Çarşamba Gezilecek Yerler

Çarşamba Gezilecek Yerler yazımızda Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde yer alan ve Samsun’a bağlı Çarşamba ilçesinde gezilecek yerleri ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Çarşamba ilçesi ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.

Anadolu’ya Türklerin yerleşmesinde ve Anadolu’nun müslümanlaşmasında ilk merkezlerinden olan Çarşamba ilçesi Yeşilırmak’ın iki yakasında yer almaktadır.

M.Ö 4000 yıllara kadar uzanan tarihi yapılar yer alırken doğal güzelliğiyle de kendisine hayran bıraktırıyor. Çarşamba ilçesi tarihi ahşap camileri, su değirmeni, şelalesi, park alanları ve mesire alanları ile ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Çarşamba gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır.

1.Çarşamba Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Adapark Rekreasyon Alanı

Çarşamba Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında yer alan Adapark Rekreasyon Alanında Tarihi Çarşamba evi, Emirhan Çeşmesi gibi yapılardan oluşan Tarihi Çarşamba Meydanı, gençlik merkezi, tören alanı, karşılama meydanı, mescit, hamam, yürüyüş yolları, spor alanları, çim sahalar, çocuk oyun alanları, mesire alanları ve kafeterya gibi hem eğlenebileceğiniz hem dinlenebileceğiniz hem de farklı aktiviteler yapabileceğiniz spor alanları mevcuttur.

Çarşamba Gezilecek Yerler Adapark Rekreasyon Alanı

2.Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı

Çarşamba ilçe merkezine 6 kilometre mesafede yer alan park 600 dönüm alan üzerine kurulu olup bölgenin en büyük tabiat parkı niteliğini taşımaktadır. Doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz tabiat parkında piknik alanları, hobi bahçeleri, spor alanları, binicilik çiftliği, Osmanlı mimarisini yansıtan cami, restoran ve cafe, yöresel ürün yapım satış reyonları gibi birçok şeyi içinde barındıran hem eğlenebileceğiniz hem de dinlenebileceğiniz park konumundadır.

Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı

3.Çarşamba Gezilecek Yerler Çamlık ve Mesire Alanı

Çamlık ve Mesire alanı ailecek keyifle piknik yapabileceğiniz aynı zamanda hem dinlenip hem de eğlenebileceğiniz geniş bir mesire alanıdır. İçerisinde yer alan masalarda pikniğinizi yaparak güne başlayabilir ya da barbekü alanlarında ızgaranızı yapabilirsiniz. Sonrasında koşu ve yürüyüş parkurunda sporunuzu yapabilir veya sevdiklerinizle hoş sohbet ederek doğa ile iç içe güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Çarşamba Gezilecek Yerler Çamlık ve Mesire Alanı

4.Kabaceviz Şelalesi

Çarşamba ilçe merkezine 16 kilometre uzaklıkta bulunan şelale manzarası ile görmeniz gereken yerler arasındadır. 60 metre yükseklikten akan şelalesi ile güzelliğini gözler önüne seren alanda trekkinng, dağcılık, doğa fotoğrafçılığı veya piknik yaparak doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz.

Kabaceviz Şelalesi

5.Tarihi Göğceli Camii

Çarşamba ilçesinin Çay Mahallesi Göğceli Mezarlığında bulunan cami Türkiye’de ayakta kalabilen en eski ahşap cami olarak kabul edilmektedir. Yığma tekniği ile inşa edilen cami ahşap olarak yapılmıştır. Yurdışından gelen bilim adamlarınca ahşaptan alınan numunelerin sonucunda caminin 1206 yılında yapıldığı önündeki revakında 1335 yılında eklendiği veya onarıldığına kanaat getirilmektedir. 2007 yılında detaylı olarak restorasyon geçiren camiyi ziyaret edebilir ve tarihe meydan okuyan mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Tarihi Göğceli Camii

6.Rahtıvan Camii ve Haziresi

İlçenin Doğuyaka şehir merkezinde yer alan ve ilk yapılışının çeşitli rivayetlere dayandığı Rahtıvan Camii ve Haziresin de Osmanlı da bir dönem söz sahibi olmuş Haznedaroğulları ailesinin hayat hikayeleri bulunmaktadır.

Ayrıca Haznedaroğulları Süleyman Paşa’nın kabrinin de yer aldığı camii rivayete göre; Rahtıvanzade ailesi Amasya’da ikamet etmekteyken Rahtıvanzade Rıdvan Bey’in kızı Amasya’da oturdukları konaktan Yeşilırmak’a düşer ve cesedinin bulunduğu bu alana da Rahtıvan Camii inşa edilir.

Rahtıvan Camii ve Haziresi

7.Şeyh Habil Camii

Günümüze ulaşan ve ender ahşap mimari yapılarından olan camii Yaycılar Köyü Şeyh Habil Mezarlığında yer almaktadır. Yapım tarihi kesin olarak bilinemese de Göğceli Camii ile aynı tarihlerde yapıldığı düşünülmektedir. Yabancı bilim adamlarına göre de 1211 yılında yaptırılmıştır. Cami ismini yakınında bulunan mezarlığın içindeki Şeyh Habil mezarından almıştır. Cuma camii olarak uzun yıllar hizmet veren cami ne yazık ki şu anda terk edilmiş durumdadır.

Ne kadar terkedilmiş durumda olsa da günümüze kadar sağlam ulaşmış ve ahşap mimari özelliğini kaybetmemiş yapıyı ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.

Şeyh Habil Camii

8.Çarşamba Gezilecek Yerler Ordu Köyü Camii

14. yüzyılda Taceddinoğlu beyliği tarafından inşa edilen cami Ordu Köyde yer almaktadır. Çarşamba ilçesinin 14. Yüzyılın sonlarında yöreye hâkim olan Taceddinoğlunun elinde olduğu ve Taceddinoğlu Hasan Bey’inde Ordu Köyü başkent ederek bu camiyi yaptırdığı tahmin edilmektedir. Ahşaptan yapılan camide yığma tekniği kullanılmış ve üzeri dıştan revakı da kaplayacak şekilde kırma çatı ile örtülmüştür.

Trabzon Rum Devletine kadar bölgeye hâkim olan ve Anadolu Türk tarihinde önemli bir yeri olan Taceddinoğlu Beyliği ilçe içinde önemli yere sahiptir. 600 yılı aşkın tarihi ile bölgeye ışık tutan Ordu Köyü cami ve Gazi Hasan Bey’in mezarı ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır.

Çarşamba Gezilecek Yerler Ordu Köyü Camii

9.Tarihi Çarşamba Köprüsü

Tarihi milattan önce 4000’li yıllara dayanan ve Çarşamba ilçesinin ortasından geçen Yeşilırmak’a 1890’lı yılların başında tahta köprü inşa edilmiş ki yakayı birleştirmiştir. Köprü yapılmadan önce ulaşım kayıklarla sağlanmış ve kimi zaman can ve mal kaybına sebep olan zorlu bir mücadeleyle geçilmiştir. Nihayet 1890 yılında tahta köprü yapılmış ve Çarşamba halkı rahat bir nefes almış ‘Çarşamba’yı Sel Aldı’ türküsü de dillerde o günlere hatıra olarak kalmıştır.

 Zamanla köprü yetersiz kalmış ve Atatürk’ün talimatı ile 1931 Türkiye’nin en uzun köprüsü olan Yeşilırmak Köprüsü inşa edilmiştir.

12 ayaklı, 10 gözlü ve 270 metre uzunluğunda olan köprü Çarşamba ilçesinin bütün araç trafiğini karşılamıştır. 2007 yılında da araç trafiğine kapatılarak sadece yayalara açılan köprüde zamanla estetik görünüm kazanması için restorasyon çalışmaları yapılmış ve günümüzdeki halini almıştır.

Tarihi Çarşamba Köprüsü

10.Tarihi Bedesten Çarşısı

1826 yılında inşa edilen Tarihi Bedesten Çarşısı Çarşamba ilçe merkezindeki Doğuyaka Uzun Çarşı içerisinde yer almaktadır. Osmanlı yapımı olup iki katlı ve dikdörtgen planlıdır. Yapımında kesme taş ve moloz taşı kullanılmış üzeride kırma çatı ile örtülmüştür. Orta kısmında uzunca bir hol ve iki yanında da dükkanların yer aldığı çarşı ilçeye uğrayanlar tarafından mutlaka ziyaret edilen yerler arasındadır. İlk açıldığı yıllar kuyumcu çarşısı olarak kullanıldığı söylenen çarşıda şu an dükkanlar yer almakta ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilmektesiniz.

Tarihi Bedesten Çarşısı

11.Tarihi Gelin Hamamı

17. 18. Yüzyıl arası inşa edilen hamam Osmanlı mimarisinden izler taşımaktadır. Üç oda ve bir soyunmalıkdan oluşan hamamın üst kısmı delikli kubbe ile örtülü olup, soyunmalık kısmı sonradan çöktüğü için o kısım kapatılmıştır.

Çarşamba Gezilecek Yerler Tarihi Gelin Hamamı

12. Çarşamba Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Tarihi Değirmen

1800’lü yıllarda 7 taşlı olarak yaptırılan ve 1982 yılına kadar işlevini sürdüren değirmen Kirazlıkçay mahallesinde yer almaktadır. Daha sonraki yıllarda düzenlemeye gidilerek aslına uygun olarak yeniden yapılan değirmen nostaljik olarak inşa edilmiş ve Hıdırellez, kafeterya bölümü eklenmiştir.

Çarşamba Gezilecek Yerler Tarihi Değirmen

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın