Balat Gezilecek Yerler

Balat Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Avrupa Yakasında yer alan Fatih ilçesine bağlı Balat da Gezilecek Yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Balat ile ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Fener ile Ayvansaray arasında konumlanan Balat 1950’li yıllara kadar Yahudilere ev sahipliği yapmıştır. O tarihlere kadar Balat bir Yahudi Mahallesi olarak varlığını sürdürmekteydi. 1950’lerden sonra çoğu Yahudi İsrail’e göçmüş ve Balat’da çok az sayıda kalmışlardır. Yahudiler İsrail’e göçse de yaptırdıkları cumbalı, dar ön yüzlü, iki veya üç kattan oluşan evler günümüze ulaşmıştır.

Balat denilince akla ilk gelen Balat Sokakları ve o sokaklarda yer alan tarihi cumbalı evlerdir. UNESCO projesi kapsamında yenilenen bu cumbalı tarihi evler daha da güzel bir görüntüye kavuşmuştur. Çoğu gezginin uğrak gezi rotlarından olan Balat’a gelerek bu tarihi cumbalı evlerin önünde harika fotoğraflar çekilebilir ve mimarisine yakından inceleyebilirsiniz. Ayrıca bunun dışında birçok kiliseye, sinagoga, camiye, müzeye ev sahipliği yapan Balat gezi rotanıza ekleyerek harika bir gün geçirebileceğiniz bir semt.

Balat Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

TARİHİ YAPILAR

1.Balat Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Fener Rum Lisesi

Tarihin en eski ve en görkemli okullarından olan yapı 1454 yılında Fatih Sultan Mehmet’in fermanı ile Patrik Gennadios tarafından Fener Semtinde kurulmuştur. Tarih boyunca Patrikhane Akademisi, Kırmızı Okul, Birinci Akademi, Mekteb-i Kebir isimleri ile de anılan okul günümüzde ki ismini bağlı bulunduğu semtten almıştır.

Osmanlı tarafından geniş olanaklar sağlanan okulun müdürleri o zamanlar din görevlileri arasından seçilirdi. Hocaları da çok ünlü yazar ve araştırmacılardı. Osmanlı Döneminin yüksek mevkilerinde görev almış Fenerli Rum, Baş Tercüman, Eflak ve Boğdan Beyleri, Patrik ve Yüksek Din Görevlileri bu okuldan mezun olmuştur. İlk eğitimine teoloji ağırlıklı derslerle başlayan okul 1861 yılından sonra klasik eğitim veren bir liseye dönüşmüştür.

Günümüzde olan bu bina ise 1880-1882 yılları arasında Fener Rum Erkek Lisesi mezunlarından olan ünlü mimar Konstantinos Dimadis tarafından inşa edilmiştir. 19. yüzyılın en önemli mimarlarından olan Konstantinos Dimadis okulda kullanılacak malzemelerinden çoğunu Marsilya’dan getirtmiştir. Haliç in en görkemli yapısı olan okul gerek büyüklüğü gerek ihtişamı ile görmeniz gereken tarihi eserler arasındadır.

Ayrıca Lise 1989 yılından günümüze dek karma eğitim verdiği için Özel Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi ismini almıştır.

Balat Gezilecek Yerler Fener Rum Lisesi

Fener Rum Lisesi yol tarifi için tıklayınız.

2.Özel Maraşlı Rum İlköğretim Okulu

1901 yılında Rum tüccar Grigoris Maraslis tarafından yaptırılan okul Fatih ilçesinin Fener Semtinde yer almaktadır.  Grigoris Maraslis okulu yaptırırken isteği, görkem ve gösteriş olarak  birkaç sokak ileride konumlanan Fener Rum Lisesi’nin gölgesinde kalmamasıdır.. Adına yakışan, adını yüzyıllara taşıyan bir okul olmasını istemiştir. Yapı bitirildikten sonra Grigoris Maraslis oldukça hayal kırıklığına uğrar. Çünkü beklediği gibi görkemli bir okul olmaz. Maddi olarak bir daha da para gönderemediği için yapı bu haliyle kalmıştır.

Fener Rum Patrikhanesi’nin bulunduğu sokağın sonunda yer alan Özel Maraş Rum İlköğretim Okulu, okuldan çok eski antik Yunan yapısına benzese de kurulduğundan günümüze dek okul olarak işlevini sürdürmektedir.

Özel Maraşlı Rum İlköğretim Okulu

Özel Maraşlı Rum İlköğretim Okulu yol tarifi için tıklayınız.

3.Cibali Tütün Fabrikası – Kadir Has Üniversitesi

Fatih ilçesinin Cibali Semtinde yer alan Tütün Fabrikası1884 yılında kurulmuş ve 45 yıl boyunca Fransızlar tarafından işletilmiştir. Cumhuriyetin ilanını takiben 1 Mart 1925 tarihinde Türkiye Cumhuriyeri Devletin eline geçmiştir.

1500’ü kadın ve 662’si erkek olmak üzere toplam 2162 kişinin çalıştığı fabrika içerisinde yer alan kendi polisi, sosyal görevlileri, hastaneleri, sosyal tesisi, bakkalları, okulları, yangın birimi, sendikaları ve lokantalarıyla nerdeyse küçük bir şehiri oluşturuyordu.

Uzun yıllar boyunca tütün işlenen, satılan ve depolanan fabrika 1999-2000 yılları arasında Kadir Has Vakfı tarafından restore edilen tarihi bina  Kadir Has Üniversitesine dönüştürülmüştür.

Cibali Tütün Fabrikası – Kadir Has Üniversitesi

Cibali Tütün Fabrikası – Kadir Has Üniversitesi yol tarifi için tıklayınız.

4.Agora Meyhanesi 1890

1890 yılında Rum kaptan Asteri Dulidis tarafından Çıfıtçı Çarşısı’nda açılan meyhane 3 kuşak boyunca Dulidis tarafından ailesi tarafından işletilmiştir.

Yıllar boyunca bir çok Yeşilçam yıldızını ağırlayan meyhane yaklaşık 286 yerli filme ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca çok sayıda şiire ve şarkıya da konu olan meyhane tarihi dokusu ile ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır.

Balat Gezilecek Yerler Agora Meyhanesi 1890

Agora Meyhanesi 1890 yol tarifi için tıklayınız.

5.Tarihi Taşfırın Unlu Evin Unlu Mamülleri

1923 yılında hizmete açılan ve ilk olarak Ermeni Vasili usta tarafından işletilen fırın özellikle galeta konusunda ün salmıştır. Günümüzde Mehmet Evin ve ailesi tarafından işletilen fırın halen nefis mi nefis galetaları, tazecik ekmekleri ve çıtır simitleri ile adeta bir lezzet şöleni yeri. Balat’ın Vodina Caddesi üzerinde konumlanan fırın hem tarihi yapısı hem lezzetli ürünleri ile gezi rotanıza ekleyebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.

Tarihi Taşfırın Unlu Evin Unlu Mamülleri

Tarihi Taşfırın Unlu Evin Unlu Mamülleri yol tarifi için tıklayınız.

6.Balat Kapıları

Balat Evlerinin rengarenk kapıları.  Özellikle Balat evlerinin bazılarında yer alan mavi klasik kapı, iki kanatlı olması ve her iki kanatta da üstte üçgen alınlığın bulunması onu özel kılan mimarisidir. Bu kapıların bir benzeri Kaş’ta ve Meis’te yer almaktadır. Balat Kapıları hem görünüş olarak hem de mimari olarak sizlere çok güzel görüntüler sunmaktadır.

Balat Kapıları

Balat Kapıları yol tarifi için tıklayınız.

7.Cibalı Ayakapı Hamamı

Haliç kıyısında Fener ile Ayakapı Semti arasında yer alan yapı II. Selim’in hanımlarından III. Murad’ın annesi Nurbânû Sultan tarafından Üsküdar’da Toptaşı semtinde yaptırılan Atik Vâlide Sultan Külliyesi’ne gelir sağlamak amacı ile yaptırılmıştır.

Yapımında tuğla hatıllı kesme taş kullanılan hamam tek hamam olarak hizmet vermektedir. Soyunma yeri büyük bir kubbe ile örtülü kare bir mekândır.  Soyunma yeri önünde de yanlardakiler aynalı tonozlarla, ortadaki ise kubbeli tonozla örtülü üç bölüm halinde bir hol yer almaktadır. Diğer hamamlarda olmayan bu özelliği ile dikkat çelmektedir. Hamamın Dış cephesi de mermer söveli, demir parmaklıklı dikdörtgen iki pencerenin üstünde ortadaki sivri kemerli uzun, yanlardakiler yuvarlak üç pencere yer almaktadır. Ne yazık ki günümüzde çok iyi bir durumda olmayan hamam umuyoruz ki restorasyon çalışması ile yeniden hayata kazandırılır.

Cibalı Ayakapı Hamamı

Cibalı Ayakapı Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

8.Balat Çıfıt Çarşısı

Balat Çarşısı veya Çıfıt Çarşısı olarak bilinen yer Ayvansaray’ın Leblebiciler Sokağında konumlanmaktadır. Çıfıt Osmanlı Döneminde Yahudiler için kullanılan bir kelimeymiş. 1492 yılında İspanyol engizisyonundan kurtulmaya çalışan Yahudiler, Osmanlı tarafından Balat’a yerleştirilmişler. Ticari zekası iyi olan Yahudiler de her şeyin bir arada bulunduğu dükkanlar kurarak bugün ki Çıfıt Çarşısını oluşturmuşlardır.

İçerisinde ayakkabı tamircisinden, terziye,  şekerciden, fırına,  kasaptan, eczaneye kadar bir çok dükkanın bulunduğu çarşı günümüzde Türk esnaflar tarafından işletilmektedir.

Balat Çıfıt Çarşısı yol tarifi için tıklayınız.

CAMİLER

9.Yavuz Sultan Selim Camii

Yavuz Sultan Selim Caddesinde konumlanan cami 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından babası Yavuz Sultan Selim adına yaptırılmıştır. Haliç’e en yakın olan tepede konumlanan cami İstanbul’un 7 selatin camilerinden birisidir.

Yavuz Sultan Selim emriyle yapılan camiye Kanuni Sultan Süleyman tarafından türbe, imaret ve medrese eklenmiştir. Türbe kapısı, Çarşı kapısı, Kırkmerdiven kapısı olmak üzere üç kapısı bulunan caminin avlusuna bu kapılardan girilmektedir. Avlusu da ağaçlı, geniş bahçeli ve şadırvanlıdır. Avlu ortasında yer alan şadırvanın IV. Murad tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Avlunun dış yüzünde bulunan çiniler çok değerli olup güzelliği ile dikkat çekmektedir.

Tek şerefeli, iki minareli olan camii kesme küfeki taşından yapılmış hatta bazı kemerlerinde ve kısımlarında kırmızı taşda kullanılmıştır.  Son cemaat yeri ile birlikte camii 18 sütuna binen 22 kubbe ile örtülüdür. Cami gerek dış mimarisi gerekse de içerisinde yer alan çini, tezhip, hat ve nakış sanat eserleri ile dikkat çekmektedir. Sizlerde Yavuz Sultan Selim Camisini ziyaret edebilir ve mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Balat Gezilecek Yerler Yavuz Sultan Selim Camii

Yavuz Sultan Selim Camii yol tarifi için tıklayınız.

10.Yavuz Sultan Selim Türbesi

Caminin yanında yer alan türbe mimar Acem Ali tarafından yapılmıştır. Üç kubbeli sekizgen bir plan üzerine inşa edilen türbe içerisinde Yavuz sultan Selim yatmaktadır. Klasik uslüpta inşa edilen türbe içerisinde ki zengin çini süslemeleri ile dikkat çekmektedir. İki sıralı pencereleri olan türbenin kemeri ve renkli sütunu bulunmaktadır. Türbenin kapıları ise sedef kaplamalı ve abanoz olarak tasarlanmıştır. 

Şehzadeler türbesi ise altı köşeli bir plan üzerine inşa edilmiştir. Türbede Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları Abdullah, Murad, Mahmut ve kızı Hüma Şah Sultan’ın sandukası yer almaktadır. Diğer türbeler de de Sultan Yavuz Selim, kızı Hatice Sultan ile eşi, Ayşe Hafsa Sultan ve Sultan Abdülmecit gömülüdür.

Türbe sahip olduğu çini süslemeleri ve mimarisi ile göz doldurmaktadır. Sizlerde türbe ziyareti yaparak dua edebilir ve sahip olduğu çini süslemelerini yakından inceleyebilirsiniz.

Balat Gezilecek Yerler Yavuz Sultan Selim Türbesi

Yavuz Sultan Selim Türbesi yol tarifi için tıklayınız.

11.İsmailağa Camii

Balat’ın Manyasizade Caddesi üzerinde konumlanan camii1723 yılında Osmanlı Şeyhülislamı Ebu İshak Efendi tarafından yaptırılmıştır. Caminin etrafında yer alan darülhadis ve mederese ise Ebu İshak İsmail Efendi’nin oğlu Şeyhülislam Ebuishakzade Mehmed Esad Efendi tarafından yapılmıştır.

1894 İstanbul depreminde hasar gören caminin ne yazık ki minaresi yıkılmıştır. Cumhuriyet döneminde de medreselerin kapatılmasıyla birlikte 200 yıllık bir medreseye sahip olan İsmailağa Camii uzun yıllar bakımsız bırakılmış ve atların bağlandığı terkedilmiş bir yapıya dönüşmüştür.

Daha sonra onarımdan geçen cami 1985 yılda yeniden ibadete açılmıştır. Cami hem tarihi yapısı hemde mimarisi ile görebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.

Ayrıca caminin haziresinde de camiyi yaptıran Ebu İshak İsmail Efendi’nin mezarı, oğulları Ebuishakzade İshak Efendi, Ebuishakzade Mehmed Esad Efendi, Şeyh Mehmed, Lütfullah ve Mesud’un mezarları ile aile efradına ait bazı diğer mezarlar yer almaktadır.

Balat Gezilecek Yerler İsmailağa Camii

İsmailağa Camii yol tarifi için tıklayınız.

12.Ferruh Kethüda Camii

Camii 1562-1563 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Semiz Ali Paşa’nın kahyası olan Ferruh Ağa tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan eseri olan cami, Osmanlı döneminde Halvetiyye tarikatının Sünbüliye koluna ait bir tekke olarak da kullanıldığı için Balat Tekkesi olarak da bilinmektedir. Tekkeden günümüze ise cami ve çeşmesi ulaşabilmiştir.

Cami dikdörtgen planlı olup yapımında kesme taş kullanılmıştır. Caminin mihrabı da baştan aşağı Tekfur Sarayı imalatı olan değerli çinilerle kaplıdır. Duvarlarındaki diğer Tekfur çinileri ise ne yazık ki 1940’lı yıllarda çalınmış ve tahrip edilmiştir.

1925 yılında tekkelerin kapatılmasından sonra uzun süre boş kalan yapı 1953 yılında onarılmaya başlanmış ve 1960 yılında Vakıflar İdaresi’nin desteğiyle yeniden ibadete açılmıştır 1986 yılında yeniden detaylı bir onarımdan geçen caminin bahçesine küçük bir süs havuzu yerleştirilmiştir. Ayrıca caminin ön tarafında yer alan hazire içerisinde de Ferruh Ağa’nın mezarı yer almaktadır.

Balat Gezilecek Yerler Ferruh Kethüda Camii

Ferruh Kethüda Camii yol tarifi için tıklayınız.

13.Atik Mustafa Paşa Cami (Hz. Cabir Camii)

Orta Bizans Döneminden kalma olan bu tarihi yapı, ilk olarak serbest haç planlı bir Bizans kilisesi olarak inşa edilmiştir. Kristos Pantepoptes olarak bilinen kilise, II. Beyazıt döneminde Koca Mustafa Paşa tarafından camiye çevrilmiştir. Cami güneydoğu köşesinde Hz. Cabir Abdullah El Ensari’nin makamı bulunduğundan bu isim ile anılmaktadır. Günümüze kadar birçok kez onarımdan geçen cami görülmeye değer tarihi eserler arasındadır.

Atik Mustafa Paşa Cami (Hz. Cabir Camii)

Atik Mustafa Paşa Cami (Hz. Cabir Camii) yol tarifi için tıklayınız.

14.Hirami Ahmed Paşa Camii

Balat da Koltukçu Sokak da yer alan yapı ilk inşa edildiğinde küçük bir kilise görevi görmekteyken, 1586 yılında Hirami Ahmed Paşa tarafından camiye dönüştürülmüştür.

Bizans mimarîsinin izlerini taşıyan yapı,  Yunan salibi plânı üzerine inşâ edilmiştir. Üç adet mihrabı ve 1 adet son cemaat yeri bulunan caminin Mihrap, minber ve kürsüsü ahşaptır. Zamanla harap olan cami 1966 yılında onarımdan geçmiş ve yeniden ibadete açılmıştır. Günümüzde oldukça iyi durumda olan bu küçük tarihi cami gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Balat Gezilecek Yerler Hirami Ahmed Paşa Camii

Hirami Ahmed Paşa Camii yol tarifi için tıklayınız.

15.Balat Gezilecek Yerler Molla Aşkı Camii

İlk olarak 15. yüzyılda Aşki Mehmet Efendi tarafından mescit olarak yaptırılan yapı Fatih ilçesinin Ayvansaray Semtinde konumlanmaktadır.

Mescit 1735 yılında, İstanbul kadısı Abdüllatif Razi Efendi’nin kız kardeşi Fatma Hatun tarafından tamir ettirilmiştir. Ayrıca tamirat sırasında mescide minare, üst mahfil ve minber koydurarak yapıyı camiye çevirttirmiştir.

Caminin üzerinde yer alan kitabeye göre 1822 yılında Fatma Hanım tarafından yeniden inşa edilen cami dikdörtgen planlı olup, duvarları kagir, çatısı ahşap üzeri kiremit örtülü, minaresi taş ve tuğla, mihrabı çini, minberi de ahşap kaplamadır.

Molla Aşkı Camii

Molla Aşkı Camii yol tarifi için tıklayınız.

16.Tahta Minare Camii

Balat da Vodina Caddesi üzerinde konumlanan cami 1458 yılında Fatih Sultan Mehmet Han tarafından yaptırılmıştır. Zamanla harap olan cami 1865 yılında caminin yanında konumlanan Tahta Minare Hamamı’nın sahibi Kantârizâde Sivaslı Halil Ağa tarafından tamir ettirilmiş, ahşap olan minaresi de kâgir olarak yeniden yaptırılmıştır.

1957 yılında bir kez daha onarımdan geçen cami görülmeye değer eserler arasındadır. Ayrıca caminin kıble duvarının önündeki türbede, İstanbul’un fethinde bulunmuş olan Hüseyin Efendi yatmaktadır.

Balat Gezilecek Yerler Tahta Minare Camii

Tahta Minare Camii yol tarifi için tıklayınız.

17.Balat Gezilecek Yerler Gül Camii

Fatih’in Ayakapı Semtinde yer alan kilise 10. veya 11. yüzyılda Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş olup, fetih dönemine kadar Aya Theodosia Kilisesi olarak hizmet vermiştir.

1499 yılında camiye çevrilen yapı tuğla tonozlu bir bodrum üzerine inşa edilmiştir.

Gül Camii

Gül Camii yol tarifi için tıklayınız.

KİLİSELER

18.Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi

Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi olarak da bilinen yapı hem Doğu Roma İmparatorluğu’nun başkentinde bulunması hem de Ortodoks aleminin dini merkezi olmasından dolayı Ortodokslukta özel bir yeri vardır.

1602 yılında bugün ki binasına taşınan patrikhane günümüzde ki görüntüsüne 1800’lü yıllarda yapılan restorasyonla kavuşmuştur. 1941 yılında yangın geçirince de yenilenmiştir.

Patrikhaneye üçlü bir kapıdan girilmektedir. Patrikhanede basamaklardan yukarı doğru çıkıldığınızda ana kapıya ulaşıyorsunuz. Bu ana kapı 1821’ deki Mora İsyanını desteklediği gerekçesiyle II. Mahmut’un emriyle Patrik V. Grigorios’un idam edildiği kapı olduğundan o tarihten bu yana kapalı tutuluyor. Ana kapı kapalı olduğu içinde yapıya girişi sol kapıdan sağlıyorsunuz. Soldaki kapıdan da patrikhane kilisesi olan Aya Yorgi’ye geçebiliyorsunuz.

Dünya Ortodokslarının dini lideri durumunda olan patrikhane, günümüzde İstanbul-Yeni Roma Başepiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi yol tarifi için tıklayınız.

19.Aya Yorgi Kilisesi

Rum Ortodoks Patrikhanesine ev sahipliği yapan kilise içerisinde yer alan 5. yüzyıl tarihli, fil dişi ve sedeften bitkisel motiflerle süslü, ceviz ağacından yapılma Patrik Tahtı, altın kaplama panel, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeden önce bağlanarak kamçılandığı, Kudüs’ten getirtilen ve diğer parçası da Vatikan’da olan siyah granit sütun, kutsal Aya Yorgi tasviri, Meryem Ana ve çocuk ikonaları, 3 azizenin lahitleri dikkat çeken detaylardır. Küçük bir kilise olan Aya Yorgi Kilisesi dış görünüş olarak dikkat çekmese de iç mekanında yer alan eşyaları yapıyı gösterişli kılanlar arasındadır.

Balat Gezilecek Yerler Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

20.Meryem Rum Ortodoks Kilisesi(Kanlı Kilise)

Kanlı Kilise ya da Moğolların Azize Meryem Kilisesi olarak da bilinen yapı, İstanbul’da Osmanlı döneminde camiye çevrilmeyerek Rumların ibadetine bırakılmış Bizans döneminden kalma tek kilisedir. Fatih ilçesine bağlı Balat Semtinde konumlanan kilise bir Ortodoks Kilisesidir.

Meryem Rum Ortodoks Kilisesi(Kanlı Kilise)

Meryem Rum Ortodoks Kilisesi(Kanlı Kilise) yol tarifi için tıklayınız.

21.Sveti Stevan Kilisesi

25 Ekim 1859 yılında İstefanaki Bey adına inşasına başlanan kilise 14 Temmuz 1896 yılında tamamlanmış ve 8 Eylül 1898 yılında resmi olarak ibadete açılmıştır. Haliç kıyısında ki Balat semtinde konumlanan kilise Bulgar Eksarhhanesi’ne bağlı olup,  Ortodoks kültürünün izlerini taşımaktadır.

Yapımında dökme demir ve çelik kullanılan kilise 3 adet kubbeye ve 1 adet çan kulesine sahiptir. Çan kulesinin yüksekliği de 40 metredir.   sahiptir. Dönemin en ünlü kiliseleri arasında yer alan Stevi Stevan Kilisesi Neo barok ve neo gotik mimari tarzının en güzel örneklerindendir.

Ayrıca kilise 2011-2018 yılı arasında geçirdiği restorasyonla tekrar ibadete açılmıştır.

Balat Gezilecek Yerler Sveti Stevan Kilisesi

Sveti Stevan Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

22.Surp Hreşdagabet Kilisesi

Balat Semtinde yer alan kilise ulaşılan verilere göre 1628, 1631 ya da 1636 yılında Ermenilere devredilen bir Rum Kilisesidir. Günümüze kadar birçok kez yangın görmüş, yeniden inşa edilmiş, onarımdan geçmiş ve yenilenmiştir. Son olarak ise 2012 yılında restorasyondan geçen kilise günümüzde ibadete açıktır.

Surp Hreşdagabet Kilisesi

Surp Hreşdagabet Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

23.Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi

Fatih ilçesine bağlı Topkapı Mahallesinde konumlanan kilise ilk olarak 1583 yılında Hagios Georgios Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Zamanla harap olan yapı 1831 yılında yeniden inşa edilmiştir.

Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

24.Balat Gezilecek Yerler Metroloji kilisesi

Fatih ilçesinin Balat Semtinde Vodina Caddesi üzerinde konumlanan kilisenin kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinemese de rivayetlere göre tarihi Ayasofya’nın yapıldığı döneme dayanmaktadır.

Metroloji kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

25.Ahrida Sinagogu

15. yüzyılın başlarında inşa edilen sinagog İstanbul’da yer alan en geniş kapasiteli sinagogdur. Yapımında tuğla ve yığma taş kullanılan sinagogun dua kürsüsü bir gemi pruvasına benzemektedir. Balat Semtinin Kürkçü Çeşme Sokağında konumlanan yapı 16 Eylül 1987 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun kararı ile koruma altına alınmıştır.

Balat Gezilecek Yerler Ahrida Sinagogu

Ahrida Sinagogu yol tarifi için tıklayınız.

26.Balat Gezilecek Yerler Yanbol Sinagogu

Balat Semtinde ayakta kalan iki sinagogdan birisi olan Yanbol Sinagogu, Bizans döneminde, Bulgaristan’ın Yambol şehrinden gelen Yahudilerin sinagogu olarak kullanılmaktaydı. Çıkan bir yangın sonucu harap olan sinagog 17. veya 18. yüzyılda tekrar inşa edilmiş ve ibadete açılmıştır.

Yanbol Sinagogu yol tarifi için tıklayınız.

MÜZELER

27.Balat Oyuncak Müzesi

Balat Semtinde 1000 metrekarelik tarihi bir binada ziyarete açılan müze yaklaşık 50 yıllık bir koleksiyonun sonucunda meydana gelmiştir.  Geçmişten günümüze birçok oyuncağın yer aldığı müze her yaş grubuna hitap etmektedir. İçerisinde yer alan gerek sınırlı ve özel üretilmiş oyuncaklar, gerek tarihi eskilere dayanan oyuncaklar, gerek yeniçağımızın oyuncakları Dünya’nın çeşitli bölgelerinden toparlanmıştır.

Balat Oyuncak Müzesine gelerek sergi alanında oyuncakları gezerek ailecek güzel bir gün geçirebilir yada atölye çalışmalarına katılarak özel el emeği bir oyuncağa sahip olabilirsiniz.

Balat Gezilecek Yerler Balat Oyuncak Müzesi

Balat Oyuncak Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

28.Balat Gezilecek Yerler Monologlar Müzesi

Balat Semtin de Mürsel Paşa Caddesi üzerinde konumlanan Monologlar Müzesi birçok seriye ev sahipliği yapmaktadır. Toplam 7 monoloğun yer aldığı müzede tüm performanslar aynı anda başlar ve biter. Sizlerde Monologlar Müzesini ziyaret ettiğinizde dilerseniz 7 gösteriyi de azar azar izleyebilir dilerseniz de 4 tane seçip tamamen izleyebilirsiniz. Çünkü 7 ayrı odada farklın oyuncular tarafından aynı anda başlayan gösteriler 15 dakika sürmekte olup dört tekrar yapılmaktadır.

Balat Gezilecek Yerler Monologlar Müzesi

Monologlar Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

29.Fethiye Müzesi ve Camii ( Eski Pammakaristos Kilisesi)

Bizans Dönemi’nde inşa edilen Pammakaristos Kilisesi, günümüzde Fethiye Müzesi olarak faaliyetini sürdürmektedir.

Pammakaristos Kilisesi ilk olarak 1261 yılında Latin egemenliğinin son bulmasından sonra eski kilisenin kalıntıları üzerine yeniden inşa edilmiştir. Pammakaristos Kilisesinin kuzeyde yer alan bölümü Hz. Meryem’e adanmıştır. 1315 yılında da kilisenin sağ bölümüne Hz. İsa’ya adanan küçük bir ek kilise yaptırılmıştır. İstanbul’un fethinden sonra Kadın manastırı olarak kullanılan yapı, 1455-1586 yılları arasında da Patrikhane olarak hizmet vermiştir.

Sultan III. Murad döneminde ise camiye çevrilen Pammakaristos Kilisesine o tarihten sonra Fethiye Camisi adı verilmiştir. Günümüzde kilisenin kuzey tarafı cami olarak ibadete açıktır.

Duvarları XIV. yüzyıl mozaikleri ile süslü olan ek kilise ise 1938-1940 yılları arasında restorasyondan geçen yapı müze olarak hizmete açılmıştır.

Fethiye Müzesi ve Camii ( Eski Pammakaristos Kilisesi)

Fethiye Müzesi ve Camii ( Eski Pammakaristos Kilisesi) yol tarifi için tıklayınız.

30.Dimitri Kandemir Müzesi-Merdivenli Mektep Sokak

Boğdan Prensi Dimitri Kantemir’in yaşamını sürdürdüğü ev Fatih Belediyesi tarafından ‘Fener ve Balat Semtlerinin Rehabilitasyon Programı” çerçevesinde restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Dimitri Kandemir Müzesi Balat da Vodina Caddesi üzerinde konumlanmaktadır.

Sizler buraya gelerek hem müzeyi gezebilir hem de altında ki rengârenk kafesinde arkadaşlarınızla hoş sohbet vakit geçirebilir ve  harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Dimitri Kandemir Müzesi-Merdivenli Mektep Sokak

Dimitri Kandemir Müzesi-Merdivenli Mektep Sokak yol tarifi için tıklayınız.

KÜLTÜR VE SANAT MERKEZLERİ

31.Balat Kültür Evi

Tarihi Balat Evinin restore edilmesi ile hayata kazandırılan yapı günümüzde Balat Kültür Evi olarak hizmet vermektedir. Balat’ın Vodina Caddesi üzerinde konumlanan yapı soroptimist kulüpleri federasyonu tarafından kullanılmaktadır.

Sergi salonu, profesyonel mutfak, kafe ve eğitim alanları olmak üzere dört farklı temadan oluşan Kültür Evi, çoklu kullanımlara açık olarak hizmet vermektedir.

İçerisinde yer alan Sergi Salonu; resim, fotoğraf, elişi sergileri, yerli ve yabancı ressamların kişisel sergilerine ev sahipliği yaparken, Profesyonel Mutfak da, bölge kadınlarına aşçılık dersleri vererek meslek sahibi olmaları sağlıyor. Mekânın Cafe Bölümünde ise Profesyonel Mutfakta kadınlarımız tarafından yapılan lezzetli mi lezzetli bir çok seçenek sizlerin beğenisine sunuluyor.

Balat Kültür Evini ziyaret ederek, ister sergilere ve atölyelere katılabilir, isterseniz de cafe bölümünde birbirinden lezzetli ürünler eşliğinde arkadaşlarınızla hoş sohbet vakit geçirebilirsiniz.

Balat Kültür Evi

Balat Kültür Evi yol tarifi için tıklayınız.

32.Camhane Sanat Merkezi

Fatih ilçesinin Balat semtinde konumlanan yapı Türkiye’nin ilk cam sanat merkezidir. Yapının alt katı beşik tonozlu, üst katıda aynalı tonozlu olup iki kattan oluşmaktadır. Bir sıra küfeki taşı, iki sıra da tuğladan oluşan tarihi yapının 2005 yılında restorasyonu başlamış ve 2008 yılında tamamlanarak ziyarete açılmıştır.

İçerisinde cam ve camdan eser,  seramik ve seramikten eser, metal ve metalden eserler sergilenmektedir. Ayrıca, Sanat eserlerinin yapımı, dekorasyonu, sergilenmesi, alımı, satımı, ihracatı, ithalatı, dahili, ticareti ilgili faaliyetlerde gerçekleşmektedir.

Balat Gezilecek Yerler Camhane Sanat Merkezi

Camhane Sanat Merkezi yol tarifi için tıklayınız.

33.Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı

14 Nisan 1990 yılında İstanbul’un Haliç-Fener semtinde tarihi bir binada hizmete açılan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı Türkiye’nin ilk ve tek kadın merkezli arşiv ve kütüphanesidir.

İçerisinde Özel Arşivler, Kadın Örgütleri ve Örgütlenmeleri, Efemera, Gazete Kupür, Afiş, Görsel, Nadir Eserler, Sözlü Tarih, Kitap, Süreli Yayın, Tez, Makale, Sanat Eserleri, Kadın Yazarlar, Kadın Sanatçılar ve İşitsel başlıkları adı altında 16 koleksiyon bulunmaktadır.

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı yol tarifi için tıklayınız.

34.Küçük Mustafa Paşa Hamamı

Fatih Sultan Mehmed Dönemi sadrazamlarından Küçük Mustafa Paşa tarafından yaptırılan hamam Fatih ilçesinin Yavuz Sultan Selim Mahallesinde konumlanmaktadır. Yapıldığı yıldan 1990 yılın ortalarına kadar hamam olarak işlevini sürdüren yapı ne yazık ki daha sonra talep yetersizlikten dolayı kapatılarak uzun bir süre boş kalmıştır.

1996 yılında da Mermeriş Ticaret Türk Anonim Şirketi tarafından satın alınan ve restore edilen tarihi yapı ‘çok amaçlı etkinlik mekanı’ olarak ziyarete açılmıştır.

Balat Gezilecek Yerler Küçük Mustafa Paşa Hamamı

Küçük Mustafa Paşa Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

Balat Cadde ve Sokakları

35.Kiremit Caddesi

Cadde boyunca uzanan, birbirine bitişik rengarenk Balat Evleri, Balat’ın en popüler yerlerindendir. Balatta birçok ara sokak Kiremit Caddesine çıksada caddeye en kolay ulaşım şekli Vodina üzerindeki Evin Pastanesi’nden yukarı dönmek olacaktır.

Bu arada belirmekte fayda var ki Kiremit Caddesi oldukça yokuştur. O yüzden yanınıza su almadan yola koyulmayın çünkü yokuşları çıkarken bol bol soluklanmanız gerekecek. 

Kiremit Caddesi

Kiremit Caddesi yol tarifi için tıklayınız.

36.Yıldırım Caddesi

Hem tarihi Balat Evlerinin hem de birçok mekânın bulunmasından dolayı oldukça hareketli bir caddedir. Günümüzde nostaljik yeme-içme mekanların, vintage dükkanları bulunduğu cadde sizlerin hem farklı lezzetleri tatmanıza hem de tarihi evleri ve nostalji dükkanları yakından keşfetmenize olanak sağlamaktadır.

Yıldırım Caddesi yol tarifi için tıklayınız.

37.Vodina Caddesi

Balat ile Fener’i birbirine bağlayan ana cadde olan Vodina Caddesi bünyesinde bir çok UNESCO projesi kapsamında yenilenen cumbalı tarihi evlere, antikacı dükkanlara, cafe ve restoranlara ev sahipliği yapmaktadır.

Vodina Caddesi

Vodina Caddesi yol tarifi için tıklayınız. 

38.Dr. Sadık Ahmet Caddesi

Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’ni geçtikten sonra ulaşabildiğiniz Dr. Sadık Ahmet Caddesi restore edilmiş Fener-Balat evleri ile çevrilidir. İçerisinde 2 butik otel, 1 sanat galerisi ve bir çok tarihi balat evi barındıran cadde diğer Balat Sokaklarına göre daha sakindir.

Dr. Sadık Ahmet Caddesi

Dr. Sadık Ahmet Caddesi yol tarifi için tıklayınız.

39.Balat Gezilecek Yerler Leblebiciler Sokağı

Çıfıt Çarşısına ev sahipliği yaptığı için Balat’ın en hareketli Sokaklarından olan Leblebiciler Sokağı sizlerin tüm ihtiyaçlarınızı gidererek alışveriş yapmanıza olanak sağlamaktadır.

Leblebiciler Sokağı yol tarifi için tıklayınız.

40.Fener Külhanı Sokağı

UNESCO projesi kapsamında yenilenen cumbalı tarihi evleri içerisinde barındıran sokak birçok dizi ve film çekimlerine de ev sahipliği yapmıştır.

Fener Külhanı Sokağı yol tarifi için tıklayınız.

41.Sancaktar Yokuşu

Fener-Balat’ın en meşhur yokuşlarından olan Sancaktar Yokuşunun sonu Kırmızı Mektebe çıkmaktadır. Özellikle Sancaktar Yokuşunun başında bulunan bir gemi güvertesine benzeyen pembe bina sokağın en güzel örneklerindendir. Sokakta bir çok Balat evini görebilir ve dinlenmek Dimitri Cafe veya Cooklife de mola vererek çay yada kahve içebilirsiniz.

Balat Gezilecek Yerler Sancaktar Yokuşu

Sancaktar Yokuşu yol tarifi için tıklayınız.

42.Balat Gezilecek Yerler Merdivenli Yokuş

Balat’ın en renkli ve en meşhur yokuşlarından olan Merdivenli Yokuş Unesco projesi kapsamında aslına uygun olarak yenilenmiş pastel renkli Balat evleri, Arnavut kaldırımları ve merdivenli yokuşu ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Merdivenli Yokuşa gelerek bu harika Balat Evleri önünde fotoğraf çekilebilir ve merdivenlerde mola vererek soluklanabilirsiniz.

Balat Gezilecek Yerler Merdivenli Yokuş

Merdivenli Yokuş yol tarifi için tıklayınız.

43.Fener

Fatih ilçesinin Haliç kıyısında yer alan tarihi bir semt olan Fener bir yanında Cibali bir yanında da Balat’ı bulundurmaktadır. Semt özellikle Ortodoks mezhebinin merkezi konumunda olan Ayios Yeoryios (Aya Yorgi) Kilisesi’ne ev sahipliği yapması ile dikkat çekmektedir.

Ayrıca Semtte yer alan Bulgar (Stefan Sveti) Kilisesi, Dimitri Kantemir veya Vlah Sarayı, Kanlı Meryem Kilisesi veya Panayia Muhliotissa Kilisesi, Tur-i Sina (İoannes Prodromos Kilisesi), Kırmızı Mektep (Fener Rum Lisesi) ve II. Mehmed (Fatih) döneminde yapıldığı sanılan Fenerkapısı Mescidi semtin önemli yapılarıdır.

Fener yol tarifi için tıklayınız.

44.Balat Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Cibali

Fatih ilçesinde yer alan Cibali Haliç’in batı kıyısında konumlanan bir mahalledir. Karşısında Kasımpaşa Semtinin bulunduğu Cibali  Unkapa’nından Eyüp Sultan’a doğru uzanmaktadır.

Cibali yol tarifi için tıklayınız.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın