Gümüşhane Gezilecek Yerler – En Çok Gezilen 37 Muhteşem Yer

Gümüşhane Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan ve doğusunda Bayburt, batısında Giresun, kuzeyinde Trabzon, güneyinde Erzincan illeri ile komşu olan Gümüşhane’de Gezilecek Yerler ve Rotasını inceleyeceğiz. Yazımıza başlamadan önce Gümüşhane ile ilgili genel bilgileri sizlere aktaralım.

Tarihi geçmişi M.Ö 3000-2000 yıllara kadar dayanan Gümüşhane birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı topraklarına da Yavuz Sultan Selim tarafından 1514 yılında katılmıştır. Gümüşhane, Osmanlı döneminde Erzurum’a bağlı bir eyalet iken sonraları Trabzon’a bağlı bir sancak olmuştur. 1925 yılında ise il statüsüne kavuşarak daha da gelişmiştir.

Gümüşhane içerisinde barındırdığı gölleri, şelaleleri, yaylaları ile doğal güzellik sunarken, antik kentleri, kaleleri, köprüleri gibi tarihi yapılarda da ön plana çıkmaktadır.

Gümüşhane Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

Doğal Güzellikler

1.Gümüşhane Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Artabel Gölleri Tabiat Parkı

Gümüşhane Gezilecek Yerler de ilk durağımız Artabel Gölleri Tabiat Parkı’dır .Torul ilçesinde yer alan Artabel Gölleri 1998 tarihinde tabiat parkı ilan edilmiştir. Toplam 58.590 dekar alana sahip olan tabiat parkı flora ve fauna bakımından oldukça zengindir. Tabiat Parkı Gülaçar Köyü sınırlarında kalan beş tane göle ve göllerin aşağısında kalan artebel deresini içerisinde barındırmaktadır. Ayrıca bunun haricinde tabiat parkında 15 adet daha buzul göl bulunmakta ve bu göllerden birisinin içerisinde de ada yer almaktadır.

Tabiat Parkının en yüksek noktası da 3331 metre yüksekliği ile Abdal Musa Tepesi’dir.

Gümüşhane Gezilecek Yerler Artabel Gölleri Tabiat Parkı

Artabel Gölleri Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.

2.Limni Gölü Tabiat Parkı

Torul ilçesine bağlı Zigana Köyü’nde yer alan göl 2011 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. 720 dekar alana sahip olan tabiat parkın içerisinde kamelya, piknik ocağı, su deposu, su isale hattı, bulaşık yıkama yeri, büfe, wc, otopark gibi birçok imkân bulunmaktadır. Ayrıca alanda konaklayabileceğiniz 22 adet kır evi de yer almaktadır. Sarıçam, ardıç, göknar, sarı çiçekli orman gülü ve mor çiçekli orman gülü ile çevrili olan tabiat parkı ceylan, karaca, tilki, porsuk, sıçan, kertenkele gibi hayvanlar da ev sahipliği yapmaktadır.

Gümüşhane Gezilecek Yerler Limni Gölü Tabiat Parkı

3.Gümüşhane Gezilecek Yerler Köse Tabiat Parkı

Saha ilçe merkezinde hâkim bir tepe üzerinde yer alan tabiat parkı 30 hektar alana sahiptir. 2016 yılında tabiat parkı ilan edilen alan, halk tarafından mesire yeri olarak da kullanılmaktadır.  Köse tabiat parkına gelerek çam ağaçları altında pikniğinizi yapabilir, ya da manzaranın keyfini sürerek harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.

4.Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı

Toplam 168 dekar alana sahip olan park Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde yer almaktadır. 870 rakımda yer alan Çağlayandibi Şelalesi 2014 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. Tabiat parkında yer alan şelale ise 15 metre yükseklikten süzülmekte olup manzarası ile hayran bırakmaktadır.

Çevresi ladin, kayın, sarıçam, meşe, göknar, kızılağaç, kestane, gürgen ağaçları ile çevrilidir. Ayrıca ispinoz, karaca, gelincik, porsuk, yaban tavşanı, yaban domuzu, salyangoz, dere kuşu, karatavuk gibi canlılara da ev sahipliği yapmaktadır. Sizlerde Çağlayandibi Şelalesine gelerek harika doğa fotoğrafları çekebilir, yürüyüş yapabilir ve manzara ve doğanın keyfini sürebilirsiniz.

Gümüşhane Gezilecek Yerler Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı

5.Tomara Şelalesi

Şiran ilçesine bağlı Şeydibaba Köyü’nde yer alan şelale 25 metre yükseklikten süzülmektedir. Dağın göğsünde kırk ayrı yerden çıkan su kaynağı şelaleden süzülerek süt beyazı ve köpük şeklindeki su yatağına dökülmektedir.

Tomara Şelalesi

6.Gümüşhane Gezilecek Yerler Tekke Şelalesi

Merkez ilçesine bağlı Tekke Köyü’nde yer alan şelale gerek manzarası gerek temiz havası ile ziyarete edebileceğiniz yerler arasındadır.

7.Halgent Şelalesi

Merkez ilçesine bağlı Eskibağlar Mahallesinde yer alan şelale 1300 metre rakımda konumlanmaktadır. 30 metre yükseklikten süzülen şelale manzarası ile hayranlık uyandırmaktadır.

Gümüşhane Gezilecek Yerler Halgent Şelalesi

8.Kürtün Barajı

Kürtün ilçe merkezine 7 Kilometre mesafede yer alan baraj Harşit ırmağı üzerine 1999-2002 yılları arasın da enerji üretmek amacı ile inşa edilmiştir.

Sizlerde Kürtün barajına gelerek etrafındaki kamelyalarda pikniğinizi yapabilir, ya da gölden olta ile tatlı su balığı tutarak manzaranın keyfini sürebilirsiniz. Dilerseniz de alabalık tesisinde farklı balıkları tadarak lezzet şöleninin keyfini sürebilirsiniz.

Gümüşhane Gezilecek Yerler Kürtün Barajı

9.Karaca Mağarası

Gümüşhane Gezilecek Yerler de diğer bir durağımız Karaca Mağarası’dır. Torul ilçesine bağlı Cebeli Köyü sınırları içerisinde yer alan mağara denizden 1550 metre rakımda konumlanmaktadır. Tam bir doğa harikası olan Karaca Mağarası içerisinde barındırdığı sarkıtları, dikitleri, sütunları, damlataş şekilleri, mağara çiçekleri, mağara incileri, traverten basamakları ile hayranlık uyandırmaktadır. Ayrıca bu görsel güzelliğinin yanında polen ve tozlardan arınmış oksijenli havası, sıcaklığı ve nem oranı ile astım hastalarına şifa olmaktadır.

Gümüşhane Gezilecek Yerler Karaca Mağarası

10.Gümüşhane Gezilecek Yerler Örümcek Ormanları

Kütün ilçesinde yer alan Örümcek Ormanlarında Avrupa’nın en yüksek köknarları, Türkiye’nin de en uzun ladinleri yer almaktadır. 2630 dekar alana sahip olan Örümcek Ormanlarının 263 hektar alanı 1998 yılında koruma altına alınmıştır. Sık bitki örtüsünden dolayı bu ismi alan orman gerek içerisinde barındırdığı şelalesi gerek temiz havası gerekse de çevre düzenlemesi ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Gümüşhane Gezilecek Yerler Örümcek Ormanları

Yaylalar

11.Taşköprü Yaylası

Yağmurdere Bucağına bağlı Dumanlı Köyü sınırlarında yer alan yayla gerek içerisinde barındırdığı yeme içme alanları gerekse de konaklama tesisleri ile birçok ihtiyacı karşılamaktadır. İçerisinde lokantalar, çay bahçeleri, fırınlar, kıraathaneler, kasaplar, lokantalar, otopark, cami, futbol sahası, oto tamirhanesi, akaryakıt istasyonu, PTT şubesi gibi birçok tesis yer almaktadır. Ayrıca içerisinde konaklayabileceğiniz otel ile bungalov evler de bulunmaktadır.

Sizlerde bu zengin fauna ve floraya sahip Taşköprü Yaylasına gelerek harika doğa fotoğrafları çekebilir ve alanın keyfini sürebilirsiniz.

Taşköprü Yaylası

12.Kadırga Yaylası

Kürtün ilçesine bağlı Süme Köyü’nde yer alan yaylada elektrik, telefon, açık hava camii, lokanta, kır kahvesi, manav, bakkal, yeme-içme tesisleri birçok imkân bulunmaktadır. Ayrıca yaylada konaklayabileceğiniz otel de yer almaktadır.

Kadırga Yaylasına gelerek kamp yapabilir, doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca her yılın Temmuz ayının 3. Haftasında düzenlenen yayla şenlikleri denk gelirseniz eğlenceli vakitlerde geçirebilirsiniz.

Kadırga Yaylası

13.Kazıkbeli Yaylası

Kürtün ilçesine bağlı Söğüteli Köyü sınırlarında yer alan yaylada bakkal, manav, lokanta, kır kahvesi, telefon ve elektrik hizmeti gibi birçok imkan bulunmaktadır. Ayrıca yaylada konaklayabileceğiniz otel, pansiyon gibi tesislerde bulunmaktadır. Sizlerde Kazıkbeli Yaylasına gelerek kamp kurabilir ya da çim kayağı yaparak eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.

14.Gümüşhane Gezilecek Yerler Erikbeli Yaylası

Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün Beldesinde yer alan yayla 1800 metre rakımda bulunmaktadır. 1500 yıllardan beri var olduğu bilinen yayla 1991 yılında Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Yaylanın içerisinde bakkal, kasap, manav, kahvehane gibi birçok imkân bulunmaktadır. Çam, ladin, göknar, gürgen gibi ağaçların yoğun olarak görüldüğü bölge sahip olduğu doğası ile hayranlık uyandırmaktadır.

15.Boyunyurt Yaylası

Kürtün ilçesinde yer alan yayla yeşilin farklı tonlarını bir arada bulundurmaktadır. Boyunyurt Yaylası gerek yeşil alanı gerekse de sahip olduğu temiz havası ile kendisine hayran bırakmaktadır. Sizlerde Boyunyurt Yaylasına gelerek kamp yapabilir ve doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.

16.Gümüşhane Gezilecek Yerler Güvende Yaylası

Kürtün ilçe merkezine 23 kilometre mesafede yer alan yayla ismini Güveç Abdal’dan almıştır. İlçenin en önemli yaylalarından birisi olan Güvende Yaylası bünyesinde düzenlenen şenliklerle de dikkat çekmektedir.

Güvende Yaylası

17.Torul Soğuksu Yaylası

Torul ilçesinde yer alan yayla yöre halkı tarafından mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Yayla gerek temiz havası gerekse de içerisinde barındırdığı tesislerle yazları oldukça rağbet görmektedir. Sizlerde Soğuksu Yaylasına gelerek pikniğinizi yapabilir yada kamp kurarak doğa ile iç içe harika bir gün geçirebilirsiniz.

Kayak Merkezleri

18.Zigana Turizm Merkezi

Torul ilçesi sınırlarında yer alan Zigana Turizm Merkezinde sezon Aralık ayında başlayarak Nisan ayında son bulur. Karadeniz Bölgesinde kış ve kayak turizmi olarak hizmet veren tek merkez olan alanın içerisinde 1 adet 800 metre uzunluğunda teleski hattı ve 1 adet 200 metre uzunluğunda baby lift hattı bulunmaktadır. Uzunluğu 1900 ile 2500 metre arasında olan kayak pistlerinin genişliği de 100 ile 200 metre arasında değişmektedir. Ayrıca alanda konaklayabileceğiniz 40 yatak kapasiteli kayak evi ile yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz lokantalarda yer almaktadır.

Zigana Turizm Merkezi

19.Çakırgöl Turizm Merkezi

Gümüşhane’ye 35 kilometre mesafede 2500 metre rakımda yer alan 874 hektar alan 2005 yılında Çakırgöl Kış Sporları Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Saklı Cennet olarak nitelendirilen Çakırgöl 8 küçük su kaynağı tarafından beslenmektedir. Alanda gerek gölün güzelliği gerekse de doğası hayranlık uyandırmaktadır. Ayrıca turizm merkezine 7 mekanik tesis ile 11 kayak pisti yapılması planlar arasında bulunmaktadır.

Çakırgöl Turizm Merkezi

Dini Yapılar

20.Süleymaniye Ulu Camii

Kent Merkezine bağlı Süleymaniye Mahallesinde yer alan yapı aslında cami, medrese, çeşme, hazire, türbeden oluşan bir külliye olarak inşa edilmiştir. Ne yazık ki günümüze külliyenin sadece camisi ulaşabilmiştir. Üzerinde bir kitabesi olmadığı için caminin yapım tarihi kesin olarak bilinemese de Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile 16. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir.

Günümüze kadar birçok kez onarımdan geçse de görülmeye değer yerler arasındadır.

Süleymaniye Ulu Camii

21.Gümüşhane Gezilecek Yerler Kemaliye Camii

Kent Merkezinin tam ortasında yer alan cami Gümüşhane’nin en büyük camisi olma özelliğini taşımaktadır.  Ayrıca Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda yapılması da camiyi diğer ibadet mekânlarından ayıran özelliğidir. Cami gerek bakımlı ve temiz oluşu, gerek büyüklüğü gerekse de mimarisi ile ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.

Müzeler

22.İkizevler Kent Müzesi

Müze 1920 yıllarında inşa edilen tarihi Gümüşhane Konaklarının içerisinde yer almaktadır. 2004 yılında iki konak birleştirilerek restore edilmiş ve 2006 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Müzenin zemin katında bir mutfak, depo, üç oturma odası, iki koridor, bir ara oda ve lavoba yer almaktadır. Konağın bir tanesinden iç merdiven ile çıkılan birinci katta; kayınvalide odası, gelin-damat odası, çocuk yatak odası, misafir odası, mutfak, kiler, ara salon ve yöresel kilim tezgâhlarının sergilendiği bölüm bulunmaktadır. Çatı katında da iki büyük salon yer almakta olup bu salonlarda Osmanlı ve yakın döneme ait etnografik eserlerin sergilendiği on vitrin yer almaktadır.

İkizevler Kent Müzesi

Tarihi Yapılar

23.Süleymaniye Mahallesi

Tarihi İpek Yolu üzerinde olan Süleymaniye Mahallesi, Gümüşhane’nin en eski yerleşim yeridir. Kanuni Sultan Süleyman’ın yadigarı olan bu kent ‘Kentsel ve Doğal Sit Alanı’ ilan edilmiştir.  Kentte Türkler, Ermeniler ve Rumlar uzun bir süre birlikte sevgi, hoşgörü ve barış içerisinde yaşamışlardır. Kent Asurlar, Urartular, Medler, Pers Krallığı, Makedonlar, Pontus Krallığı, Roma İmparatorluğu, Emeviler, Selçuklular ve Osmanlılara ev sahipliği yapmıştır.  1461 yılında da Türklerin egemenliğine geçmiştir.  Alan içerisinde tarihi cami, kilise, köprü, dükkân, han, hamam gibi birçok yapı günümüze tüm ihtişamı ile sağlam olarak ulaşabilmiştir.

Gümüşhane Gezilecek Yerler Süleymaniye Mahallesi

24.Gümüşhane Konakları

Geniş bahçe içerisinde iki veya üç katlı olarak inşa edilen Gümüşhane Konakları genellikle sokak ya da doğa manzaralıdır. Yapımında ahşap, kerpiç ve mahalli taş kullanılan Gümüşhane Konaklarının çatısı da yapı ile uyumlu olup taşkın ve saçak düzenlemeleri bulunmaktadır. Ayrıca hemen hemen hepsi iç sofalı olarak dizayn edilmiştir. Odalarda sedir, yüklük, çiçeklik, ocak gibi yöresel alanlar bulunmaktadır. Ayrıca konakların içerisindeki oda kapılarında ve tavanlarında yer alan geleneksel ahşap süslemeleri ile dış cephesinde geometrik ve bitkisel motifli süslemeler dikkat çekmektedir.

Gümüşhane Konakları

25.Sarıçiçek Köy Odaları

Gümüşhane’ye 40 kilometre mesafede Sarıçiçek Köyü’nde yer alan odalar 1873 yılında Hacı Ömer Ağa tarafından zamanın ünlü usta ve çırağına yaptırtılmıştır. 

İki oda da kareye yakın dikdörtgen planlı olup üstleri düz toprak dam ile örtülü iken günümüzde odaya su sızmaması için üzeri saç ve ahşap bir çatı ile örtülmüştür. İki yapıda dışarıdan bakıldığında diğer köy evleriyle aynı gözükse de, içeri girdiğinizde odada ki işçilik ve süslemeler sizleri kendisine hayran bıraktırıyor.

Çırağın eseri olan oda renk cümbüşünün uyumu ve ahşap işlemeler ile sizleri karşılıyor. Ayrıca sedir, yüklük, ocak, kahve köşesi de dikkat çeken iç düzenlemeler arasındadır.

Ustanın eseri olan yapı ise Çırağın yaptığı evin 50 metre ilerisinde yer almaktadır. Usta eseri olan bu oda ise yine sedir, yüklük, ocak, kahve köşesi gibi iç düzenlemelerle dikkat çekmektedir. Çırağın yaptığı odaya göre daha büyük ve aydınlık olan bu oda ahşap işçiliği ve tavanındaki mavi beyaz boyaması ile kendisine hayran bıraktırıyor.

Aradan yaklaşık 150 yıl geçmesine rağmen ilk gün ki güzelliğini ve özelliğini koruyan bu odaklar Gümüşhane gezinizde rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Gümüşhane Gezilecek Yerler Sarıçiçek Köy Odaları

26.Satala Antik Kenti

Gümüşhane Gezilecek Yerler de diğer bir durağımız Satala Antik Kenti’dir. Kelkit ilçesine bağlı Sadak Köyü sınırları içerisinde yer alan antik kent Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir. Kent 15. Lejyon tarafından karargah olarak kurulmuştur. Roma İmparatorluğunun doğudaki en büyük ve en önemli karargahı olan Satala(Sadak) Anadolu ve Kapadokya’dan Karadeniz’e geçen askeri yolların birleştiği stratejik bir bölgeydi.

Tarih boyunca Asur, Makedonya, Roma, Bizans gibi devletlere ev sahipliği yapmıştır. Özellikle İmparator Jüstinyen ile Heraklios döneminde, bugün bile izlerine rastlanan büyük eserler inşa edilmiştir. 15. Yüzyılda da kente su getirmek amacıyla 47 gözlü su kemeri inşa edilmiş olup, günümüze bu su kemerinin sadece iki gözü ulaşabilmiştir.

Satala Antik Kenti

27.Gümüşhane Gezilecek Yerler Krom Antik Kent

Kent Merkezine bağlı Yağlıdere Köyü’nde yer alan antik kent 2010 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir. Antik Kentin içerisinde yaklaşık 15 adet kilise, şapel, manastır, değirmen, köprü ve taş işçiliğinin ön plana çıktığı birçok eski ev yer almaktadır.

Krom Vadisi’nin maden kaynakları bakımından zengin olması sebebiyle eski madenci kasabası olarak bilinen kent yüzyıllar öncesinde binlerce kişiye ev sahipliği yapmıştır.

28.Santa Harabeleri

Kent Merkezine bağlı Dumanlı Köyü’nde yer alan Santa 17. Yüzyılda Rumlar tarafından kurulmuştur. Rum çeteleri tarafından sığınak olarak kullanılan kent, ticari, kültürel ve dini olarak da önemli bir pozisyondaydı.

Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olarak ilan edilen Santa, ‘Terzili, Zurnacili, Piştovlu, İşhanlı, Çinganli, Çakallı’ olmak üzere 7 mahalle ve yaklaşık 300 evden meydana gelmektedir. Kentin içerisinde tamamen taştan inşa edilmiş tek katlı evler ve her mahallesinde en az bir kilise ile her sokakta da bir çeşme yer almaktadır

Santa Harabeleri

29.İmera (Olucak) Manastırı

Kent merkezine bağlı Olucak Köyü sınırları içerisinde yer alan manastır 1350 tarihinde inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı olan manastırın şapeli ve bazı yapıları günümüze sağlam olarak ulaşabilmiştir. Çvresi duvarlarla çevrili olan manastır günümüze kadar birçok onarım geçirse de tüm ihtişamı ile ayakta kalmayı başarabilmiş sağlam yapılar arasındadır.

Gümüşhane Gezilecek Yerler İmera (Olucak) Manastırı

30.Aydınlar KilisesiGümüşhane Gezilecek Yerler

Torul ilçesine bağlı Atalar Köyü’nde yer alan kilisenin 1850’li yıllarda yapıldığı düşünülmektedir. Yapımında düzgün kesme taş ve molos taş kullanılan kilisenin üzeri ise beşik çatı ile örtülüdür. Özellikle kilisenin tavanında ve duvarlarında yer alan fresk tekniğinde ki resimler görülmeye değer mimariler arasındadır.

Aydınlar Kilisesi

31.Gümüşhane Gezilecek Yerler Vank Kilisesi

Kent Merkezine bağlı Vank Köyü’nde yer alan kilise dikdörtgen alan üzerine üç nefli olarak inşa edilmiştir. Bizans eseri olan bu kilise ne yazık ki günümüze çok sağlam ulaşamasa da ayakta kalan kısımları görülmeye değer mimariler arasındadır.

32.Paşa HamamıGümüşhane Gezilecek Yerler

Kent Merkezine bağlı Süleymaniye Mahallesinde yer alan hamamın yapım tarihi kesin olarak bilinemese de mimarisine bakıldığında Osmanlı Döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Dikdörtgen planlı olan hamam eğimli bir bölgeye inşa edildiği için batı kısmının bir bölümü ne yazık ki toprak altında kalmıştır. Günümüze sağlam olarak ulaşamayan yapı ne yazık ki hamam olarak işlevini sürdürmemektedir.

33.Tohumoğlu Köprüsü

Köprü Kent Merkezine bağlı Yeniyol Köyü’nde Harşit Çayı üzerinde konumlanmaktadır. Yapımında kesme taş ve moloz kullanılarak yığma sistemi ile yapılan köprü üç ayaklı olup iki gözden oluşmaktadır.  Yaklaşık 64 metre uzunluğa ve 5 metre genişliğe sahip olan Tohumoğlu Köprüsü sadece yayalar için karşıdan karşıya geçmek için kullanılmaktadır.

Tohumoğlu Köprüsü

34.Torul Kalesi Cam Seyir Teras

Torul ilçesinde yer alan kale IV. Haçlı Seferi sırasında Cenevizliler tarafından Zegan Kalesi olarak inşa edilmiş ve Fatih Sultan Mehmet zamanında da Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kalenin en zirve noktasına da 2016-2018 yılları arasında cam teras inşa edilmiştir. 240 metre yüksekliğinde ve 90 metre genişliğinde olan bu cam teras harika manzaralara ev sahipliği yapmaktadır.

Torul Kalesi Cam Seyir Teras

35.Gümüşhane Gezilecek Yerler Canca Kalesi

Kent Merkezine 8 kilometre mesafede yer alan kale kayalık alan üzerinde konumlanmaktadır. Üç bölümden meydana gelen kalenin etrafı 1.5 metre kalınlığında ki burçlarla çevrelenmiştir.

36.Kov (Esenyurt) KalesiGümüşhane Gezilecek Yerler

Kent Merkezine bağlı Kov Köyü sınırları içerisinde yer alan kalenin 1361 yılında III. Aleksios tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Doğu Karadeniz Bölgesinin ayakta kalabilen en görkemli kalesi olan Kov Kalesi 130 metre yüksekliğinde bir ana kaya üzerine inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı olan kalenin duvarları köşeli olup, yuvarlak ve düzgün burçlarla desteklenmiştir. Dış ve iç olmak üzere iki bölünden meydana gelen kalede mutfak, sarnıç gibi mekânlar bulunmaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalarda kale içinden Orta çağ ve yakın döneme ait seramik parçaları da bulunmuştur. Bir de kale ve çevresi Arkeolojik Sit Alanı olan ilan edilmiş ve kaleye 2007 yılında restorasyon çalışması yapılmıştır.

Gümüşhane Gezilecek Yerler Kov (Esenyurt) Kalesi

37.Gümüşhane Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Keçi Kale

Gümüşhane Gezilecek Yerler de son durağımız Keçi Kale’dir. Kent merkezine bağlı Kale Köyü’nde yer alan kale 220 metre yüksekliğinde bir ana kaya üzerine inşa edilmiştir. Kalede su sarnıçları, depolar ve ibadethane yer almaktadır. İhtişamıyla göz kamaştıran kale gezi rotanıza ekleyebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.

Gümüşhane Gezilecek Yerler Keçi Kale

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın