İlkadım Nerede? İlkadım Türkiye’nin kuzeyinde bulunan Karadeniz Bölgesinde yer alan Samsun ilinin bir ilçesidir. İlkadım ilçesinin nüfusu yaklaşık olarak 317 bindir. İlkadım ilçesine komşu ilçeler; güneydoğuda Samsun’un Canik, güneybatıda Kavak ve batıda da Atakum ilçeleridir. İlkadım ilçesinin il merkezine olan uzaklığı yaklaşık 2 kilometredir ve kent merkezine yakın konumlanmıştır. İlkadım ilçesinin yüzölçümü yaklaşık olarak 155 kilometrekaredir. İlkadım ilçesi harita konumu olarak 41° 16′ 46.9236” Kuzey ve 36° 20′ 9.8412” Doğu koordinatları arasında yer almaktadır. İlkadım’ın ortalama deniz seviyesine göre yükseltisi 61 metredir. İlkadım ilçesinde toplamda 41 mahalle bulunmaktadır.
İlkadım Nerede? İlkadım Haritası
İlkadım’a Nasıl Gidilir?
İlkadım’da ulaşım en kullanışlı ve rahat olarak tercih edilebilecek toplu taşıma alternatifinde otobüs yer almaktadır. İlkadım merkeze kentin pek çok farklı bölgesinden farklı ulaşım alternatifleri ile erişim sağlanabilmektedir. İlkadım merkeze ayrıca, özel araç kullanarak da ulaşım sağlanabilmektedir. Pek çok farklı noktada halk otobüsleri ve minibüs hatları da kullanılabilmektedir.
İlkadım Nerede, İlkadım Yol Tarifi, İlkadım’a rota oluşturmak için tıklayınız…
İlkadım Nerede? Karayolu ile İlkadım’a Ulaşım
Karayolu ile Alaçam ilçesinden D-010 Otoyolu üzerinden yaklaşık 1 saat 26 dakikada İlkadım ilçesine ulaşılabilmektedir. Bafra’dan ise D-010 Otoyolunu kullanarak yaklaşık 1 saat 2 dakikada ulaşım sağlanmaktadır. Çarşamba İlçesinden D-010 Otoyolu üzerinden yaklaşık 50 dakikada İlkadım’a ulaşım sağlanmaktadır. Aynı şekilde Ladik ilçesinden Samsun Çorum Yolunu kullanarak yaklaşık 52 dakikada İlkadım’a ulaşım sağlanmaktadır. Terme İlçesinden E-70 Otoyolu üzerinden yaklaşık 1 saat 5 dakikada İlkadım’a ulaşım sağlanmaktadır. Vezirköprü İlçesinden D-030 Otoyolu üzerinden yaklaşık 1 saat 18 dakikada İlkadım’a ulaşım sağlanmaktadır. Salıpazarı İlçesinden D-010 Otoyolu üzerinden yaklaşık 1 saat 5 dakikada İlkadım’a ulaşım sağlanmaktadır. Aynı şekilde Atakum ilçesinden Samsun-Çorum Yolunu kullanarak yaklaşık 28 dakikada İlkadım’a ulaşım sağlanmaktadır.
Toplu Taşıma ile İlkadım’a Ulaşım
İlkadım ilçesinde şehir içi ulaşımlarda genellikle halk otobüsleri ve minibüsler kullanılmaktadır. İlkadım’da yaşayanlar genellikle otobüs hatlarını daha aktif kullanmaktadır. Kentte bulunan taksilerde şehir içi ulaşımda bir diğer alternatif olarak tercih edilebilir.
İlkadım ilçesinde gün boyu halk otobüsleri hizmet etmektedir. Günün her saati belirli aralıklarla halk otobüsleri kullanılabilir. İlkadım Merkez’den otobüsler gün boyu farklı ilçe ve mahallere hareket etmektedir. İlkadım Merkez’den İlkadım İlçesine halk otobüsleri ve minibüsler kullanarak farklı aktarma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Bafra ilçesinden halk otobüsleri kullanılarak gün içinde rahatlıkla ve kısa sürede İlkadım’a ulaşılabilir. Yine aynı şekilde Çarşamba ilçesinden farklı otobüs ve minibüs hatları ile İlkadım’a ulaşmak mümkündür.
Kentin farklı noktalarından İlkadım’a kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır. İlkadım ilçe merkezinden Vezirköprü ilçesine de hem özel araç hem de halk otobüsleri ile rahatça ulaşabilirsiniz. Yine aynı şekilde Ayvacık ilçesinden farklı otobüs ve minibüs hatları ile İlkadım’a ulaşmak mümkündür.
İlkadım İlçesinden Havalimanı’na Ulaşım
Aracınız ile E-70 Karayolu üzerinden yaklaşık olarak 35 dakikada Samsun Çarşamba Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Farklı alternatif olarak D-010 Otoyolu üzerinden yaklaşık olarak 40 dakikada erişim sağlayabilirsiniz. Yine aynı şekilde aracınız ile D-010 Otoyolunu kullanarak 2 saat 35 dakikada Ordu Giresun Havalimanı’na ulaşılabilir.
İlkadım Nereye Bağlı? İlkadım Hangi Bölgemizdedir?
İlkadım ilçesi Karadeniz Bölgesinde Samsun ilinde yer almaktadır. İlkadım farklı kültürel ve geleneksel ögeleri yansıtan bir yerdir. İlkadım ilçesinin tarihi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. Yüzey şekilleri oldukça engebeli ve dağlık yapıdadır. İklim çeşitliliği yönünden oldukça yoğun bir iklim yapısı görülmektedir. İlkadım da tipik Karadeniz İklimi görülmektedir. Sahil şeridinde bulunan yerlerde yaz ayları çok sıcak ve nemli, kışlar ise ılık-serin geçmektedir. İlkadım’daki ekonomik hayat geçmişten bu yana avcılık, balıkçılık, hayvancılık, ticaret ve sanayi eksenin gelişmiş; son yıllarda ise bu iş kollarına sanayi ve enerji sektörleri de eklenmiştir. İlkadım’da pek çok farklı gezilecek yer bulunmaktadır. Onur Anıtı, Amisos Tepesi, Cumhuriyet Meydanı, Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi ve İlkadım Arkeoloji ve Etnografya Müzesi bunlardan bazılarıdır.
Samsun Nerede? Samsun Hangi Bölgemizdedir?
Türkiye’nin doğusundan Karadeniz bölgesinde yer alan Samsun kenti, doğuda Ordu, güneydoğuda Tokat, güneyde Amasya, batı-güneybatıda Çorum ve batı-kuzeybatıda da Sinop illeriyle komşudur. Topoğrafik yapısı eğimlidir ve genellikle dağlarla kaplıdır. Samsun İstanbul arası 736 kilometre, Samsun Ankara arası 403 kilometre, Samsun Ordu arası 148 kilometre ve Samsun Sinop arası 157 kilometredir.
Samsun Gezilecek Yerler
Samsun kentinde sizler için önerdiğimiz bazı gezilecek yerleri aşağıda listeledik. Dilerseniz Samsundaki bütün gezilecek yerleri öğrenmek için; aşağıda verilen linke tıklayarak Samsunda ki gezilecek yerler yazımıza ulaşabilirsiniz.
1. Şahinkaya Kanyonu
2.Galeriç Ormanı (Subasar Ormanı)
3.Kirazlık Adası
4.Sevgi Gölü
5.Simenit Gölü
6. Ladik Gölü
7.Karacaören Şelalesi
8.Kabaceviz Şelalesi
9. Gölalan Şelalesi
10.Akalan Şelalesi
11.Çağlayan Şelalesi
12. Kikinin Şelalesi
13.Kurşunlu Şelalesi
14. Yeşilpınar Şelalesi
15.Adapark Rekreasyon Alanı
16.Batı Park
17.Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı
18. Doğupark
19.Vezirsuyu Tabiat Parkı
20.Bayraktepe Tabiat Parkı
21. Atatürk Parkı
22. Millet Bahçesi
23.Samsun Kent Ormanı
24.Kunduz Ormanları
25.Meşe Park Ormanı
26.Çakırlar Korusu
27.Çamgölü Mesire Alanı
28.Nebiyan Dağı
29. Ladik Yaylası
30.Aktaş Yaylası
31.Küpecik Yaylası
Sahil ve Plajlar
32.İlkadım Sahili
33.Yakakent Sahili
34.Geyikkoşan Sahili
35. Sahil Yolu
36.Fener Plajı
37. Mert Plajı
38.Bandırma Plajı ve Sukay
39.Engelliler Plajı
40.Çobanlı İskelesi
41.Hamamayağı Kaplıcası
42. Havza Kaplıcaları
43.İstiklal Caddesi
44.Cumhuriyet Meydanı
45.Saathane Meydanı
46.Kurtuluş Yolu
47.İlk Adım Anıtı
48.Onur Anıtı
49.Amisos Tepesi
50.Asarkale ve Kaya Mezarları
İlk yorum yapan olun