Antakya Gezilecek Yerler – Antakya’da En İyi 16 Yer

Antakya Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan Hatay’a bağlı Antakya’da gezilecek yerleri ve rotasını aktaracağız.

Antakya, MÖ 300 tarihinde Büyük İskender’in komutanlarından Seleucus tarafından kurulduğu bilinmektedir. O zamanlarda Antakya yaklaşık 300.000 nüfusuyla Roma İmparatorluğu’nun 3. dünyanın ise 4. büyük şehirlerindendi.

Antakya’nın tarihi, kentin kuruluşuna göre çok daha eski olduğu bilinmektedir. Tell-Açana höyüğündeki kazılar MÖ 5000’lerden itibaren Antakya civarının yerleşim amacıyla kullanıldığını kanıtlamaktadır.

Antakya bölgesi Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi’nde Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1918 yılında ise Hatay’ı Fransızlar işgal etmiş, Hatay Devleti’nin kurulmasına kadar bölgeye hakim olmuşlardır.

10 ay civarı özel bir devlet olarak idare edilen Hatay, o dönemki Hatay Millet Meclisi’nin aldığı karar ile 23 Temmuz 1939’ da Türkiye’nin 63. vilayeti olarak ülkemize katılmıştır.

Son olarak Antakya, 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile Hatay ilinin büyükşehir belediyesi olmasından sonra ilçe olmuştur.

1.Antakya Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Büyük Antakya Parkı

Hatay’ın Antakya ilçesinde yer alan park 52 bin metrekare alanı ile ilin en büyük parkı olma özelliğine sahip olup içerisinde şehrin simgesi olan defne ağacı başta olmak üzere çamdan akasyaya, palmiyeden süs eriğine birçok bitki örtüsü yer almaktadır. Ayrıca sahip olduğu yeşil alanı, oturma yerleri, oyun alanları, yürüyüş ve koşu parkuru, süs havuzu ve piknik alanları ile ailecek hem eğlenebilir hem de dinlenebilirsiniz.

Antakya Gezilecek Yerler Büyük Antakya Parkı

2.Eski Antakya Evleri

Antakya’nın kendine özgü dar sokaklarında hayat bulan tarihi evlerin yapımı yaklaşık 2 asır öncesine dayanmakta ve Anadolu mimarisinin ön planda olduğu süsleme ve işçilik görülmektedir. Eski Antakya Evleri genellikle iki katlı olup taş, kerpiç ve ahşaptan yapılmıştır. Cepheleri güney ve batıya dönüktür. Bu evlerin en önemli özelliği ise cephe tarafında bulunan ahşap direkli önü açık sofralardır. Ayrıca evlerin çoğu geniş avluya sahip olup avlunun içerisinde su kuyusu, havuz, meyve ağaçları ve çiçeklerle süslenmiş bahçeleri bulunmaktadır.

Eski Antakya Evleri

3.Antakya Kalesi ve Surları

Dünya’nın en önemli yapıları arasında bulunan kale Büyük İskender’in generallerinde Seleucos I. Nikator tarafından M.Ö 300 yıllarında yaptırılmıştır. Ayrıca 12 kilometre uzunluğundaki surların 360 kuleden yapıldığı düşünülmektedir. Seleukos, Bizans, Haçlı, Selçuklu ve son olarak da Osmanlı döneminde kullanılan kale günümüze kadar ulaşabilmiş yapılar arasındadır. Günümüze kadar sayısız deprem ve savaş gören kale harap olsa da ayakta kalan kısımları için görülmeye değer yerler arasındadır. Bugün ayakta kalan duvarların büyük kısmı M.S 6. yüzyılda Bizans imparatoru olan Justianus tarafından yaptırılmıştır.

Antakya Kalesi ve Surları

4.Haron Cehennem Kayıkçısı

St. Pierre Kilisesine 10 dakika mesafede bulunan ve mitolojide ‘Cehennem Kayıkçısı’ olarak adlandırılan kaya kabartması bir eserdir. Helenistik dönemde Antiochus IV Epiphanes (M.Ö 175-164) döneminde yapılmıştır. Eserin yapılma amacı o dönemde veba salgının durdurulma amacı ile çok sevilen kimseler için kayalar yontulmuş ve salgının durması ile kabartma yarım kalmıştır. Tamamlanan kısmı ile görülmeye değer eserler arasında olan kayayı yakından görerek inceleyebilirsiniz.

Haron Cehennem Kayıkçısı

5.Traianus Su Kemeri (Kandra)

Roma İmparatoru Traianus tarafından Harbiye Çağlayanlarından Antakya’ya su getirmek amacıyla yaptırılmıştır. Halk arasında Memekli Köprü olarak da bilinen kemer 9 kilometre uzunluğundadır. Ne yazık ki birçok kısmı tahrip olsa da kalan kısımları için görülmeye değer yapılar arasındadır.

Traianus Su Kemeri (Kandra)

6.Antakya Gezilecek Yerler Kurşunlu Han

Antakya’da yer alan 15 hanın içerisinde en eskisi olan Kurşunlu Han 1660 yılına doğru Köprülü Mehmet Paşa tarafından Sürre alayının ağırlanması için yaptırılmıştır. Üst örtüsü kurşunla kaplı olduğu için Kurşunlu Han ismini almıştır. Antakya şehir merkezindeki ki Cuma Pazarında yer alan hanın içerisinde şu an farklı dükkanlar mevcut olup hem alışverişinizi yapıp hem de mimarisini yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz.

Antakya Gezilecek Yerler Kurşunlu Han

7.Habib-i Neccar Camii

Antakya’nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilen cami Anadolu’da yapılan ilk cami olarak kabul edilmektedir. Kurtuluş Caddesinde yer alan cami Osmanlı Dönemi eseriyken, avlusunda yer alan şadırvan ise 19. yüzyıl eseridir. Caminin kuzeydoğu köşesinde ise yerin 4 metre altında bulunan Hz. İsa’nı Havarilerinden olan Yuhanna, Pavlos’un ve Şem’un ayrıca onlara ilk inanan ve bu uğurda şehit edilen Antakya’lı Habib-i Neccarın türbesi bulunmaktadır.

Habib-i Neccar Camiyi ziyaret ederek hem mimarisini yakından inceleyebilir hem de türbe ziyareti gerçekleştirebilirsiniz.

Antakya Gezilecek Yerler Habib-i Neccar Camii

8.Antakya Ulu Camii

Antakya Merkezde yer alan cami 16. Yüzyılda yapılmış olup Selçuklu mimarisinden izler taşımaktadır. Antakya’da yer alan camilerin en eskisi olan Ulu Camii aynı zamanda aralarında en büyüğüdür. Dikdörtgen planlı olan cami tonozlu ve düz çatılıdır. İçi ise diğer tüm Türk camilerinde olduğu gibi sade yapılmış olup yeri kıymetli halılar ile kaplı, duvarlarında altın harflerle yazılmış ayetler yer almaktadır. Günümüze kadar çeşitli onarımlardan geçen yapı sağlam ulaşmış ve mimari özellikleri ile görülmesi gereken yerler arasındadır.

Antakya Ulu Camii

9.Antakya Gezilecek Yerler Yeni Camii

Antakya merkezde yer alan cami kitabesi olmadığından hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinmese de mimari özellikleri 16. Yüzyılda yapıldığını düşündürmektedir. Özellikle harim kapı kenarındaki süslemeler ve iki renkli taş işçiliği ile dikkat çeken yapı görülmeye değer yerler arasındadır. Günümüze kadar çeşitli onarımlardan geçse de mimari özelliklerini halen taşımaktadır.

10.Antakya Gezilecek Yerler Şeyh Yusuf Türbesi

Antakya Harbiye yolu üzerinde bulunan Şeyh Yusuf Türbesi tek odalı olup odanın içerisinde de 1500 yıllarda yaşamış ve tıbba faydaları geçmiş Şeyh Yusuf’un mezarı bulunmaktadır. Özellikle şifa bulmak isteyenlerin uğradığı türbeyi ziyaret edebilirsiniz.

Antakya Gezilecek Yerler Şeyh Yusuf Türbesi

11.Saint Pierre Kilisesi

Stauris Dağının batısında yer alan kilise kayaların oyulması ile yapılan yaklaşık 9 metre genişliğine, 7 metre yüksekliğine ve 13 metre derinliğe sahip mağaradan meyana gelmektedir. Hristiyanlığın en eski kiliselerinden olan Saint Pierre Kilisesi aynı zamanda Antakya’da bulunan ilk Hristiyanların gizli toplantılarının yapıldığı yerdir.

Saint Pierre Kilisesi

12.Antakya Ortodoks Kilisesi

İlk olarak 1833 yılında Mısır Bilad Al Şam hükümdarlığı zamanında Muhammed Ali oğlu İbrahim Paşa’nın izni üzerine ahşap yapıda basit bir kilise inşa edilmiştir. Sonraki yıllarda ise yüksek bir alanda geniş bir avlu ortasına yapılarak çevresine müştemilat binaları eklenmiştir. Kilisenin batı, güney kuzey yönlerine açılan üç büyük kapısı ve üç salonu mevcuttur.

Doğu Ortodoks Kiliselerinin en güzel örneği olan yapı deprem sonrası Rus mühendislerin yardımı ile yeniden yapılmıştır. Ayrıca kilise içerisinde Liturjik kilise eşyalarının yanı sıra Bizans, Rus, Suriye kökenli ikonalar yer almaktadır. Vaftiz Kuyusu ise antik taştan yapılmış olup suları kilise altındaki mezarlığa dökülmektedir. Son olarak Patrik IV. Gregorios zamanında 1911 yılında yaptırılan Ruhban okulu şu an kilisenin protokol salonu olarak kullanılmaktadır.

Antakya Ortodoks Kilisesi

13.Antakya Katolik Kilisesi

1852 yılında dönemin padişahı Katolik Kilisesi kurmak izin alır ve bir kaç yıl içinde de günümüze ulaşan bu kiliseyi yaptırır. Antakya şehir merkezine bağlı Kurtuluş Caddesinde yer alan kilise halen kullanılmakta olup ibadete açıktır.

Antakya Katolik Kilisesi

14.Hatay Şehir Müzesi

1932 yılında başlanan kazı çalışmalarında 1932-1939 yılları arasında Princeton Üniversite’sinin yaptığı araştırmalar sonucu önemli değere sahip birçok mozaik çıkartılmıştır. Daha sonra Antakya başta olmak üzere Harbiye, Narlıca, Güzelburç, Samandağ ve çevresinde de kazı çalışmaları yapılarak koleksiyon tamamlanmıştır. Kazılarda çıkartılan eserlerin tek bir yerde toplanması için 1939 yılında müze çalışmalarına başlanarak 23 Temmuz 1948 yılında Antakya Arkeoloji Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Müze zamanla ihtiyaçları karşılayamaması ve eserlerin iyi sergilenememesinden dolayı kapanmış ve 28 Aralık 2014 yılında Hatay Arkeoloji müzesi olarak yeni bir müze inşa edilmiş ve hizmete açılmıştır.

Daha sonraki yıllarda kapanan müzede restorasyon çalışmalarına başlanarak 27.08.2020 tarihinde Hatay Şehir Müzesi olarak hizmete açılmıştır. İçerisinde 5 salon mevcut olup, 1. Salonda Hatay ilinin tarihçesi anlatılırken 2. Salonda ticaret konusu teması, 3. Salonda üretim teması, 4. Salonda Hatay yöresine ait gündelik hayat ve giyim kültürü, ev kültürü, avlu kültürü işlenmiş olup 5. Salonda ise Hayat’ın yemek kültürü teması işenmiştir.

Hatay Şehir Müzesi

15.Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi

19. yüzyılda inşa edilen ve eski Antakya Evlerinden olan yapı 2012 yılında restorasyonu tamamlanarak müze olarak hizmete açılmıştır. Türkiye’nin ilk Tıbbi ve Aromatik bitkiler müzesinde 280 adet tıbbi ve aromatik bitki bulunmaktadır. Fesleğen, kantoran, defne, meyan kökü, oğulotu, böğürtlen kökü gibi birçok bitkinin yer aldığı müzede cam kavanoz da ve el örgüsü sepette kullanıma hazır son halleri sergilenmektedir.  Bitkilerin yanı sıra büyük boyutta fotoğrafları inceleyebilir botanik bilgileri ve ne için kullanıldıkları hakkında bilgi sahibi olabilişiniz. Ayrıca alt katta yer alan hülasa odalarında bitkilerin yağlarını inceleyip ne için kullandıklarına dair bilgi edinebilirsiniz. Müzenin tarihi yapısı ile içinde barındırdığı bitkiler harmanlanarak tarihi ve doğal güzelliği bir arada sunmaktadır.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi

16.Antakya Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Uzun Çarşı

Antakya ilçesinde yer alan çarşı eski dönemlerden bu zamana kadar ticaretin kalbinin attığı yer olarak önemini korumaktadır. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan çarşının uzunluğu yaklaşık 3,5 kilometre olup yapım tarihi kesin olarak bilinememektedir. Çarşının içerisinde hanlar, hamamlar, camiler dikkat çeken yapılar arasındadır. Ayrıca bakırcılar, demirciler, semerciler, sepetçiler gibi farklı meslek icraatlarını de içinde barındırmaktadır.

Defne sabunundan zeytinyağına, nar ekşisinden künefeye, tepsi kebabından meyan kökü şerbetine kadar yöreye has lezzetlerin yer aldığı dükkanları yılda birçok yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir.

Antakya Gezilecek Yerler Uzun Çarşı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*