Çengelköy Gezilecek Yerler – En Güzel 12 Gezi Rotası

Çengelköy Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Anadolu Yakasında yer alan Üsküdar ilçesine bağlı Çengelköy de Gezilecek Yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Çengelköy ile ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Vaniköy ile Beylerbeyi arasında yer alan Çengelköy 1960’lı yıllara kadar çoğunlukla Rumların yaşam sürdürdüğü bir Boğaziçi köyü idi. Günümüzde ise İstanbul’un en lüks semtleri arasında yer alan Çengelköy gerek sahip olduğu yalıları gerek tarihi camileri, gerek asırlık ağaçlarla kaplı sokakları ile dikkat çekmektedir.

Çengelköy Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

1.Çengelköy Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Çengelköy Sahil

Boğaz manzarasının en güzel seyredildiği yerlerden olan Çengelköy Sashil harika manzaralara ev sahipliği yapmaktadır. Çengelköy Sahile gelerek yürüyüşünüzü yapabilir, boğaza nazır cafelerde oturarak muhteşem boğaz manzarasını izleyebilir veya sevdiklerinizle gün batımını izleyerek harika anılar biriktirebilirsiniz.

Gerek ambiyansı, gerek manzarası ile hayranlık uyandıran Çengelköy Sahil gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Çengelköy Gezilecek Yerler Çengelköy Sahil

Çengelköy Sahil yol tarifi için tıklayınız.

2.Çengelköy İskelesi

İlk iskele Boğaz iskelelerinden değişik bir tarzada eski kayık iskelesinin bulunduğu noktada ahşap olarak inşa edilmiştir. 1894 yılında da bugün ki iskelenin bulunduğu arsa satın alınmış ve iskele genişletilmiştir.  

Çengelköy Gezilecek Yerler Çengelköy İskelesi

Çengelköy İskelesi yol tarifi için tıklayınız.

3.Çengelköy Sokakları

Tarihi çınar ağaçları ile kaplı ışıl ışıl olan Çengelköy Sokakları hem tarihi yalıları, hem de renkli cafeleri ile sizlerin güzel bir gün geçirmenize olanak sağlıyor. Sizler de Çengelköy Sokaklarında dolaşarak harika fotoğraflar çekilebilir ve şirin mi şirin cafelerde soluklanabilirsiniz.

Çengelköy Gezilecek Yerler Çengelköy Sokakları

4.Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi

Tarihi çınar ağacının altında denize sıfır konumda yer alan Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi gerek hafta içi gerek hafta sonu İstanbulluların uğrak mekânlarındandır. 1970 yılından günümüze dek çay bahçesi olarak kullanılan mekan İstanbullular dışında yerli ve yabancı turistlerinden ilgi gösterdiği bir yer olmuştur.

İstanbul’un sembolik mekanları arasında yer alan Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle, dışardan böreğinizi, simidinizi alarak girebileceğiniz ve mis gibi çayınızı yudumlayarak boğaz manzarasını izleyebildiğiniz aile ortamı mekanlardan birisidir. 

7-24 saat açık olan mekana gelerek koyu muhabbetiniz eşliğinde boğaz manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Çengelköy Gezilecek Yerler Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi

Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi yol tarifi için tıklayınız.

5.Has Ekmek Fırını

İstanbul’un en eski fırınlarından birisi olan Has Ekmek Fırını 170 yıldır odun ateşinde pişen ekmeği, simidi ve pidesi ile gönüllere taht kurmuştur. Tarihi İsmail’in Has Ekmek Fırını olarak da bilinen önünde kuyruklar oluşan mekana gelmeli ve bu lezzetli pideleri, ekmeği sıcak sıcak tatmalısınız.

Çengelköy Gezilecek Yerler Has Ekmek Fırını

6.Sadullah Paşa Yalısı

Deniz kıyısında bahçe içerisine inşa edilmiş olan yalı 18. Yüzyıldan günümüze dek ulaşabilmiş tarihi eserlerden birisidir. Bugün ki şeklini 1950 yılında alan ve 1995-1997 yılları arasında da kapsamlı bir onarımdan geçen yalı bunun dışında, 2000-2003 ve 2012-2013 yılları arasında gerek iç gerek peyzaj düzenlemesinden geçmiştir.

Boğazın eşsiz ahşap yalılarından olan Sadullah Paşa Yalısı birkaç  kez onarımdan geçse de ilk halini büyük ölçüde korumuş ve günümüze ulaşmıştır.

Sadullah Paşa yalısı hem iç hem dış mimarisi ile dikkat çekmekte olup gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Sadullah Paşa Yalısı

Sadullah Paşa Yalısı yol tarifi için tıklayınız.

7.Çengelköy Gezilecek Yerler Tarihi Bekir Efendi Çeşmesi

Yaklaşık 200 yıllık tarihi geçmişi olan cami ilk olarak Çengelköy’ün Halk Caddesi üzerinde konumlanıyordu. Geçtiğimiz yıllarda yaya ve araç trafiğini aksattığı için yerinden kaldırılan ve Havuzbaşı Parkına götürülerek oraya yerleştirilmiştir.

Eserde Ortada büyük, iki yanda küçük olmak üzere üç çeşmesi bulunmaktadır. Bu çeşmelerin üçünde de de oymalı kemerler içerisinde kabartmalı motiflerle süslü ayna taşları yer almaktadır.

Tarihi Bekir Efendi Çeşmesi yol tarifi için tıklayınız.

8.Kuleli Kaymak Mustafa Paşa Camii

Sultan III. Ahmet dönemi 1720 yılında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın damadı olan ve kaptan-ı Deryalık yapmış olan Nişancı Mustafa Paşa tarafından yaptırılan cami Kuleli Caddesi üzerinde konumlanmaktadır.

İki katlı ahşap çatılı yapıya, ahşap son cemaat yeri ve hünkar mahfili 1837 yılında Sultan II. Mahmut tarafından ilave ettirilmiştir.

1990 yılındaki onarımda da son cemaat yerinin üstü kadınlar mahfili olarak düzenlenmiş ve yeniden ibadete açılmıştır.

2018 yılında ise detaylı bir restorasyondan geçen cami gerek sahip olduğu boğaz manzarası gerek iç ve dış mimarisi gerek de bahçesinde ki şadırvanı ve çınar ağacı ile çok güzel bir görünüme sahiptir.

Tek minareli ve tek şerefeli olan bu cami ayrıca  Kulebahçe Mescidi, Kuleli Ocağı Mescidi ve Kuleli Cami olarak da bilinmektedir.

Çengelköy Gezilecek Yerler Kuleli Kaymak Mustafa Paşa Camii

Kuleli Kaymak Mustafa Paşa Camii yol tarifi için tıklayınız.

9.Şeyh Nevruz Camii

Çengelköy’ün Havuzbaşı Sokak ile Mehmet Gümüşay Sokaklarının arasında konumlanan caminin ne yazık ki kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinememektedir.

Yapımında ahşap kullanılan cami tek şerefeli ve tek minarelidir. Ayrıca bazı kaynaklardan edinilen bilgiye göre Mehmet Akif İstiklal marşı kıtalarının bir bölümünü bu camide yazmıştır.

Şeyh Nevruz Camii

Şeyh Nevruz Camii yol tarifi için tıklayınız.

10.Çengelköy Gezilecek Yerler Hamdullah Paşa Camii

1823 yılında Kaptan-ı Derya Abdullah Ağa tarafından yaptırılan cami Çengelköy’ün Deri Kayığı Sokağında konumlanmaktadır. Çınarlı Cami olarak da bilinen yapı birkaç kez onarımdan geçse de günümüzde halen ibadete açık görülmeye değer yerler arasındadır.

Hamdullah Paşa Camii

Hamdullah Paşa Camii yol tarifi için tıklayınız.

11.Çengelköy Rum Ortadoks Aya Yorgi Kilisesi

17. yüzyıl sonlarında yerinde bulunan bir kilisenin yerine inşa edilen Ru m Ortadoks Aya Yorgi Kilisesi Kuleli Caddesi ile Tanrıverdi Sokak’ın keşişimin de bulunmaktadır.

Sizlerde kiliseyi ziyaret edebilir gitmişken de kilisenin girişinde yer alan 1908 tarihli çeşmeyi de inceleyebilirsiniz.

Çengelköy Rum Ortadoks Aya Yorgi Kilisesi

Çengelköy Rum Ortadoks Aya Yorgi Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

12.Çengelköy Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Aya Pandeleimon Ayazması

1830 yılında Bizans Manastırının yerine inşa edilen ayazmanın suyunun şifalı olduğuna inanılmaktadır. İskelenin tam karşısından tepeye doğru yürüdüğünüzde ayazmaya ulaşabilir ve dilerseniz hem dua edebilir hem de bu sudan içebilirsiniz.

Aya Pandeleimon Ayazması yol tarifi için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın