyoruz. Patates kızartması ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
7. Ankara Yemekleri, Fırın Aşı
Fırın aşı Ankara’nın yöresel, kendisine özgü olan mutfaklarında yeri almış bir yemektir. İçerisinde bulunan et, buğday, nohut ile doyurucu bir yemektir. Ankara Yemekleri,
Fırın Aşı Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım kilogram buğday (göçe)
- 150 gram nohut
- 2 orta boy soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 6-7 tane tuzlanmış, kurutulmuş kaburga kemiği veya 6 adet kaburga kemiği
- 1 çay kaşığı salça
- 1 çay kaşığı toz biber
- Tuz
Fırın Aşı Yapılışı
- Kaburga kemiği, tuzunu çıkartmak için bir gece önceden ıslatılır.
- Buğday ve nohutta bir gece önceden suda bekletilir.
- İnce ince doğranmış soğan, sarımsak, salça, tuz, biber, nohut, buğday hep beraber mahalle fırınında kullanılabilecek bir tencereye yerleştirilir.
- Kemikler en üste yerleştirilir. Sonra üstünü örtünceye kadar su ilave edilir, tencerenin kapağı kapatılarak akşam fırına verilir.
- Tencerenin içindeki malzeme sabaha kadar yavaş yavaş pişer. Sabahleyin yemeğe hazır olur. Servis yaparken kemikten etler ayrılır. Arzu edilirse, mahalle fırını yerine evde tencere içerinde kısık ateşte uzun sürede pişirilerek de hazırlanabilir. Afiyet olsun.
8. Efelek Sarması
Efelek sarması yaprak sarmasından farklı olarak labada denilen bitkinin Ankaraca’sı olarak bilir ve yaprak sarması aksine düz sarılmaz üçgen muska şeklinde sarılır. Her sene bahar mevsiminde çıkan bu bitki oldukça sevilir ve çeşitli yemeklerde de kullanılır. Yanına da yine Ankara yöresine özgü bir cacık olan yemlik cacığı eşliğinde sunulduğunda tadına doyum olmaz. Ankara’nın restoranlarında efelek sarmasını bulabilirsiniz.
Efelek Sarması Tarifi İçin Malzemeler:
- Efelek yaprağı
- 2-3 adet kuru soğan
- Sıvıyağ
- Pirinç
- Bulgur(yarı yarıya)
- Salça
- Taze nane
- Maydanoz
- Tuz
- Pul biber
- Nar ekşisi
Efelek Sarması Yapılışı;
- İlk olarak bir tencerede sıvı yağda soğanları kavuruyoruz.
- Ardından salçayı ekliyoruz. Pirinç, bulgur ilave edip biraz su ekliyoruz. En son baharatını ve yeşillikleri ekleyip kapağını kapatıyoruz.
- Efelekleri kaynar tuzlu suya çok az batırıp çıkartıyoruz. Çok hassas bir bitki olduğu için ezilmeden hemen soğuk suya batırıp şokluyoruz.
- Daha sonra yaprakları ortadan ikiye ayırıp üçgen sarıyoruz. Pişen sarmaları yoğurt ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
9. Bazlama Kebabı
Hamur ve etin birleşimi ile oldukça doyurucu bir lezzet ortaya çıkaran bazlama kebabı çokça sevilen yörenin yemeklerindendir. Ankara’nın bu doyurucu lezzeti hazırlanan etli harcın bazlamanın içerisine eklenerek dolu dolu bir lezzet ortaya çıkartmaktadır. Farklı tatları denemeyi tercih ederseniz mutlaka deneyimlemeniz gereken bu lezzeti Ankara’ya yolunuz düşerse çoğu restoran ve lokantalarda bulabilirsiniz. Ankara Yemekleri,
Bazlama Kebabı Tarifinin Malzemeleri
- 500 gr dana eti
- 3 domates
- 4 sivri biber
- 2 soğan
- Tuz, karabiber, kekik
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Sos için
- 1 çay bardağı domates suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
Terbiye için
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- Karabiber
- Kekik
Bazlama Kebabı Tarifinin Yapılışı
- Bazlama kebabının eti, sıvı yağ kekik ve karabiberle marine edilir ve et buzdolabında bekletilir.
- Buzdolabında bekletilen etler ince ince doğranır. Etler tereyağında kavrulur soğan eklenip biraz daha kavrulur.
- Biber ve domatesler közlenir. Közlenmiş domates ve biberler kabukları soyulup doğranır ve etlere eklenir.
- Ardından kekik ve karabiber eklenir.
- Sos için tereyağında salça kavrulur, domates suyu eklenip kaynatılır.
- Bazlamalar ısıtılır içleri açılarak pişen et doldurulur.
- Bazlama Kebabının üzerine salçalı sos dökülür ve domates biberle servis yapılır.
- Bazlama Kebabımız servise hazır. Afiyet olsun.
10. Bici Aşı
Bici aşı Ankara’nın sevilen yemeklerinden biridir. Özellikle asma yaprağını seviyor iseniz bu lezzete bayılacaksınız. Taze asma yaprakları ve bulgurun bir araya gelmesi ile ortaya çıkan bici aşı sarmısaklı yoğurt eşliğinde tadı damaklarda kalacak bir lezzet sunar. Oldukça lezzetli ve besleyici olan bu yemeği Ankara’nın birçok yerinde bulabilirsiniz. Ankara Yemekleri,
Bici Aşı Tarifi İçin Gerekli Malzemeler:
- 20 tane taze asma yaprağı
- 1 çay bardağı bulgur
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 orta boy soğan
- 1 çay kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı su
- 4 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
- Tuz
Bici Aşı Yapılışı:
- Bici aşı için ilk olarak soğanlar ince ince doğranır ve sıvı yağ ile bir tencereye konulup kavrulur.
- İçine domates, biber salçası ve ince ince kıyılmış asma yaprakları ilave edilir.
- Birkaç dakika karıştırıldıktan içerisine su eklenerek kaynaması beklenir.
- Ardından bulgur ilave edilir. Pişince ateşten alınarak servise hazır hale getirilir. İsteğe göre de üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir. Afiyet olsun.
11. Ankara Yemekleri, Öllüğün Körü
Farklı bir isme sahip Ankara’nın mutfak kültürünün bir parçası olan öllüğün körü ismiyle de çok dikkat çekmektedir. Etli yemeklerden vazgeçemeyenler için güzel bir farklı lezzet oluşturabilir. Erişte üzerine ilave edilen etli kıyma ve üzerine sos olarak ekleyeceğiz yoğurt harika doyurucu bir tat oluşturur. Ankara’daki merkezi restoran ve lokantalarda bulabilmeniz mümkündür. Ankara Yemekleri,
Öllüğün Körü Tarifi İçin Malzemeler
- 2 kilogram erişte
- 4 çorba kaşığı yağ
- 250 gram kıyma
- Tuz
Öllüğün Körü Yapılışı
- Önce erişte kaynayan suya atılıp pişirilir ve kevgirde süzülür.
- Ardından tepsiye kavrulmuş kıyma yayılır, üzerine süzülmüş erişteler konularak yağlanıp fırında pişirilir. Ters çevrilerek kare porsiyonlara bölünüp servis yapılır. Afiyet olsun.
12. Ankara Yemekleri, Orman Kebabı
Ankara’nın başka bir kebabı ise orman kebabıdır. Etin yemeklerde yoğun olarak yer aldığı bir mutfak kültürü bulunan Ankara mutfağının birçok seçeneği vardır. Bu seçeneklerden birisi de orman kebabıdır.
Orman Kebabı Tarifi İçin Malzemeler
- 750 gr kuşbaşı dana eti
- 1 kuru soğan 3 orta boy havuç
- 3 orta boy patates
- 1 su bardağı haşlanmış bezelye
- Tuz
- Karabiber
- Kekik
Orman Kebabı Yapılışı
- Kuşbaşı dana eti düdüklüde 10 dakika haşlanır. ( Düdüklüye kullanmıyorsanız tencerede kullanabilirsiniz.)
- Haşlama işlemi sürerken patates ve havuç kuşbaşı doğranıp sıvı yağda kızartılır.
- Bezelye haşlanır. ( hazır da kullanabilirsiniz)
- Bir başka tencerede piyazlık doğranmış soğan sıvı yağda hafif öldürülür.
- İçine haşlanmış et ve bezelye, kızarmış havuç ve patates de ilave edilir.
- Etin haşlama suyundan dilediğiniz kadar koyulur.
- Yemeği sulu tercih ederseniz üstünü kaplayıncaya kadar ilave edebilirsiniz.
- Son olarak tuz, karabiber ve kekik de ilave ederek 15 dakika kadar birlikte pişirilir. Kontrol edilir.
- Afiyet olsun.
13. Ankara Yemekleri, Entekke Böreği
Ankara’nın hamur ve eti buluşturduğu bir börek diyebiliriz entekke böreğine. Mayalı hamur içerisine kıymalı harcın eklenip yağda kızartılması ile elde edilen bir tattır. D şeklinde kapatılarak küçük börekler yapılır. Birçok yerel lokanta ve restoranlarda bulabileceğiniz bir lezzettir.
Entekke Böreği Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kg. un
- 1/2 kg. kıyma
- Hamur mayası
- 1 yumurta
- 1/2 paket margarin
- 3 çorba kaşığı yoğurt
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 su bardağı süt
- Karabiber
- Tuz
- Sıvıyağ
Entekke Böreği Yapılışı
- İlk olarak hamurun mayasını ılık sütte eritin.
- Un, yumurta, maya, yoğurt, margarin, 1 fincan sıvıyağ ve tuz ile hamur yoğurup mayalanmaya bırakın.
- Kıymayı suyunu salıncaya kadar kavurun ve üzerine kıyılmış maydanoz, tuz ve biberini ekleyin.
- Ceviz büyüklüğünde hamur parçaları alıp üzerine bastırarak yassılaştırın. Ortasına kıyma koyup kenarlarını kapatın ve kızgın yağda pişirin. Afiyet olsun.
14. Beypazarı Kurusu
Ankaralıların özellikle çay ve kahve yanında, toplantı, sohbet ortamlarında sıkça tercih ettiği bir lezzettir. Sert şekilde pişirilen, hamuru bol tereyağlı ve az da tarçınlı olan bir lezzettir. Beypazarı kurusu oldukça doyurucu ve uzun süre saklanabilir olması ile çokça tercih edilir. Bu kıtır kıtır lezzeti sizlerde deneyimleyebilirsiniz.
Beypazarı Kurusu Tarifi İçin Malzemeler
- 100 gram tereyağı ( yumuşamış)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1,5 bardak ılık süt
- 2 tatlı kaşığı kuru maya
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı tarçın
- Yarım çay kaşığı mahlep
- 4,5 bardak un
Beypazarı Kurusu Tarifi Yapılışı
- İlk olarak hamurun bütün malzemelerini bir yoğurma kabına alıp karıştırın.
- Unun 4 bardağını koyun ele yapışmayan ama çok yumuşak bir hamur kıvamında olmalı. 4 bardaktan sonra ele yapışıyorsa yarım bardak daha un koyun. İyice yoğurun en 5-6 dakika yoğurun. Ardından kapağını kapatın ve mayalanması için kalın bir şeyle sarın 2-2,5 saat dinlendirin.
- Daha sonra hamuru elma büyüklüğünde koparın.
- Tezgahta simit yapar gibi yuvarlayın. Çok ince veya çok kalında olmasın.
- Yuvarlanan hamuru baklava dilimi seklinde yanlamasına kesin.
- Yağlı kağıt serili veya yağsız tepsiye dizin.
- Bütün hamurları aynı şekilde hazırlayın. 25 dakika daha oda sıcaklığında mayalanması için bırakın.
- 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkartın 15-20 dakika kadar soğumaya bırakın.
- Fırını 120 dereceye getirin tekrar koyun. 1 saatte öyle dursun ki içini çeksin. Fırını kapatın, kurular içinde dursun. Kapağını hiç açmadan 6-7 saat beklesin. Afiyet olsun.
15. Ankara Yemekleri, Kapama Pilav
Ankara’nın başka bir yöresel lezzetleri arasında yerini alan yemekte kapama pilavıdır. Etli bir pilav olan bu lezzet soğan ve baharatlarla tadına doyum olmaz bir lezzet şölenine dönmektedir. Ankara’ya yolunuz düşüğü zaman yerel çoğu lokanta ve restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzeti deneyimleyebilirsiniz.
Kapama Pilav Tarifi İçin Malzemeler
- 600 gram kuşbaşı et
- 4 su bardağı pirinç
- 2 baş iri doğranmış soğan
- 1 diş sarımsak
- Alabildiği kadar su
- Karabiber
- Kırmızıbiber
- Tuz
Kapama Pilav Yapılışı
- İlk önce ana malzeme olan et kavrulur.
- Ardından yemeklik doğranan iki baş soğan ilave edilerek kavrulmaya devam edilir.
- Bir diş sarımsak ve baharatlar da eklenerek yapılan karışım tencerenin dibinde düzeltilir.
- Sonra yıkanmış pirinç üzerine dökülerek düzeltilir. Pirinçlerin üzerine bir parmak aşacak kadar sıcak su yavaş yavaş ilave edilir ki alta dizili olan etli karışım pirinçlere karışmasın, bu şekilde kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.
- Yemeğimiz piştikten sonra dikkatli bir şekilde tencere ters çevrilerek etler üzerinde kalacak şeklide servis edilir. Afiyet olsun.
16. Ankara Yemekleri, Sebzeli Bulgur Pilavı
Sevilerek yenen her sulu yemeğin yanında mutlaka hazırlanan bir yemek de bulgur pilavıdır. Ankara’da bulgur pilavı ekstra malzeme yani sebzelerle zenginleştirilerek sofralarla buluşmaktadır. Hem besleyici hem doyurucu bir lezzetin ortaya çıktığı sebzeli bulgur pilavı görüntüsü ile de iştah açıcıdır.
Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı bulgur
- 15 su bardağı sıcak et veya tavuk suyu
- 1 adet soğan
- 2 adet dolmalık biber
- 2 adet domates
- 1 adet patlıcan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 1 su bardağı iç bezelye
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Kırmızı biber, karabiber, tuz
Sebzeli Bulgur Pilavı Yapılışı
- Önce sebzelerimizden havuç ve patates küp küp doğranır ve bezelye ile birlikte haşlanır.
- Daha sonra patlıcan, dolmalık biber ve domatesler küçük küçük doğranır.
- Bir tencerede yemeklik doğranmış soğanlar tereyağında hafif pembeleşene kadar kavrulur.
- Sonra içerisine doğramış olduğunuz patlıcan ve dolmalık biberler ilave edilip, sürekli karıştırarak kavurmaya devam edilir.
- 4-5 dakika sonra da havuç, patates, bezelye ve domatesler içerisine ilave edilip, kavurmaya devam edilir.
- Sebzeler biraz kavrulduktan sonra bulgur ve 15 su bardağı kaynamış et veya tavuk suyu ilave edilir.
- Ardından baharatları ekleriz; tuz karabiber ve kırmızı biber ile tatlandırılarak 20 dakika kadar pişirilir. 5-10 dakika dinlendirildikten sonra servise hazır. Afiyet olsun.
17. Çılbır
Farklı bir isme sahip olan Ankara’nın başka bir yöresel yemeklerinden olan Çılbır; yumurta, süzme yoğurt, tereyağı, sarımsak ve çeşitli baharatların harmanlanması ile yapılan ve Türkiye’nin bir çok yerinde bilinen ve sıklık ile yapılıp tüketilen bir lezzettir. Ankara’da da oldukça sevilen ve çoğunlukla tüketilen tatları arasında yerini almıştır. Ankara bulunan bir çok lokantada bulabilirsiniz.
Çılbır Tarifi İçin Malzemeler
- 3 iri yumurta
- Bir büyük kase koyu kıvamlı yoğurt veya süzme yoğurt
- 3 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- Pul biber
- Kırmızı toz biber
- Tuz
Çılbır Tarifi Yapılışı
- Çılbır için öncelikle yoğurdu bir kaba alıp iyice bir çırpalım.
- Sarımsakları biraz tuzla dövüp yoğurda katıp iyice karıştıralım. Servis tabağına alalım.
- Ardından tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı koyup eritelim, biraz kırmızı toz biber de ilave edelim.
- Çok beklemeden yumurtaları seri bir şekilde kıralım, pişirelim.
- Yumurtaları karıştırarak ve koyu kıvama gelene kadar pişirelim, tuzunu ilave edelim.
- Daha sonra yumurtaları yoğurdun üzerine kaşıkla dağıtarak yayalım.
- Başka bir tavaya tekrar iki yemek kaşığı tereyağı koyup eritelim.
- Dilediğiniz ölçüde pul biber ekleyip kavuralım.
- Bunu da tabağın üzerine sos olarak gezdirelim. Servise hazır afiyet olsun.
Ankara Yemekleri Başlangıcı, Ankara Çorbaları
18. İnceğiz Çorbası
İnceğiz çorbası özellikle kış ayların vazgeçilmezi, içinizi ısıtan, kuzu ile nohut ve buğdayın karışımı ile elde edilen besleyici bir çorbadır. Eğer Ankara’ya gidip bu lezzeti tatma imkanınız yoksa sizler de evlerinizde rahatlıkla deneyebilirsiniz. Ancak tam kıvamında bir tadı kendi yöresinde deneyimlemek her zaman farklı bir lezzet sunar.
İnceğiz Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı haşlanmış buğday
- 2 kaşık margarin
- 1 büyük kase yoğurt
- 100 gr kavrulmuş kuzu eti
- 2 kaşık un
- Yarım demet semizotu sapı
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Aldığı kadar su
- 1 tatlı kaşığı tuz
İnceğiz Çorbası Tarifi Yapılışı
- İlk olarak haşlanmış nohut, buğday ve çok küçük doğranmış eti tencereye alın ve üzerine biraz sıcak su ekleyin.
- Semizotunu iyice yıkayıp saplarını çok ince şekilde doğrayarak tencerenin içeriisne ilave edin.
- Ardından tuzunu ekleyin ve pişmeye bırakın.
- Yemeğiniz pişerken bir yandan da bir kap içerisine yoğurdu ekleyip un ve su da ekleyerek çırpın.
- Tenceredeki sudan biraz alarak içerisine ilave edin ve karıştırın.
- Sonra hazırlanan bu yoğurtlu karışımı yavaşça tencereye ekleyin.
- Yağı eritin. Kırmızı toz biber serpip ocağı kapatın. Çorbayı servis tabağına alınca bu yağlı sosu çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın. Afiyet olsun.
19. Çalma Aşı Çorbası
Ankara’ya özgü başka bir çorba olan çalma aşı oldukça zengin bir içeriğe ve lezzete sahiptir. özellikle içerisinde bulunan Ankara dere yataklarında yetişen yaprız bitkisi eklenerek tamamlanan bu doyurucu lezzet Ankara mutfağına özgü bir çorbadır.
Çalma Aşı Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım su bardağı yarma
- Yarım su bardağı nohut
- 2 su bardağı yağlı torba yoğurdu
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 tutam yaprız
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- Kırmızı pul biber
- Tuz
Çalma Aşı Yapılışı
- Öncelikle çorbamız için yarma ve nohut bir tencereye alınır ve alabildiği kadar tuz ilave edilerek haşlanır.
- Bu sırada da yoğurt ayran haline getirilir, yumurta sarısı çırpılır ve ayranla iyice karıştırılır.
- Haşlanan yarma ve nohut ayrana ilave edilir, sürekli karıştırılarak pişirilir.
- Ayrı bir tavada da sosu hazırlanır. Tereyağı kızdırılır, yaprız, salça, nane ve kırmızı pul biber ilave edilir ve pişmiş çorbanın üzerine dökülür, karıştırılır ve servis yapılır. Afiyet olsun.
20. Düğün Çorbası
Ankara’nın başka bir çorbası da düğün çorbasıdır. Özellikle adından da anlaşıldığı gibi düğünlerde ve bayram gibi özel günlerde özellikle tercih edilen düğün çorbası tel tel ayrılmış eti ve baklagiller ile hazırlanan enfes bir lezzettir. Hemen hemen bütün restoran ve lokantalarda bulabileceğiniz düğün çorbası deneyimleyebilirsiniz.
Düğün Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 250gr kuzu gerdan
- 2 kilogram yoğurt
- 2 adet yumurta
- Yarım kilogram yarma
- 2 çorba kaşığı un
- 1 su bardağı nohut (Akşamdan ıslatılmış)
- Tuz
Sosu İçin:
- Tereyağı
- Nane
- Kırmızı toz biber
Düğün Çorbası Yapılışı
- Et ve yağı tencereye alın, suyunu çekene kadar soteleyin. Üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin.
- Buğdayları da üzerine ekleyin ve buğdaylar açılıp etler dağılana kadar pişirin. Tiftik tiftik parçalanır et.
- Daha sonra bir tencere içerisine yoğurt, yumurta ve un eklenir, iyice karıştırılır.
- Ardından içine yarma, nohut, tuz ve eti ilave edilerek tekrar karıştırılıp ocağa alınır.
- Ocakta bir tahta kaşık ile kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır.
- Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınır. Yarma ve nohut iyice pişene kadar işlem devam eder.
- Bir taraftan da üzeri için tavaya yağ ve pul biber eklenip hafif pembeleştirilip üzerine dökülerek servis yapılır. Afiyet olsun.
21. Toyga Çorbası
Farklı yörelerde de rastlaya bileceğiniz toyga çorbası Ankara’da sıklıkla yapılan ve tüketilen yöresel bir çorbadır. Toyga çorbası soğuk ve sıcak olarak tüketilebilen ancak Ankara yöresinde sıcak olan tercih edilen bir lezzettir. İçeriğindeki buğday, nane, yoğurt, bulgur ile içişinizi ısıtacak bir tattır. Ankara’nın kendi yöresinin kültüründen etkilenerek yapılan bu tarifi mutlaka sizlerde deneyimlemelisiniz.
Toyga Çorbası Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
- 2 su bardağı yarma
- 1su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı un
- 500 g süzme yoğurt
- 1 adet yumurta
- Et suyu
Sosu için gerekli malzemeler:
- Tereyağı
- Nane
- Kırmızı biber
Toyga Çorbası Yapılışı
- Bir gece önceden ıslatılan 2 su bardağı yarma, bir su bardağı nohut geniş bir tencereye alınır ve pişirilir.
- Başka bir kap içerisine 500 gr yoğurt eklenir, içerisine bir yumurta, bir su bardağı un ilave edilerek iyice çırpılır.
- Ardından tuz, yarma, nohut, et suyu ve su konulup ocakta karıştırılarak pişirilir.
- Bir yandan da ayrı bir tavada tereyağı, nane ve kırmızı biber ile sos yapılır. Piştikten sonra üzerine sos dökülür. Afiyet olsun.
22. Ovmaç Çorbası
Ovmaç çorbası başka bilinen adıyla da oğmaç çorbası Ankara Mutfak Kültürünün başka bir lezzetidir. Ana yemekleri kadar çorba kültüründe de geniş bir seçeneği bulunan Ankara’nın sevilen bir çorbası olan ovmaç çorbası besin değeri yüksek bir çorbadır. İçinizi ısıtan ve bu sıcacık tadı damaklarda kalacak çorbayı Ankara’ya geldiğinizde deneyimleyebilirsiniz.
Oğmaç ( Ovmaç ) Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 küçük soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- İsteğe bağlı miktarda haşlanmış nohut
- 1.5 litre sıcak su (miktarı hamura göre artırılabilir)
- karabiber
- tuz
Hamuru için:
- 1 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Yeteri kadar tuz
- su
Oğmaç ( Ovmaç ) Çorbası Tarifi Yapılışı
- ilk olarak çorbamızın hamurunu hazırlayalım. hamur için malzemeler karıştırılıp biraz katı kıvamlı bir hamur yoğurulur.
- Ardından hamurun elimize yapışmaması için un yardımıyla şehriye boyutunda hamur parçaları alınıp parmak arasında yuvarlanır. (Hamur ele yapışmasın diye unu elle yapmak gerekiyor. )
- Daha sonra soğan ince ince doğranıp yağda kavrulur.
- Salça ve baharatlar ve nohut eklenip biraz daha kavurulup, sıcak su eklenir.
- Kaynamaya başladıktan sonra karıştırılarak hamurlar eklenir ve orta ateşte 10 dakika hamur pişene kadar kaynatılır. Nane ile süsleyip servis edilir. Afiyet olsun.
23. Tutmaç Çorbası
Ankara’nın son çorba lezzeti de tutmaç çorbasıdır. Tutmaç çorbası etsiz yapılan bir çorbadır etli şekilde yapılan türüne de aş çorbası denilmektedir. Aralarında benzerlik olsa da bazı malzemelerde bu tatlar birbirinden ayrılmaktadır. Ankara da birçok lokanta ve restoranlarda ulaşabileceğiniz son derece besleyici bir yöresel lezzettir.
Tutmaç Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 6 su bardağı soğuk su
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı haşlanmış nohut
- 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 1 çay bardağı erişte
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Sosu;
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
- 1/2 (yarım) çay kaşığı toz karabiber
Tutmaç Çorbası Tarifi Yapılışı
- Öncelikle çorbamız için gerekli olan nohut ve yeşil mercimek haşlanmadıysa haşlanır.
- Daha sonra hazır olan haşlanmış malzemeler bir kenarda bekletilir ve geniş bir tencere ocağa alınır.
- Kuru soğan yemeklik olacak şekilde doğranır ve sıvı yağ ile birlikte tencereye ilave edilip kavrulur.
- Kendini salan soğan parçalarının üzerine haşlanmış nohut ve yeşil mercimek ilave edilir ve birkaç dakika karıştırılarak kavrulur.
- Hemen ardından su ilave edilir ve orta ateşte arada bir karıştırılarak kontrollü bir şekilde pişirilir.
- Kaynamaya başlayan çorbanın içerisine erişteler ilave edilir ve hepsini birlikte birkaç dakika daha kaynatılır.
- Tüm kuru malzemeler yumuşadıktan sonra içerisine sosu ilave etmek için ayrı bir kasede yumurta, un, yoğurt, tuz, toz karabiber, kuru nane çırpılır.
- Pişen çorbadan iki kepçe sosun içerisine aktarılır ve ısı dengelenir.
- Sonrasında sos, çorbanın içerisine yavaş yavaş ilave edilir, karıştırılır.
- Tüm malzemeler birkaç dakika daha kaynatıldıktan sonra pişmiş olacaktır.
- Afiyet olsun.
Ankara Yemekleri Yanında, Ankara Mezeleri
24. Yemlik Cacığı
Yemlik cacığı Ankara sofralarında yemeklerin yanın hafif ve serinletici etkisi ile vazgeçilmez lezzetlerindendir. Yabani bir ot olan yemlik otunun yoğurt ile karıştırılmasıyla hazırlanmaktadır. Ankara mutfağını tatmak isteyenlerin yanında bu cacık ile lezzetine lezzet katacak bir sofraya ulaşabilirsiniz.
Yemlik Cacığı Tarifi İçin Malzemeler
- 150 gram yemlik
- 2 su bardağı yoğurt
- 2 orta boy salatalık
- 3-4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Kuru nane
- Aldığı kadar su
- Tuz
Yemlik Cacığı Yapılışı
- Yemlikler iyice yıkanır ve ince ince doğranır.
- Yoğurt bir karıştırma kabına alınıp sulandırılır.
- Ardından yoğurdun içerisine yemlik, ince doğranmış salatalık, sarımsak ve tuz eklenir, karıştırılır.
- Üzerine nane ve sıvı yağ dökülerek kaselerde servis yapılır. Afiyet olsun.
25. Çubuk Kelek Turşusu
Çubuk kelek turşusu kornişon turşunun aksine daha farklıdır. İçerisine ilave edilen malzeme ve tat ile bu turşu hemen hemen her yemeğin yanında büyük bir zevkle tüketilen ek bir lezzettir.
Çubuk Kelek Turşusu Tarifi İçin Malzemeler
- Kelek
- Domates
- Biber
- Maydanoz
- Dere otu
- Sirke
- Su
- Tuz
Çubuk Kelek Turşusu Yapılışı
- İlk olarak keleklerin dışı yıkanır soyulur.
- Sap kısmından kesilerek içindeki çekirdek kısmı çıkarılıp oyulur.
- İçine konulmak üzere domates, biber, maydanoz, dere otu ve tuz biraz sirke ile salata karışımı hazırlanır. Hazırlanan karışım keleklerin içine doldurulur.
- İçleri doldurulan kelekler fıçı ya da tenekelere yerleştirilir.
- Üzerine daha önce hazırlanan tuz, su, sirke karışımı koyulur. 30 gün serin bir ortamda bekletilerek tüketime hazır hale getirilir. Afiyet olsun.
Ankara Yemekleri Sonrasında, Ankara Tatlıları
26. Çıkınağıl Asıdası
Görüntüsü ile farklı izlenimler yaratan çıkınağıl asıdası tereyağı, pekmez ve un ile hazırlanan bir tatlıdır. Ankara’nın yöresel yemekleri denildiğinde akla gelen lezzetlerden biri olmuştur. Lezzeti ile oldukça seveceğiniz bir yiyecek olan çıkınağıl asıdası Ankara lokantalarında bulup deneyimleyeceğiniz ve evlerde de kolaylıkla yapabileceğiniz bir tattır.
Çıkınağıl Asıdası Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram un
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- Alabildiği kadar pekmez
Çıkınağıl Asıdası Yapılışı
- İlk olarak tavaya tereyağı eklenip, eritilip içine pekmez dökülerek iyice ısıtılır.
- Tereyağlı pekmezin üzerine un ağır ağır dökülerek sürekli karıştırılır.
- Karıştırma işlemi tereyağlı pekmez karışımı unla iyice yedirilinceye kadar kavrularak devam eder ve asıda hazırlanmış olur. Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
27. Şibit Tatlısı
Ankara’nın sevilen bir diğer tatlısı ise şibit tatlısıdır. Şebit, ince yufka anlamına gelmektedir. İnce açılan yufkanın sac üzerinde pişirilerek, baklava şeklinde kesilmesi ve şerbetin içine katılması ile hazırlanmaktadır. Ankara’da bulunan lokantalarda bulabilirsiniz.
Şibit Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram un
- Aldığı kadar su
- Tuz
Şerbeti için:
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 125 gram tereyağı
Şibit Tatlısı Yapılışı
- Şibit için öncelikle hamurunu hazırlıyoruz. Un, su ve tuzu bir yoğurma kabına alıp yoğurarak yumuşak bir hamur elde edelim.
- Ardından hamurunuzun üzerine nemli bir bez örterek 10 dakika dinlendirin.
- Hamur dinlendikten sonra iki eşit beze alın. Her bir bezeyi merdane yardımıyla yufka kalınlığında açarak, sac üzerinde hafifçe pişirin.
- Şerbeti için su ve şekeri tencerede kaynatın, daha sonra da içine tavada erittiğiniz tereyağını ekleyin.
- Baklava şeklinde kestiğiniz hamuru önceden hazırlanan şuruba atın.
- Fazla beklemeden içinden alarak servis edin.
- Afiyet olsun.
28. Karga Beyni
Farklı bir isme sahip olan Ankara’ya özgü yöresel bir lezzettir. Sabah kahvaltılara başta olmak üzere birçok öğünde tercih edilen ve beğenilerek yenilen karga beyni, süzme yoğurt ve pekmez ile hazırlanmaktadır. Çoğunlukla evlerde yapılan bu yiyecek kolay ve pratik oluşu ile herkesin hazırlayabileceği bir lezzettir.
Karga Beyni Tarifi İçin Malzemeler
- 10 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2 çay bardağı pekmez
Karga Beyni Yapılışı
Süzme yoğurt ve pekmez bir kapta karıştırılır. Bulamaç haline getirilir. Tercihen tandır ekmeğine sürülerek yenir. Afiyet olsun.
29. Malak
Ankara’nın pekmez ile yapılan başka bir lezzeti de malaktır. Bir çok yemeğinin içinde pekmez bulunmaktadır ve çokça tüketilmektedir. Yiyenlerin damağında kalan tadı ile malak; pekmez, tereyağı, un ceviz ile hazırlanan bu lezzeti evlerinizde de kolaylıkla yapabilirsiniz.
Malak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram un,
- 1 litre su,
- 4 yemek kaşığı tereyağı,
- 150 gram ceviz içi,
- 1 kase pekmez
Malak Tatlısı Yapılışı
- Öncelikle ocağa alınan tencereye 1 litre su ve bir kaşık tereyağı ilave edilerek kaynaması beklenir.
- Kaynamaya başlayan suyun içerisine yavaş yavaş un ilave edilmeye başlanır.
- Un ilave edilirken bir taraftan oklava yardımı ile hızlı şekilde karıştırılır.
- Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ilave edilen unun topaklanma yapmadan pişirilmesini sağlamaktır. Bunun içinde un ilavesi bittikten sonra oklava ile pişene kadar karıştırılmaya devam edilir.
- Ardından lokma şeklinde parçalar kaşık yardımıyla alınarak tepsiye bir sıra halinde dizilir.
- Tepsiye dizme esnasında bir sıra ceviz bir sıra lokma parçaları konulur. Hamur bitene kadar bu işleme devam edilir.
- Daha sonra tepsi üzerinde lokmaların her tarafına değecek şekilde üzerine pekmez dökülür.
- Artan tereyağı da tavada eritildikten sonra tepsinin üzerine dökülür ve servis edilir. Afiyet olsun.
30. Haside Tatlısı
Haside tatlısı Ankara’nın pekmez ile yapılan başka bir tatlısıdır. Diğer bir adı ile de pekmez tatlısıdır. Oldukça kolay bir tatlı türü olmakla birlikle az malzemesi ile de herkesin yapabileceği bir yiyecektir.
Haside ( Pekmez Tatlısı) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı üzüm pekmezi
- 4 yemek kaşığı un
- 3 su bardağı ılık su
Haside ( Pekmez Tatlısı) Yapılışı
- 4 yemek kaşığı unu tencereye alıyoruz.
- Üzerine 1 su bardağı üzüm pekmezini ekleyip hiç topak kalmayana kadar çırpıyoruz.
- Daha sonra çırpmaya devam ederek suyu ilave ediyoruz.
- Ardından karışımı ocağa alıp orta ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırıyoruz.
- Koyulaşmadan hemen önce yüzeye katı parçalar çıkmaya başlayınca biraz hızlı karıştırmakta fayda var.
- Koyulaşıp göz göz olunca ocaktan alıp kaselere dökerek ya da kalıba dökerek şekil verebilirsiniz. Afiyet olsun.
Amasya Yemekleri, Amasya’nın En Meşhur 19 Yemeği hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun