Söğüt Gezilecek Yerler – En Muhteşem 18 Yer

Söğüt Gezilecek Yerler yazımızdaTürkiye’nin Marmara Bölgesinde yer alan Bilecik’e bağlı Söğüt ilçesinde gezilecek yerleri ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Söğüt ilçesi ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.

İlk ismi ‘İtea’ olan ilçenin Bizans dönemindeki ismi de ‘Thebasion’ vaya ‘Sebasiyon’ olmuştur. 797 yılları Abbasi Halifesi Harun Reşit döneminde de Müslümanların egemenliğine geçmiştir.

Söğüt gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır.

1.Söğüt Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Borçak Göleti

İlçenin Borçak Köyünde yer alan göletin yapımına 1993 yılında başlanmış 1998 yılında da tamamlanarak muhtarlığa teslim edilmiştir. Özellikle amatör balıkçıların uğrak alanlarından olan gölette sazandan kambura birçok balık türü bulunmaktadır. Sizlerde Borçak Göletini ziyaret ederek manzaranın keyfini sürerek pikniğinizi yapabilir, isterseniz de oltanızı alarak balık tutabilirsiniz.

Söğüt Gezilecek Yerler Borçak Göleti

2.Rıza Paşa Göleti

Bilecik ilinin tek doğal oluşumlu gölü olan Rıza Paşa Göleti Söğüt ilçesi sınırları içerisinde konumlanmaktadır. Özellikle ilkbaharın gelmesi ile göleti çevreleyen ağaçlıklar ve meşelikler çevrenin güzelliğine güzellik katmaktadır. Binlerce kurbağaya ve angut kuşlarına ev sahipliği yapan gölet el değmemiş doğası ile görülmeye değer güzellikler arasındadır.

Söğüt Gezilecek Yerler Rıza Paşa Göleti

3.Kızıldamlar Baraj Göleti

1994-2000 yılları arasında sulama ihtiyacını karşılamak amacı ile inşa edilen baraj Söğüt Çayı üzerinde konumlanmaktadır. Leylek, angut, karabatak gibi birçok kuşa ev sahipliği yapan bu göleti ziyaret edebilir ve bu kuş cennetinin keyfini çıkartabilirsiniz.

Kızıldamlar Baraj Göleti

4.Söğüt Gezilecek Yerler Zemzemiye Göleti

Göleti çevreleyen ağaçlıklar ve meşeliklerin gölgesinde pikniğinizi ve mangalınızı yapabilir ya da oltanızı alarak balığınızı tutabilirsiniz. Doğa ile iç içe bir gün geçirerek temiz havanın ve manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Söğüt Gezilecek Yerler Zemzemiye Göleti

5.Yukarıdere (Hankaya) Kanyonu

Söğüt ilçesinde yer alan kanyon özellikle günübirlik ziyaretçiler için birebir. Yaklaşık 600 metre uzunluğunda olan kanyon içerisinde barındırdığı piknik alanı, şelale ve birçok mağaranın yer aldığı kanyonu ziyaret ederek hem mangal eşliğinde pikniğinizi yapabilir hem de doğa ile iç içe ailecek harika vakit geçirebilirsiniz.

Yukarıdere (Hankaya) Kanyonu

6.Ertuğrul Gazi Camii

Söğüt ilçesinde Söğüt Çayı kenarında konumlanan cami Kuyulu Mescit olarak da bilinmektedir. İlk olarak 1276 yılından önce Ertuğrul Gazi tarafından inşa edilen yapı daha sonra Abdülhamid tarafından 1902 yılında aynı temeller üzerinden yeniden yaptırılmıştır. Günümüze kadarda birçok kez onarımdan geçmiştir. Kare planlı olan cami tek kubbeli ve tek minareli olarak yaptırılmıştır. İlçenin en eski Osmanlı yapısı olan bu camiyi ziyaret etmeli ve mimarisini yakından incelemelisiniz.

Ertuğrul Gazi Camii

7.Çelebi Mehmet Camii

Söğüt ilçesindeki çarşı içerisinde yer alan cami 1414-1420 tarihleri arasında yapılmıştır. Sultan II. Abdülhamid döneminde yapılan restorasyon çalışmaları ve günümüze kadar gerçekleşen onarımlarıyla ne yazık ki ilk halinden farklı mimari özellikler taşımaktadır. Kareye yakın dikdörtgen planlı olan camii çok kubbeli olup, merkez kubbesinde Selçuklu mimari özelliklerinden olan aydınlık fenerini bulundurmaktadır. Söğüt ilçesindeki en eski eserlerden olan bu camiyi ziyaret edebilir ve mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Çelebi Mehmet Camii

8.Söğüt Gezilecek Yerler Hamidiye Camii

1903-1905 tarihleri arasında Sultan II. Abdülhamid döneminde inşa edilen cami Söğüt ilçe merkezinde yer almaktadır. Yapımında kırmızı kesme taş kullanılan cami kare planlı olup tek kubbeli ve çifte minarelidir. Halk arasında ‘Çifte Minareli Camii’ olarak da bilinen yapı işçiliği ve mimarisi ile dikkat çekmektedir. İlçenin Osmanlı eseri bakımından ender güzellikte olan bu yapıyı ziyaret etmeli ve mimarisini yakından incelemelisiniz.

Hamidiye Camii

9.Ertuğrul Gazi Türbesi

Söğüt Merkezde konumlanan türbe Çelebi Mehmet tarafından inşa edilmiş 1737 yılında da III. Mustafa tarafından restore edilmiş, II. Abdülhamid döneminde de onarımdan geçmiştir.

Türbenin hemen dışında ve yakınında da Ertuğrul Gazi’nin eşi Halime Hatun ile oğlu Savcı Bey’in mezarları yer almaktadır. Osman Gazi’nin makam mezarı da yine burada bulunmaktadır. Ayrıca Osman Gazi’nin silah arkadaşlarından olan Hamit Bey, Çoban Mirza Bey, Aktimur Bey, Aykut Alp, Gündüz Bey, Aydoğdu Bey, Emir Ali, Pazarlı Bey, Akbıyık Bey, Yorgan Ata ve Dündar Bey’in kan kardeşi ile Akçakoca’nın silah arkadaşları olan Karamürsel, Konur Alp, Hasan Alp, Saltuk Alp, Abdurrahman Gazi, silah öğreticisi olan Kaplan Çavuş mezarları yine burada yer almaktadır.

Altıgen planlı olan türbe Yunan işgalinde harap edilmiş, mezarı parçalanmış hatta kurşunlanmıştır. Bu yüzden günümüzde dahi pencerelerinde ve duvarlarında kurşun izlerine rastlamak mümkündür.

Ertuğrul Gazi Türbesi

10.Dursun Fakıh Türbesi

Söğüt ilçesine bağlı Küre Köyünde 550 rakımlı yüksek bir tepe üzerinde konumlanan türbede Şeyh Edebali’nin öğrencisi olan Dursun Fakıh yatmaktadır.

Karamanda doğan ve Osmanlı’nın kuruluşuna şahitlik etmiş bir Türk bilgini olan Dursun Fakıh hadis, tefsir, fıkıh ilimleri okutmuştur. Şeyh Edebali’nin kızı ile evlenmiş ve Osman Gazi ile de bacanak olmuştur. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin ilk imam hatibi ve ilk kadısı olma şerefine erişerek Osmanlı Devleti’nin kuruluşundaki en önemli manevi liderlerden olmuştur. Gazavetname adlı eseri de bulunmaktadır. 1327 yılında vefat etmiş olan Dursun Fakıh’ın türbesini yılda birçok kişi ziyaret etmektedir.

Dursun Fakıh Türbesi

11.Söğüt Gezilecek Yerler Has Mehmet Bey Türbesi

Söğüt ilçesinin Tuzaklı Köyünde bölgeye hâkim bir tepe üzerinde konumlanan türbede Ertuğrul Gazi’nin öğrencisi olan Has Mehmet Bey yatmaktadır. Türbenin içerisinde Has Mehmet Bey ile Has Mehmet Bey’in can dostu olan Cafer Bin Hattab’a ait toplam iki sanduka bulunmaktadır.

12.Ertuğrul Gazi Müzesi

Binanın inşa tarihi kesin olarak bilinemese de 1900’lü yılların başında dönemin belediye başkanı Memiş Ağa tarafında yapıldığı düşünülmektedir. O dönemler sargı evi olarak kullanılan yapı daha sonraları eski Türk Evi mimarisinde restore edilmiş ve 2001 yılında müze olarak hizmete açılmıştır.

İçerisinde Söğüt ilçesi ve çevresinde yaşayan Yörüklere ait giysiler, kuşamlar, halılar, el dokuması kilimler, silahlar, sancak, para keseleri, ölçü ve tartı aletleri ile Roma, Bizans, Osmanlı dönemine ait arkeolojik eserler sergilenmektedir.   

Girişi ücretsiz olan müzeyi ziyaret edebilir ve bu tarihi eserleri yakından inceleyebilirsiniz.

Ertuğrul Gazi Müzesi

13.Dar’ül Eytam

Hamidiye İdadisi’ne ek olarak yaptırıldığı için 1905 yılı civarlarına inşa edildiği düşünülen yapı mimari özellik olarak da Hamidiye İdadisi’ne benzemektedir. Kagir ve iki katlı olan yapının tavan, döşeme, merdiven kısımları ahşapken, iç duvarları da bağdadidir. Yapıda çini kaplamaları ve dekoratif amaçlı konsollar dikkat çekmektedir.

2009 yılında restorasyon çalışmasından geçen yapı günümüzde Şeyh Edebali Üniversitesine ayrılmıştır.

Dar’ül Eytam

14.Hamidiye İdadisi

Sultan II. Abdülhamit tarafından 1905 yılında Hamidiye Cami ile birlikte inşa edilen yapı Söğüt ilçesinin merkezinde yer almaktadır. Yapımında kırmızı kesme taş kullanılan yapı iki katlı olup iki katı da aynı plandadır. Özellikle giriş kapısındaki mermerden yapılmış olan Osmanlı arması en dikkat çeken mimarisidir. Yapı 2008 yılında restore edilmiş ve günümüzde ilçe kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. Sizlerde burayı ziyaret edebilir ve bu tarihi yapının mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Hamidiye İdadisi

15.Söğüt Gezilecek Yerler Kaymakam Çeşmesi

1919 yılında Kaymakam Sait Bey tarafından yaptırılan çeşme Söğüt ilçe merkezinde konumlanmaktadır. Neo klasik üslupta yapılan çeşme Osmanlı mimarlık sanatı son döneminin de önemli bir eseridir. Çini ve motifleri ile dikkat çeken çeşme 4 cepheli olup günümüzde halen kullanılmaktadır.

Söğüt Gezilecek Yerler Kaymakam Çeşmesi

16.Çaltı Kaplıcası

Söğüt ilçesinin bağlı Çaltı Beldesinde yer alan kaplıca suyu ilçeye 30 kilometre mesafedeki bir kaynaktan gelmektedir. Mide rahatsızlıkları, deri hastalıkları, nevrit, polinevrit, kadın hastalıkları, romatizmal hastalıklar gibi birçok hastalığa şifa olan kaplıca suları bikarbonatlı, sıcaklığı ise 38 derecedir.

Çaltı Kaplıcası

17.Yeni İlçe Hamamı

Söğüt Merkeze bağlı Cumhuriyet Mahallesinde konumlanan hamamın yapımına 2018 yılı Ağustos ayında başlanmış ve 2021 Temmuz ayında hizmete açılmıştır. İçerisinde sauna ve buhar odasının yer aldığı hamama gelerek güzel bir hamam günü geçirebilirsiniz.

Söğüt Gezilecek Yerler Yeni İlçe Hamamı

18. Söğüt Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Hamidiye Parkı ve Saat Kulesi

Saat kulesinin yer aldığı Hamidiye Parkında ağaçların gölgelediği dinlenme alanlarında oturabilir yanında ki fıskiyeli havuzda suyun rahatlatıcı sesinde arkadaşlarınızla buluşabilir ve hoş sohbet vakit geçirebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*