Bozüyük Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Marmara Bölgesinde yer alan Bilecik’e bağlı Bozüyük ilçesinde gezilecek yerleri ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Bozüyük ilçesi ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.
İlk çağlardan itibaren sırasıyla Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Btinyalılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 395 yılında da Roma hakimiyetine giren ilçe 660-720 yılları arasında Arap-Emevi kuvvetlerinin geçiş noktası olmuştur.
1071 yılında da Bozüyük ilçesi ve çevresi Türklerin hakimiyetine geçmiş, 1289 yılından sonra da Osmanlı egemenliğine girmiştir. İlçede ilk yapıda Kanuni’nin komutanı Kasımpaşa’nın kendi adıyla yaptırdığı cami ve külliyedir.
Bozüyük gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır.
1.Bozüyük Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Türbin Mesire Alanı
Bozüyük ilçesine bağlı olan şelale Bilecik ilinin en önemli akarsularından olan Karasu Çayı’nın çevresinde konumlanmaktadır. Yemyeşil doğası ve temiz havası ile hayranlık uyandıran mesire alanını ziyaret ederek pikniğinizi yapabilir ve akarsuyun berrak suyunda balıkları izleyebilirsiniz. Ayrıca çevresinde birçok alabalık tesisinin bulunduğu restoranları da ziyaret ederek farklı lezzetleri tadabilirsiniz.
2.Çiçekli Yayla
Bozüyük ilçesinin Üçtepeler mevkiinde yer alan yayla yaklaşık 1906 metre yüksekliği ile ilçenin en yüksek yaylasıdır. Sahip olduğu bitki örtüsü, rengarenk çiçekleri, yemyeşil çimenleri, temiz havası, berrak suları sizleri kendisine hayran bırakırken, yaylayı kaplayan kekik kokusu sizleri mest ediyor.
3.Kömürsu Yaylası
Bozüyük ilçesi merkezine 28 kilometre mesafede yer alan yayla sahip olduğu doğası ve 4 kaynak suları ile kamp ve trekking severlerin uğrak alanlarındandır. Karaçam, köknar, kayın, ardıç ağaçlarının süslediği yaylayı ziyaret ederek doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz. En yüksek zirvesi 1700 metre olan bu yayla yaz kış farklı güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır.
4.Bozüyük Gezilecek Yerler Sofular Yaylası
Bozüyük ilçe merkezine 25 kilometre mesafede yaklaşık 1445 metre yükseklikte yer alan yayla toplam 104 hektar alana sahiptir. Sahip olduğu bitki örtüsü ve temiz doğası ile sizleri mest ederken bünyesine düzenlenen şenliklerde eğlenmenize olanak sağlıyor.
5.Dodurga Baraj Göleti
Bozüyük ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafede yer alan gölet özellikle amatör balıkçıların uğrak alanlarındandır.
6.Atatürk Köşkü
Albay İbrahim Çolak tarafından inşa edilen köşk mimarisi ile dikkat çekmektedir. Atatürk 10 Haziran 1930 tarihindeki ilçe ziyaretinde de bu köşkte misafir edilmiştir.
Bozüyük ilçe merkezine 22 kilometre mesafede Gülalan Mevkiinde konumlanan köşk orman içerisinde sahip olduğu konumu ve mimarisi ile hayranlık uyandırmaktadır.
7.Bozüyük Şehir Müzesi
1930 yılında inşa edilen yapı Bozüyük’te yer alan ilk Erken Cumhuriyet Dönemi sivil mimari yapılarındandır. O dönemin en karakteristik özelliklerini taşıyan tarihi yapı Atatürk’ün silah arkadaşı Albay İbrahim Çolak tarafından ailesinin konaklaması için inşa edilmiş bir köşktür. 2002 yılında Albay İbrahim Çolak tarafından 33 dönüm arazisi ile Bozüyük Belediyesine bağışlanan tarihi yapı uzun yıllar harabe olarak varlığını sürdürmüş, 2013-2014 yılları arasında da Bozüyük Belediyesi tarafından orijinaline uygun olarak restore edilmiştir.
29 Mart 2017 yılında da müze olarak hizmete açılan yapı hem taşıdığı mimari özellikleri hem de içerisinde barındırdığı eserlerle ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. İçerisinde Selçuklu, Osmanlı döneminin tarihsel gelişimi ve Milli Mücadele döneminden günümüze dek uzanan Bozüyük ilçesinin tarihsel rolü hikayelenmiştir. Ayrıca fotoğraf, yaşam eşyası, tarihi belgelerde dahil 1700 eserin bulunduğu bu müzeyi ziyaret etmeli ve mimarisini yakından incelemelisiniz.
8.Metristepe Zafer Anıtı
İnönü Savaşları’nın kazanıldığı ve Türk İstiklal Savaşımızın en çetin mücadelelerinin geçtiği yer olan Bozüyük Metristepe şehitlerimizin anısını yaşatmak amacı ile inşa edilmiştir.
24 metre yüksekliğinde olan anıtta savaşa katılan birlikler, rölyefler ve komutanlarla ilgili bilgiler yer almaktadır.
9.İnönü Şehitliği
Bozüyük ilçe merkezine 6 kilometre mesafede yer alan şehitlik çam ve köknar ağaçları ile kaplı bir tepede konumlanmaktadır. 1930 yılında Millî Savunma Bakanlığında yaptırılan şehitlikte 844 mezar yer almaktadır. Ayrıca her yıl ‘İnönü Şehitleri Anma Günü’ 1 Nisan tarihinde burada gerçekleştirilir.
10.İntikam Tepe Şehitliği
İlçenin Dodurga Yolu üzerindeki Karaağaç Köyü yakınlarında konumlanan şehitlik 1950’li yıllarında yaptırılmıştır. İnönü Savaşlarında şehit düşünlerin anısına yapılmış olan şehitlikte birçok mezar yer almaktadır.
11.Bozüyük Gezilecek Yerler Alınca Şehitliği
Çamyayla Köyü kenarında yer alan şehitlik yer alan bilgilere göre Kurtuluş Savaşı sonrasında çevre köyler de yaşayan insanlarca şehit düşmüş ve hayatını kaybetmiş Türk askerlerinin toplanıp gömülmesi ile oluşmuştur. Şehitlikte yaşayan şehitlerin isimleri bilinmemekle birlikte resmi kayıtlarda da yoktur.
12.Kasımpaşa Camii
Bozüyük ilçe merkezinde yer alan camii 1528-1528 yılları arasında inşa edilmiştir. Rivayete göre Kanuni’nin Rodos Seferine giderken ordusu bugün ki caminin olduğu alanda mola vermiş, vezirlerden de Kasım Paşa seferden galip olarak dönülürse burada bir cami yaptırmayı adamış ve zaferle dönüldükten sonra söylediği adağa istinaden cami yaptırılmıştır.
Yapımında kesme taş kullanılan caminin iç mekânı tek kubbeli, son cemaat yeri üç kubbeli olup fildişi kakmaları ve ağaç işçiliği dikkat çeken mimari özelliklerindendir.
Bilecik ilinin en güzel Osmanlı dini mimarisinden olan bu camiyi ziyaret etmeli ve işçiliği ve mimarisini yakından incelemelisiniz.
13.Bozüyük Gezilecek Yerler Kamuran Gazi Türbesi
Metristepe Zafer Anıtı’nın doğu yamacının hemen alt kısmında konumlanan türbede Ertuğrul Gazi’nin silah arkadaşı Kamuran Gazi yatmaktadır.
14.Savcı Bey Türbesi
Bozüyük ilçesinin Kandilli Köyünde yer alan türbede Ertuğrul Gazi’nin üç oğlundan en büyüğü olan Savcı Bey yatmaktadır. Babası ile birçok savaşa katılan Savcı Bey savaş tecrübesi kazanmış ve Moğol ile Bizans çarpışmasında Karacahisarı alarak kendisini kanıtlamıştır. Osmanlı ve Bizans arasında yapılan İkizce Savaşında da şehit düşmüştür.
15.Kumral Abdal Türbesi
Müslümanlığın yayılmasında ve Osmanlı’nın güç kazanmasında büyük rol oynayan Kumral Abdal Ertuğrul Gazi’nin sancaktarıdır. Doğum yılı ve yeri kesin olarak bilinemese de asıl isminin Turgut olduğu ve Şeyh Edebali Hazretlerinin bir müridi olduğu bilinmekteydi. Şeyh Edebali sohbetlerinde olgunlaşan Kumral Abdal da hem talebe yetiştirmek hem Müslümanlığı yaymak hem de kafirlerle savaşmak için görevlendirilmiştir.
16.Bozüyük Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Bozüyük Sarar Alışveriş Merkezi
Bozüyük ilçesinde yer alan alışveriş merkezi aynı zamanda şehirler arası yol üzerinde konumlandığı için alışveriş dışında dinlenme alanı olarak da kullanılmaktadır. İçerisinde yer alan birçok yerli ve yabancı marka mağazalarının dışında restoranlarında yer aldığı alışveriş merkezinde dilerseniz doyasıya alışverişinizi yapabilir dilerseniz de restoran bölümünde farklı lezzetleri tadabilir ya da kahve ve çayınızı yudumlayarak dinlenebilirsiniz.
İlk yorum yapan olun