Samandağ Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan Hatay’a bağlı Samandağ’da gezilecek yerleri ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Samandağ ilçesi ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.
Asi Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü yerdeki deltada kurulu olan Samandağ ilçesinin ilk ismi ‘Seleucia Pieria’ dır. 11. Yüzyılda başlayan Haçlı Seferlerinde Kudüs ve Filistin’e ulaşılan yolda aktarma limanı olarak kullanılan Seleucia Pieria’ya ait kalıntılar günümüzde Çevlik mevkiinde görülmektedir.
Tarihi kalıntıları ve denizi ile ünlü olan Samandağı gezi rotanıza ekleyerek hem tarihi kalıntıları yakından görebilir hem de sahip olduğu doğal güzelliklerin ve plajın keyfini çıkartabilirsiniz.
Samandağ gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır.
1.Samandağ Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Çevlik Plajı
Samandağ Gezilecek Yerler yazımızda ilk sırasında yer alan Çevlik Plajı Dünya’nın en uzun plajları arasında onuncu sırada bulunurken Türkiye’de de uzunluğu ile birinci sırada yer almaktadır. Berrak ve temiz suyu, ince kumu olan plajda ara ara dalgalar olsa da özellikle sonbahar ayında görülmeye değer sakinlikte ve durgunlukta olmaktadır.
Çevlik plajında yüzebilir kumsalında güneşlenebilir ve doyumsuz manzarasında deniz kum ve güneşin tadını çıkartabilirsiniz.
Ayrıca çevresinde yer alan otellerde konaklayabilir ve akşam ışıl ışıl canlı olan sahil caddesinde eğlenceli bir akşam geçirebilirsiniz. Hatay’a özgü limon dondurmasını tadarak yaz akşamlarınızı ferahlatabilir veya çok sayıda balık ekmek satılan yerlerde yeme içme ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
2.Beşikli Mağarası
Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Çevik köyünde yer alan ve 300 hektarlık alana sahip Seleukeia Pieria(Pieria’daki Seleukeia) antik kentinin önemli kalıntılarından olan Beşikli Mağarası kayaya oyulmuş mezar görünümündedir. İsmini ise yöre halkı tarafından mezar adasının içinde yan yana ve aynı boyutlarda olacak şekilde işlenen üzeri düz çatılı iki taş sandukalı mezardan almıştır. Ayrıca 18. Ve 19. Yüzyıl dönemine ait seyyahlar kitaplarında bu alanı Krallar Mezarı olarak anlatmış ve W.Barlett de resimlerini çizmiştir.
3.Titus Tüneli
Titus Flavius Vespasianus tarafından günümüzden 2000 yıl önce yaptırılan ve yapımı yüzyılı aşkın bir zaman alan tünel tam bir mühendislik harikası. Roma döneminde sel sularından korunmak için yaptırılan tünelin uzunluğu 1380 metre olup yüksekliği 7 metre genişliği de 6 metredir. Ayrıca 2014 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici listesine eklenmiştir. Ayrıca tünelin 100 metre ilerisinde mimarisi ve dekorasyonuyla dikkat çeken yazımızda bahsettiğimiz Beşikli Mağara yer almaktadır.
4.Batıayaz Yaylası
Samandağ ilçesinde yer alan yayla sahip olduğu doğal güzelliği ve temiz havası ile oldukça ilgi görmekte ve yılda birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Yöre halkı tarafından piknik alanı olarak kullanılan yaylada pikniğinizi yapabilir ve doğa ile iç içe harika bir gün geçirebilirsiniz.
5.Yeşilyazı Asma Köprüsü
Samandağ ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Yeşilyazı Mahallesin’de yer alan asma köprü Asi Nehri üzerinde bulunmaktadır. 30 metre uzunluğunda olan asma köprü geçmiş zamanda çiftçilerin nehri rahatlıkla ve güvenle geçmesi için kurulmuştur.
6.Samandağ Gezilecek Yerler Musa Ağacı
Hıdır Bey Köyü’nün merkezinde yer alan ağaç yaklaşık 1000 yaşında olduğu düşünülmekte olup halk arasında 2000-3000 yaş aralığında olduğu söylenmektedir. Halk arasında anlatılan efsaneye göre; Hz. Hızır ve Hz. Musa Samandağ’daki buluşmasından sonra birlikte Hıdır Bey Köyü’nün yanındaki Musa Dağına çıkmak üzere yola koyulurlar. Hz. Musa, ağacın bulunduğu alana geldiğinde çok susar ve bastonunu şimdiki ağacın olduğu yere bırakarak dereye su içmeye gider. Su içtikten sonra yeniden yola koyulurlar ama Hz. Musa bastonunu unuttuğunu anlayarak döner ve döndüğünde bastonunun yeşerdiğini ve bir fidan haline dönüştüğünü görür.
Hem devasa görünüşü hem de hikayesi ile oldukça dikkat çeken Musa Ağacı birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Musa ağacını yakından görerek devasa çınar ağacının gölgesindeki oturma yerlerinde oturarak çayınızı içebilir, yöresel ürünlerin satışa sunulduğu tezgahlardan alışverişiniz yapabilir ve Defne yolunda yürüyüşünüzü yapabilirsiniz.
7.Vakıflı Köyü
Hatay’ın Samandağ ilçesinde 4 kilometre uzaklığında yer alan köy Türkiye’nin tek Ermeni köyü olma özelliğine sahip ve bu özelliğini halen sürdürebilmektedir. Köyün tamamı Ermeni asıllı Türk vatandaşlardan oluşmasının yanı sıra organik tarım yapılması ile de dikkat çekmekte ve ilgi görmektedir. Geleneklerin halen sürdüğü köyü ziyaret ederek doyumsuz manzarasını izleyebilir, temiz havasını içinize çekebilir ve organik tarımı yakından gözlemleyebilirsiniz.
Asi Nehri üzerinde çelik halatlarla yapılan asma köprü özellikle doğa severlerin ve fotoğraf tutkunlarının mutlaka uğraması gereken yerler arasındadır. Yeşiller arasında harika manzaraya ev sahipliği yapan köprü görülmesi gereken yerler arasındadır.
8.St. Simon Manastırı
Aknehir Beldesi sınırları içerisinde yer alan manastır M.S 6. yüzyılda yapılmış ve 479 metre yüksekliğinde bir tepeye inşa edilmiştir. Kesme taşlarla kayaları oyarak yapılan manastır birbirine paralel iki duvarla çevrili olup üç yönden girişi vardır. Günümüz de ise iki girişi bulunan manastır birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.
St. Simone kendini tanrıya adayan küçük bir çocuk olup, çok ağır din eğitimi aldıktan sonra bu dağa gelip yaşamaya başladığı söylenir. Yaşının çok küçük olmasına rağmen hastalıklara şifa veriyor olması onu yüceltmiş ve ünü gün geçtikçe artarak ziyaretçi akımına uğramıştır. Bu yüzden de dağa mucizeler dağı adı verilmiştr.
Haç şeklinde apılan manastır Antakyalı ST. Simon’un bir sütun üzerinde 40 yıl hayatını geçirdiği yer olarak tanınmıştır. Manastır yerleşkesinde 3 kilise, bir vazıfhane, sekizgen bir avlu ve ortasında da St. Simon’un sütunu yer almaktadır. Çevresinde ise mutfak, kiler, evler, sarnıçlar gibi yapı kalıntıları bulunmaktadır.
9.Vakıflı Ermeni Kilisesi
Samandağ ilçesinin 5 kilometre uzaklığında yer alan kilisenin inşasına köy halkının birleşmesi ile 1895 yılında başlanmıtır. 1921 yılına kadar sabit ruheni görevlisi bulunmayan kilise çevre köylerden gelen din görevlileri ile ibadetlerini gerçekleştirmişlerdir. Şu an yer alan kilise ise 1997 yılında inşa edilmiş ve Patrik II. Karekin tarafından ibadete açılmıştır.
10.Samandağ Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Hıdır Türbesi
Samandağ ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta yer alan ve denize yakın bir konumda bulunan türbe Müslüman ve Hristiyanlar için büyük öneme sahip olup yılda birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Rivayete göre; Hz. Hızır ve Hz. Musa’nın buluştuğu yer olan kutsal bir kaya olarak anılmakta ve mekânın çevresinde bir veya üç kez dönülmektedir.
İlk yorum yapan olun