GÖNEN GEZİLECEK YERLER

Gönen Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Marmara Bölgesinde yer alan Balıkesir iline bağlı Gönen ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Gönen ilçesiyle ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Gönen’in yerleşim yeri olarak kullanılmasının tarihi geçmişi M.Ö ki yıllara kadar uzanmaktadır. Kaplıcalar çevresinde yapılan kazılarda gün yüzne çıkan mozaikler, madeni paralar, yazılı taşlar sütun başlıkları buranın tarihi geçmişinin M.Ö’ye dayandığını göstermiştir. Yine yapılan kazılar sonucu M.S II. Yüzyıla ait bir kitabeye ulaşılmıştır. Bu kitabede şehrin adı ‘Sıcak Su Şehri, Thermi’, hamamlarda ‘Granikaion Hamamları’ olarak geçmektedir. Antik çağda da Asepsus ve Artemea ismi ile anılan ilçe tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.  

Uzun bir süre Bizans himayesinede kalan bölge 13. yüzyılda Anadolu Selçuklularının eline geçmiş, Selçuklunın dağılmasından sonrada Karesi Beyliği yönetiminde kalmış daha sonrada 1334 yılında Osmanlı egemenliğine katılmıştır.

1881 yılında ilçe statüsüne kavuşan Gönen içerisinde barındırdığı şifalı suları doğal güzelliği ve tarihi yapıları ile gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Gönen Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

DOĞAL GÜZELLİKLER

1.Gönen Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Kuş Cenneti Milli Parkı

Manyas, Gönen ve Bandırma ilçeleri arasında yer alan park 1959 yılında Mlili Park ilan edilmiştir. Manyas Kuşgölü’nün kuzeydoğusunda yer alan Kuş Cenneti Milli Parkı 24047 hektar alana sahiptir. Bu alanın 16400 hektarı gölalanı olarak kullanılmaktadır. Kuş Cenneti Milli sahip olduğu kuş türleri ile gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Gönen Gezilecek Yerler Kuş Cenneti Milli Parkı

2.Manyas (Kuş) Gölü

Marmara Denizi’nin güneyinde Manyas, Gönen ve Bandırma ilçeleri arasında yer alan göl yaklaşık 16400 hektar alan üzerinde yer almaktadır. Geniş ve sığ bir tatlı su gölü olan Manyas Gölü ortalama 1-2 metre derinliğindedir. Göl koloidal kil içerdiği için suyu sürekli bulanıktır. Kuş Cenneti Milli Parkı içerisinde yer alan göl bir çok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Göl, küçük karabatak, küçük akbalıkçıl, tepeli pelikan, gece balıkçılı, mahmuzlu kız kuşu ve sumrunun üreme alanlarındandır. Ayrıca alan göç döneminde Ak pelikanlara, kış döneminde de tepeli pelikan, dikkuyruk ve küçük karabatağa ev sahipliği yapmaktadır. Birde gölde Dünya üzerinde sadece burada bulunan Cobitis puncticulata balığı bulunmaktadır. Gölde kerevit, sazan, turna, yayın, tatlısu kolyozu, ringa balıklarının avcılığı yapılmaktadır.

Gönen Gezilecek Yerler Manyas (Kuş) Gölü

3.Gönen Çayı

Kaz Dağı’ndan doğarak, Erdek Körfezinden Marmara Denizi’ne döküle çay yaklaşık 134 kilometre uzunluğundadır. Çayın üzerinden yazımızda bahsettiğimiz Antik Roma döneminden kalma ÇGüvercin Köprüsü kalıntısı bulunmaktadır.

Özellikle ilkbaharın gelmesiyle çok güzel bir görünüme kavuşan çay harika manzaralara ev sahipliği yapıyor. Sizlerde Gönen çayına gelerek piknik yapabilir, balık tutabilir ve yürüyüş yapabilirsiniz.

Gönen Çayı

4.Gönen Projesi Ağaçlandırma Bölgesi

Kültür Bakanlığı öncülüğünde yürütülen proje çalışması Gönen’in 8 kilometre güneyinde yer almaktadır. Günümüzde halen ağaçlandırma çalışmalarının devam ettiği alanda çok sayıda ağaç türü yer almaktadır. Ağaçlarla kaplı olan bölgede piknik ve kamp yaparak bol oksijenli bir gün geçirebilirsiniz.

5.Vali Hüseyin Öğütçen Şehir Parkı

Park, Gönen ilçesine bağlı Kurtuluş Mahallesi’nde Gönen Çayı kenarında konumlanmaktadır. Park ismini 1960-1964 yılları arasında Gönen’de Kaymakam ve Belediye Başkanı olarak görev yapmış olan Hüseyin Öğütçen’den almıştır.

Devasa çınar ve ıhlamur ağaçlarının yer aldığı park oldukça geniş bir alana sahiptir. İçerisinde çocuk oyun alanları, piknik ve kamp alanları, yürüyüş yolları, cafe ve restoranlar yer almaktadır.

Vali Hüseyin Öğütçen Şehir Parkı

TERMAL SULAR

6.Gönen Kaplıcaları

Kaplıcalarıyla ünlü olan Gönen’de termal suya sahip birçok otel yer almaktadır. Türkiye’nin en iyi termal sularından birisi olan Gönen Kaplıcaları sağlık turizmi olarak tercih etmeniz gereken yerler arasındadır. Birçok hastalığa şifa olan bu suları 4 mevsim tercih edebilirsiniz.

Gönen Kaplıcaları

7.Gönen Ekşidere Dağ Ilıcası

Gönen ilçe merkezine 13 kilometre mesafede yer alan ılıca ilk olarak Ekşidere Köyü Muhtarlığı öncülüğünde 1930’lu yıllarda köy halkı tarafından suyun bulunduğu yerin imece yöntemiyle temizlenmesiyle ortaya çıkmıştır. Buradan çıkan şifalı suyun en önemli özelliği hiç bir işleme tâbi tutulmadan korunarak sizlere ulaşmasıdır.

Bu şifalı sulardan herkesin yararlanması için briket barakalardan bir tesis kurulmuş ve bu tesis 1936-1967 arasında 2-3 yıllık dönemler halinde muhtarlıkça özel sektöre kiralanmıştır. Özel sektörün yeterli bakım ve onarımı yapmaması sebebiyle de 1997 yılında tekrar muhtarlık tarafından işletmeye başlanmıştır. 2014 yılından itibaren ise işletmesi gönen belediyesine devredilmiştir.

Günümüzde belediye tarafından işletilen tesis 196 yatak kapasiteli olup içerisinde termal havuz, Türk hamamı, gençlik çeşmesi, kafeterya, restoran, market, çocuk parkı, doğa yürüyüş parkurları, organik meyve ve sebze pazarı gibi alanlar yer almaktadır.

Tesis içerinde yer alan ılıca suyu ortopedik, nörolojik ve romatizmal hastalıklara, idrar yolları hastalıklarına, kadın hastalıklarına,  kalp ve damar hastalıklarına şifa olmaktadır.

Ilıca suyundan bağımsız olarak çıkan Gençlik Suyu ise soğuk, hafif ekşi ve tatlı su olup, madensel bir kokuya sahiptir. Gençlik suyu böbrek taşı, idrar yolları rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları, hücre yenilenmesi gibi hastalıklara şifa olmaktadır.

Gönen Gezilecek Yerler Gönen Ekşidere Dağ Ilıcası

MÜZELER

8.Gönen Mozaik Müzesi

Müze, Gönen Termal Tesislerin yanında konumlanmaktadır. Müzede Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait taş ve mozaik eserler yer almaktadır. Sizlerde girişi ücretsiz ola müzeyi ziyaret ederek eserleri yakından inceleyebilirsiniz.

Gönen Gezilecek Yerler Gönen Mozaik Müzesi

TARİHİ YAPILAR

9.Alacaoluk Kalesi

Gönen ilçesine bağlı Alacaoluk Mahallesinde yer alan kale Geç Roma Dönemine ait bir yapıdır. Kalenin II. Theodosius veya I. Anastasıus döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Aesepus Nehri vadisini koruma amaçlı inşa edilen kale 15 metre yüksekliğinde 11 kuleli olarak yapılmıştır.

Günümüze kalıntıları ulaşmış kale her şeye rağmen görülmeye değer güzelliktedir.

Gönen Gezilecek Yerler Alacaoluk Kalesi

10.Babakaya Kalesi

Kale, Gönen ilçe merkezine 7 kilometre mesafede Babayaka Köyünde yer almaktadır. Bizans döneminde ait olan kale Babayaka Köyünde konumlandığı için bu ismi almıştır. Yapımında granit taşı kullanılan kalenin günümüzde sadece dış duvar kalıntıları ulaşabilmiştir.

11.Gönen Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Güvercinli Köprü

Güvercinli Köprü, Gönen Çayı üzerine Antik Roma döneminde inşa edilmiştir.  Moloz taşıyla yapılan köprünün üzeri granit tozundan yapılan sıva ile kaplanmıştır. Dört yuvarlak gözden oluşan köprü ne yazık ki günümüze harap şekilde ulaşabilmiştir.

Güvercinli Köprü

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*