Beyazıt Gezilecek Yerler

Beyazıt Gezilecek Yerler

Beyazıt Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Avrupa Yakasında Fatih ilçesine bağlı Beyazıt da Gezilecek Yerler ve Rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Beyazıt ile ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Fatih ilçesinin bir mahallesi olan Beyazıt bünyesinde çok sayıda tarihi eser barındırmaktadır. Sizlerde Beyazıt’ı ziyeret edebilir ve bu tarihi yapıları yakından inceleyebilirsiniz.

Beyazıt Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

1.Beyazıt Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Beyazıt Meydanı

Milattan sonra 393 yılında İmparator Teodosyus tarafından şehrin en büyük meydanı olarak inşa edilen yer o zamanlar ‘Form Tauri Meydanı’ olarak adlandırılırdı. Tarihi yarımada da merkezi bir konumda yer alan meydan tarih boyunca birçok olaya tanıklık etmiştir.

Osmanlı Döneminde siyasi, Cumhuriyet Döneminde de kültürel değere sahip olan meydan bünyesinde Beyazıt Cami, İstanbul Üniversitesi, Sahaflar Çarşısı gibi yapılara ev sahipliği yapmaktadır.

Günümüzde hem Kapalı Çarşıya açılan bir yol olması hemde bu tarihi yapıları içerisinde barındırmasından dolayı yılda çok sayıda yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

Beyazıt Meydanı

Beyazıt Meydanı yol tarifi için tıklayınız.

2.Beyazıt Kulesi

Fatih ilçesinin Beyazıt Semtinde konumlanan kule ilk olarak 1749 yılında yangınları gözetlemek ve haber vermek amacıyla ahşap olarak inşaedilmiştir.  

1756 yılında ki Cibali yangınında yanan ve 1826 yılında yeniden yapılan kule ne yazık ki yeniçeri ayaklanmasında tekrar yanmıştır. Daha sonra kule üçüncü kez 1828 yılında Sultan II. Mahmud zamanında, Senekerim Balyan’ın mimarlığı altında tekrar yapılmıştır. İlk olarak 85 metre yükseklikte yapılan kule günümüzde yapılan ilavelerle 118 metreye çıkmıştır. Nöbet, işaret ve sancak katları olmak üzere 3 bölümden meydane gelen kulenin içerisinde 180 basamak bulunmaktadır.

1997 yılında başlayan restorasyon çalışmaları ile günümüzde ki şeklini alan ve İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü’nün içerisinde bulunan kule şu anda yangın gözetleme, meteoroloji ve yol durumunu bildirmek amacıyla kullanılmaktadır.

Beyazıt Gezilecek Yerler Beyazıt Kulesi

Beyazıt Kulesi yol tarifi için tıklayınız.

3.Beyazıt Camii

Fatih Külliyesinden sonra ikinci büyük yapı olan Beyazıt Külliyesi (Cami, imaret, hamam) Beyazıt Meydanında yer almaktadır. 1500 yılında yapımına başlanan ve 1505 yılında bitilerek ibadete açılan yapı üç mimar tarafından yapılmıştır.

İstanbul’da orijinalliğini koruyan en eski selatin cami olma özelliğini taşıyan Beyazıt Camii gerek iç gerek de dış mimarisi ile dikkat çekmektedir.

Camii hem İstanbul’un ticari merkezi olan Kapalıçarşı’ya hem de yoğun nüfuslu bir mahalleye yakınlığı nedeni ile Osmanlı dönemi boyunca en büyük cemaate sahip camilerden olmuştur. Günümüze kadar birkaç kez onarımdan geçen cami halen tüm ihtişamı ve güzelliği ile ayakta olup mutlaka görülmesi gereken tarihi eserler arasındadır.

Beyazıt Gezilecek Yerler Beyazıt Camii

Beyazıt Camii yol tarifi için tıklayınız.

4.II. Beyazıt Hamamı

II. Bayezid Cami’nin külliyesinin bir parçası olarak inşa edilen hamam İstanbul’un en büyük hamamlarındandır. Klasik Osmanlı hamam mimarisinin en güzel örneklerinden olan hamam çifte hamam olarak inşa edilmiştir.

Divanyolu Caddesinde konumlanan hamam 1714 yılında çıkan bir yangın sonucu yeniden onarılarak kullanılmıştır. 20. yüzyılın sonlarına gelindiğinde de iyice bakımsızlaşan hamam 2000 yılında kamulaştırılarak İstanbul Üniversitesine devredilmiştir. 2003-2010 yılları arasında uzun süren bir restorasyon sonucu yeniden hayata kazandırılan hamam müzeye dönüştürülmüştür. Mayıs 2015 yılında Türk Hamamı Kültür Müzesi olarak hizmete açılan yapıda kalıcı ve geçişi bir çok sergi alanları yer almaktadır.

Beyazıt Gezilecek Yerler II. Beyazıt Hamamı

II. Beyazıt Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

5.II. Beyazıt Türk Hamam Kültür Müzesi

Tarihi Beyazıt Hamamının restorasyonu sonucu Mayıs 2015 yılında hizmete açılan müzede kalıcı ve geçişi olmak üzere iki farklı sergi mekânı bulunmaktadır.

Müzenin kalıcı sergi mekânında Osmanlı dönemine ait hamam eşyalarından oluşan havlu sedir örtüleri, nalınlar, peştamallar, şifa tasları, hamam tasları, taraklar, kildanlıklar, killer, yıkanma sonrası ikram ve keyif için sunulan çay-kahve ve yemek takımları sergilenmektedir. Bunun dışında Bizans dönemine ait Arkeoloji Müzesi’nden getirilen sütun başlıkları, plakalar müzenin kalıcı sergi mekânında yer almaktadır.

Müzenin geçişi sergi mekânı ise İstanbul Üniversitesi bölümünün sergilerine, Halk Eğitim Merkezi sergilerine, akşam sanat okulları ve Fatih Belediyesi’nin düzenlediği Bienal gibi sergilere ev sahipliği yapmaktadır.

II. Beyazıt Türk Hamam Kültür Müzesi

II. Beyazıt Türk Hamam Kültür Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

6.Beyazıt Devlet Kütüphanesi

İlk olarak 1500-1505 yılları arasında Beyazıt Külliyesinin İmaret bölümü olarak inşa edilen bina 27 Eylül 1884 yılında yapılan bir restorasyonla yenilenmiş ve 27 Haziran 1884 yılında imaretin bir bölümü “Kütüphane-i Umum-i Osmanî” adıyla Maarif Nezareti’ne bağlı bir kütüphane olarak hizmete açılmıştır.

Cumhuriyet döneminde “Bayezid Umumi Kütüphanesi” adıyla hizmete devam eden kütüphane 1948 ve 1953 yıllarında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile imaretin diğer bölümleri de kütüphaneye devredilmiştir.

1961 yılında da Bayezid Devlet Kütüphanesi simi ile yola devam eden kütüphane içersin de bir milyona yakın dokümanı barındırmaktadır.

1884 yılından günümüze dek hizmet veren kütüphane bir çok eseri içerisinde barındırmaktadır.

Beyazıt Gezilecek Yerler Beyazıt Devlet Kütüphanesi

Beyazıt Devlet Kütüphanesi yol tarifi için tıklayınız.

7.Kapalı Çarşı

Dünya’nın en eski ve en büyük çarşısı olan Kapalı Çarşı Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer almaktadır. Kapalı Çarşının çekirdeğini oluşturan iki bedesten bulunmaktadır. Bu bedestenlerden biri olan İç Bedesten (Cevahir Bedesteni) Bizans Döneminde, Yeni Bedesten (Sandal Bedesteni) ise Fatih Sultan Mehmet Döneminde yapılmıştır. Asıl büyük çarşı da Kanuni Sultan Süleyman tarafından ahşap olarak inşa edilmiştir.

30 bin 700 metrekare alana yayılan ve yaklaşık 4 bin dükkanın bulunduğu çarşıda çok sayıda ürün yelpazesi bulunmaktadır.

Dünyanın en fazla ziyaret edilen turistlik mekanı olan Kapalı Çarşı verilere göre yılda 91 milyon turist ağırlamaktadır. Sizlerde Kapalı Çarşıya gelerek hem bu tarihi yapıyı yakından inceleyebilir hem de buranın tarihi atmosferi eşliğinde alışverişinizi yapabilirsiniz.

Beyazıt Gezilecek Yerler Kapalı Çarşı

Kapalı Çarşı yol tarifi için tıklayınız.

8.Beyazıt Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Sahaflar Çarşısı

Beyazıt da konumlanan tarihi sahaflar çarşısında eski ve yeni bir çok kitap satılmaktadır. Sizlerde Osmanlı Döneminden beri hizmet veren sahaflar çarsısında kitapları inceleyebilir ve kitaplığınıza yeni bir kitap ekleyebilirsiniz.

Sahaflar Çarşısı

Sahaflar Çarşısı yol tarifi için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*