Sultanahmet Gezilecek Yerler

Sultanahmet Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Avrupa Yakasında yer alan Fatih ilçesine bağlı Sultanahmet Gezilecek Yerler ve Rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Sultanahmet ile ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Sultanahmet Camii, Ayasofya Camii başta olmak üzere İstanbul simgelerini ve bir çok tarihi eseri içerisinde barındıran Sultanahmet adeta tarihle bütünleşen bir yer. İsmini Sultan I. Ahmet’ten alan Sultanahmet yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerindendir. Yılın her mevsimi cıvıl cıvıl kalabalık olan Sultanahmet gerek içerisinde barındırdığı tarihi eserleri, gerekse de kültür ve sanat etkinlikleri ile gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Sultanahmet Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

Sultanahmet Gezilecek Yerler

DİNİ YAPILAR

1.Sultanahmet Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa’ya yaptırılmıştır.

İstanbul’da ki en büyük eserlerden olan Sultanahmet cami medreseler, hünkar kasrı, türbe, arasta, dükkânlar, darüşşifa, sıbyan mektebi, hamam, çeşme, sebiller, imarethane ve kiralık odalardan oluşan bir küliiye idi. Ne yazık ki bu yapılardan bazıları günümüze ulaşamamıştır.

6 minareli olan Sultanahmet Cami gerek dış mimarisi gerekse de iç mimarisi ile dikkat çekmektedir. Özellikle içerisinde barındırdığı 20 binden fazla İznik Çinisi yapıyı gösterişli kılmaktadır.

Sultanahmet Gezilecek Yerler Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii yol tarifi için tıklayınız.

2.Ayasofya Camii

Ayasofya Cami aynı yere üç kez inşa edilen bir tarihi eserdir. Günümüze ulaşan Ayasofya ‘Üçüncü Ayasofyadır’. Üçüncü Ayasofya 532-537 yılları arasında Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından yıkılan ilk iki kiliseye göre daha büyük ve görkemli olarak inşa ettirilmiştir. Tarih boyunca savaşlar, isyanlar sebebiyle  tahrip edilen, bakımsızlık nedeniyle bazı kısımları çöken Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet Han’ın fethine kadar sürekli yıkılma tehlikesi geçirmiştir.

Fatih Sultan Mehmet Hanın fethi ile birlikte camiye dönüştürülen Ayasofya’ya büyük özen gösterilmiş, bakım ve onarım faaliyetleri sürekli hale getirilmiş ve Ayasofya eskisinden daha sağlam bir yapıya kavuşturulmuştur.

Ayasofya’nın ilk minaresi de Fatih Sultan Mehmet Han tarafından ahşap olarak inşa edilmiş ve uzun süre faaliyet göstermiştir. 1574 yılında ki tamiratta kaldırılan minare ikinci kez, Sultan II. Bayezid Han döneminde tuğladan inşa edilmiştir.

Fatih Sultan Mehmet ’den sonra Ayasofya ya en fazla ilgi gösteren Osmanlı padişahlarından olan Sultan II. Selim Han, Mimar Sinan’ı Ayasofya’nın bakım ve onarımı için vazifelendirmiştir. Böylelikle Ayasofya, Mimar Sinan’ın düzenlemelerinden sonra, İstanbul’da yaşanan birçok büyük depreme rağmen bir daha hiç çökmemiştir.

Ayasofya da ilk külliye yapısıda Sultan II. Selim Han için Ayasofya Külliyesi’nin haziresine Mimar Sinan tarafından inşa edilen ilk türbe ile başlanmıştır. Fatih Sultan Mehmet Han ile birlikte her padişah, Ayasofya’yı daha da güzelleştirmiş ve yapılan mihrab, minber, kürsü, minareler, hünkâr mahfili, şadırvan, medrese, kütüphane ve aşhane gibi yapılar Ayasofya’yı bir külliyeye dönüştürmüştür.

481 yıl cami olarak hizmet veren Ayasofya 1930’lu yıllarda restorasyon nedeni ile kapatılmış ve 24 Kasım 1934 yılında  Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüştür.

10 Temmuz 2020 yılında da Danıştay tarafından Bakanlar Kurulunun kararı iptal edilmiş ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Ayasofya yeniden ibadete açılmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in emaneti olan ve tekrar ibadete açılan Ayasofya Camii Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları tarafından büyük coşku ve duyguyla karşılanmıştır.

Sultanahmet Gezilecek Yerler Ayasofya Camii

Ayasofya Camii yol tarifi için tıklayınız.

3.Firuz Ağa Camii

1491 yılında II. Bayezid’in hazinebaşısı Firuz Ağa tarafından yaptırılan cami Sultanahmet’te Atmeydanı’nda konumlanmaktadır.

Kare planlı ve tek kubbeli küçük bir cami olan Firuz Ağa Camii Bursa üslubunda inşa edilmiştir. Yapımında kesme taş kullanılan caminin tek şerefeli minaresi sol tarafta yer almaktadır. 2019 yılında onarımdan geçen cami günümüzde ibadete açıktır.

Sultanahmet Gezilecek Yerler Firuz Ağa Camii

Firuz Ağa Camii yol tarifi için tıklayınız.

4.Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Cami, 1571 yılında Sokullu Mehmet Paşa adına eşi tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan’a tarafından yaptırılan cami Mimar Sinan’ın en güzel eserlerinden bir tanesidir.

Şehit Mehmet Paşa Yokuşunda konumlanan cami tek kubbeli ve tek minarelidir. Üç dış kapıdan mermer taşlı avluya girilmektedir. Avlunun ortasında kubbeli bir şadırvan ile etrafında medrese odaları yer almaktadır. Caminin içerisinde de İznik çinileri ile orijinal kalem işi süslemeleri dikkat çelmektedir.

Sultanahmet Gezilecek Yerler Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi yol tarifi için tıklayınız.

MÜZELER

5.Topkapı Sarayı Müzesi

İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine 1460 yılında yapımına başlanan saray 1478 yılında tamamlanmış, 19. yüzyıla kadar yapılan ek yapılarla da genişletilmiştir. 

İstanbul’un ikonik yapılarından olan Topkapı Sarayı Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında kalmaktadır. Doğu Roma akropolü üzerindeki 700 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş olan Topkapı Sarayı, avlular etrafına sıralanmış Dış Saray, İç Saray ve Harem olmak üzere üç grupta toplamaktadır. Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet’ten Sultan Abdülmecid’e kadar yaklaşık 400 yıl imparatorluğun idare, eğitim ve sanat merkezi; padişahların da evi olarak kullanılmıştır. Daha sonra saray halkının Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı ve diğer saraylarda yaşamaya başlaması ile birlikte Topkapı Sarayı boşaltılmış ama hiçbir zaman değerini kaybetmemiştir.

3 Nisan 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle müzeye dönüştürülen Topkapı Sarayı, Cumhuriyet’in ilk müzesi, Dünyanın da en büyük saray müzesi olma özelliğine sahiptir. Topkapı Sarayı yapıları, mimarisi, koleksiyonları ve sahip olduğu 300.000 arşiv belgesi ile ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Sultanahmet Gezilecek Yerler Topkapı Sarayı Müzesi

Topkapı Sarayı Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

6.Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Müze ilk Mimar Sinan’ın en önemli yapılarından olan Süleymaniye Cami külliyesinin içerisinde imaret binasında yer almaktaydı. 19. Yüzyılın sonlarında müze çalışmaları başlanan ve 1913 yılında tamamlanan müze 1914 yılında  “Evkaf-ı İslâmiye Müzesi” (İslâm Vakıfları Müzesi) ismi ile ziyarete açılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra da bugün ki Türk ve İslam Eserleri Müzesi ismini almıştır. Uzun süre Süleymaniye Külliyesi imaret binası içerisinde yer alan müze 1983 yılında Sultanahmet Meydanı’nın batısında konumlanan İbrahim Paşa Sarayı’na taşınmıştır.

İbrahim Paşa Sarayı sultan sarayları haricinde günümüze ulaşabilen tek özel saraydır. Tarihi sarayın içerisinde yer alan müzede İslam dünyasının değişik ülkelerinde meydana getirilmiş ender sanat eserleri, taş ve pişmiş toprak, ahşap işlemeler, metal ve seramik objeler, cam eşyalar, el yazma kitaplar, 13 ve 20. yüzyıllara ait el işi Türk halıları örnekleri, 13. yüzyıl Selçuklu halıları ile  birkaç asrın Türk günlük yaşamı ve eserleri sergilenmektedir.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

7.Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

Sultanahmet Cami külliyesinin Arasta Pazarının içerisinde yer alan müzede M.S. 450-550 yılları arasında ki eserler sergilenmektedir. Müze bugün ki görünümünü 1987 yılında yapılan restorasyonla almıştır.

Yaklaşık 150 insan ve hayvan figürü ile 90 farklı temanın bulunduğu müzede en dikkat çeken mozaikler kertenkele yiyen grifon, fil ve aslan mücadelesi, bir kısrağın tayını emzirmesi, kaz güden çocuklar, keçi sağan adam, eşeğine yem veren çocuk, testi taşıyan genç kız, elma yiyen ayıdır.

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

8.İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Türkiye’nin ilk müzesi olan İstanbul Arkeoloji müzeleri, Çinili Köşk Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Arkeoloji Müzesi olmak üzere üç ana birimden oluşmaktadır.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri içerisindeki en eski yapı Çinili Köşk’tür. Osmanlı dönemi sivil mimari örneklerinin en eskilerinden olan Çinili Köşk restore edilerek 1880 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Günümüzde içerisinde Türk çini ve seramik örneklerinin sergilenmektedir.

Eski Şark Eserleri Müzesi ise 1883 yılında Osman Hamdi Bey tarafından Mimar Alexander Vallaury ‘a Güzel Sanatlar Akademisi olarak inşa ettirilmiştir. 1917 yılında akademinin Cağaloğlu’na taşınması ile yapı müzeler müdürlüğüne devredilmiştir.

Arkeoloji Müzesi de Çinili Köşkün karşısına dönemin ünlü mimarı Alexander Vallaury tarafından inşa edilmiş ve 13 Haziran 1891 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. İstanbul’daki Neo-Klasik mimarinin en güzel ve görkemli örneklerinden olan Arkeoloji müzesi ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Sultanahmet Gezilecek Yerler İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri yol tarifi için tıklayınız.

9.İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

Müze, Gülhane Parkı içerisinde iki katlı Has Ahır Binasının restore edilmesi ile ziyarete açılmıştır. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in öncülüğünde 2008 yılında hizmete açılan müze alanında Türkiye’de ilk Dünya’da da ikincidir.  İçerisinde 3500 metrekarelik sergi alanı ve toplam 585 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu barındırmaktadır.

İki kattan oluşan müzenin ikinci katında; müzeyle ilgili görsellerin izlenebildiği Sinevizyon Salonu, Astronomi, Saat Teknolojisi, Denizcilik, Savaş Teknolojisi ve Tıp Bölümü yer almaktadır. Müzenin alt katında da; madenler, fizik, matematik-geometri, şehircilik ve mimari, optik, kimya ve coğrafyayla ilgili harita ve çizimlerinin sergilendiği bir alan bulunmaktadır. Müzenin bahçesinde ise  üstünde Halife el-Me’mun’un 9. yüzyılda yaptırdığı dünya haritasının kopyası olan yerküreyle, İbn-i Sina’nın el-Kanun fi’t-Tıbb kitabının ikinci cildinde bahsedilen tıbbi bitkilerden 26’ sının bulunduğu 2013 yılında açılan İbn-i Sina Botanik Bahçesi yer almaktadır.

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

10.Cumhuriyet Eğitim Müzesi

Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi’nin bahçesindeki “Tarihi Kılıçhane Binası”n da konumlanan müze 1998 yılında ziyarete açılmıştır. İçerisinde İstanbul da ki tarihi okullardan toplanmış, eğitim tarihinin son 150 yıllık döneminde kullanılan ders araç, gereç ve malzemelerle belge ve eşyalar sergilenmektedir. Müzeyi hafta içi her gün ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. 

11.Sultanahmet Gezilecek Yerler Aya İrini  Müzesi

İstanbulda camiye çevrilmemiş en büyük Bizans Kilisesi olan Aya İrini Topkapı Sarayı’nın birinci avlusunda konumlanmaktadır. Tarih boyunca bir çok kez onarımdan geçen kilise İstanbul’un fethinden sonra iç cephane, Harbiye Nezareti’nin silah ambarı ve müze olarak kullanılmıştır.

Türkiye’de ilk müze çalışmalarının yürütüldüğü yer olan Aya İrinide  Osmanlı İmparatorluğu’nun çeşitli yerlerinden gönderilen eserler toplanıyordu. Bu eserler bugün ki Arkeoloji Müzelerinin temelini oluşturmaktadır. Zamanla yetersiz kalan müze Çinili Köşk’ün restore edilmesiyle oraya taşınmıştır.

Aya İrini 1973 yılından günümüze dekte çok sayıda sanat etkinliğine ev sahipliği yapmış ve yapmaya da devam etmektedir.

Aya İrini  Müzesi

Aya İrini  Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

SARNIÇLAR

12.Yerebatan Sarnıcı

Ayasofya’nın güneybatısında konumlanan Yerbatan Sarnıcı yada diğer adıyla Bazilika Sarnıcı 527-565 yılları arasında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılmıştır. Suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar nedeniyle halk arasında Yerebatan Sarnıcı olarak bilinmektedir. Bazilika Sarnıcı denmesinin sebebi de daha önce sarnıcın olduğu yerde Bazilika bulunmasındandır.

140 metre uzunluğa, 70 metre genişliğe sahip olan devasa büyüklükteki sarnıç toplam 9 bin 800 metrekare alan üzerinde yer almaktadır. Sarnıca 52 basamaklı taş bir merdivenle inilmektedir. Sarnıç içerisinde her biri 9 metre yüksekliğe sahip 336 sütun yer almaktadır.

Yaklaşık 100 bin ton su depolama kapasitesine sahip olan sarnıç Osmanlılar tarafından İstanbul’un fethinden sonra bir müddet daha kullanılmıştır. Hatta padişahların ikamet ettiği Topkapı Sarayı’nın bahçelerine bu sarnıçtan su verilirmiş.

Osmanlılar kendi su tesislerini kurduktan sonra sarnıç uzun yıllar kullanılmamıştır. Tarih boyunca onarımlardan geçen Yerabatan Sarnıcı 1987’de İstanbul Belediyesi tarafından temizlenerek ziyarete açılmıştır.

Hem müze hem de ulusal ve uluslararası birçok etkinliğe ev sahipliği yapan sarnıç sahip olduğu muhteşem güzelliği ve içerisinde barındırdığı eserlerle gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Sultanahmet Gezilecek Yerler Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı yol tarifi için tıklayınız.

13.Sultanahmet Gezilecek Yerler Binbirdirek Sarnıcı

IV. yüzyılda Constantinus zamanında yaptırılan sarnıç Yerebatan Sarnıcından sonra İstanbul’da ikinci en büyük su haznesi olan sarnıçtır. Binbirdirek sarnıcı zamanla kurumuş ve 16. yüzyıldan sonra atölye olarak hizmet vermiştir.

Toplam 3584 metre kare alana sahip olan sarnıcın içerisinde ki 224 orijinal sütunundan günümüze 212 tanesi ulaşabilmiştir. Günümüzde müze olarak hizmet veren sarnıç görüntüsü ile sizlerde hayranlık uyandırıyor.

Binbirdirek Sarnıcı yol tarifi için tıklayınız.

14.Şerefiye Sarnıcı

Tarihi Yarımada içerisinde yer alan sarnıcın bir kitabesi olmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinemese de, mimarisine bakıldığında 2. Theodosius döneminde yapıldığı düşünülmektedir. İsmini Osmanlı Döneminde bulunan bir mahalleden alan sarnıç yaklaşık 1600 yıllık tarihi ile göz dolduruyor.

İçerisinde 45 adet yelken tonoz ve 32 adet sütun bulunan sarnıcın iç duvarları su geçirmez sıva ile kaplanmış, köşeleri de su basıncına dayanması için kavisli yapılmıştır. Ayrıca sarnıçta yer alan Korinth üslubundaki başlıkların tümü Marmara Adası mermerinden yapılmıştır.

Şerefiye Sarnıcı gerek özgün döşemeleri gerekse de orijinal Korinth başlıklarının günümüze tam anlamıyla sağlam ulaşması ile dikkat çekmektedir.

Türkiye’nin ilk 360° Projection Mapping sistemine sahip müzesi olan Şerefiye Sarnıcı, sizlerin üç boyutlu olarak mekanla etkileşime geçebilmenizi ve duyguyu yakından hissedebilmenizi sağlamaktadır.

Sultanahmet Gezilecek Yerler Şerefiye Sarnıcı

Şerefiye Sarnıcı yol tarifi için tıklayınız.

TARİHİ YAPILAR

15.İbrahim Paşa Sarayı

Sultanahmet Meydanında konumlanan sarayın yapım tarihi kesin olarak bilinemese de II. Beyazıt dönemine kadar uzandığı tahmin edilmektedir. İsmini Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve ikinci veziri Pargalı Damat İbrahim Paşa’dan alan saray, 16. Yüzyıl Osmanlı sivil mimarinin en güzel örneklerindendir. Ayrıca, İbrahim Paşa Sarayı sultan sarayları haricinde günümüze ulaşabilen tek özel saray olmasından dolayı da önemli bir yere sahiptir.

Günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet veren İbrahim Paşa Sarayı mimarisi ve müze niteliği ile ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.

İbrahim Paşa Sarayı

İbrahim Paşa Sarayı yol tarifi için tıklayınız.

16.Sultanahmet Gezilecek Yerler Bukeleon Sarayı

İlk olarak İmparator II. Theodosius Döneminde inşa edilen saray zaman içerisinde bir çok kez restorasyondan geçmiştir. Saray ismini VII. Konstantinos tarafından yaptırılan ve sarayın imparatorluk iskelesinin önünde bulunan aslan ve boğanın mücadele sahnesinin betimlendiği grup heykelinden almıştır. UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan saray mimarisi ile gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Bukeleon Sarayı yol tarifi için tıklayınız.

17.Tarihi Kılıçhane Binası

Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Gedik Ahmet Paşa tarafından 1454 yılında inşa ettirilen binada, Osmanlı İmparatorluğu Yeniçeri Ordusu’nun kılıçları yapılmıştır.  Ayrıca kılıç yapımı öğretildiği için teknik okul görevi de görmüştür.

Osmanlı mimarisinden izler taşıyan Tarihi Kılıçhane Binasında geniş bir mekan elde edilmek için dört kubbe, ortada bir sütun taşıyıcıya bindirilmiştir. Bina bu özelliği ile İstanbul’da tek yapıdır. Ayrıca bina sur içerisinde ayakta kalan ve halen hizmet vermeye devam eden Osmanlı eserleri içerisinde tek yapı olma özelliği de taşımaktadır. Tarih boyunca hastane, derslik, atölye gibi amaçlarla da kullanılan bina 1998 yılında restore edilmiş ve o günden sonra Cumhuriyet Eğitim Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Tarihi Kılıçhane Binası yol tarifi için tıklayınız.

18.Caferağa Medresesi

Medrese, Kanuni Sultan Süleyman dönemi Babüssaade ağalarından Cafer Ağa tarafından, 1559 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Bağımsız medreseler grubunda bulunan Caferağa Medresesi 1989 yılında Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından restore edilerek bir sanat merkezine dönüştürülmüştür.

Günümüzde 15 farklı sanat atölyesinin bulunduğu medresede, Geleneksel Türk Sanatlarının öğretilmektedir. Buraya gelerek atölye çalışmalarına katılabilir ve Geleneksel Türk Sanatlarını öğrenebilirsiniz.

Kısaca hem sanatın hem tarihin birleştiği yer olan Caferağa Medresesi sizlerin harika ve öğretici bir gün geçirmenize olanak sağlıyor.

Caferağa Medresesi

Caferağa Medresesi yol tarifi için tıklayınız.

19.Yılanlı Sütun

Sultanahmet Meydanında yer alan Yılanlı Sütun, İstanbul’un klasik döneminden günümüze kadar ulaşmış en eski büyük boyutlu anıtıdır. Bir Antik Yunan anıtı olan Yılanlı Sütun bronzdan yapılmış olup, birbirine dolaşmış üç piton yılanın tasvir etmektedir. Günümüzde Yılan Sütununa ait yılan kafalarının ne yazık ki ikisi kayıp, üçüncüsü de İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergilenmektedir.

Anıt, MÖ 479 yılında Pers ordusu karşısında birleşen Yunan kent devletlerinin kazandığı zafer anısına yapılmıştır. Anıt, önce Delphi’deki Apollo mabedine daha sonra 324 yılında da İmparator Konstantin tarafından İstanbul’a getirilmiştir.

Yılanlı Sütun

Yılanlı Sütun yol tarifi için tıklayınız.

20.Örme Dikilitaş

Kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinemeyen Örme Dikilitaş, VII. Constantinus tarafından tamir ettirilmiş bu yüzden Constantinus Sütunu olarak da bilinmektedir. 32 metre yüksekliğe sahip olan örme dikilitaş farklı ölçülerdeki taşların yontulmasıyla yapılmıştır.

Sütun, Constantinus tarafından tamir edildikten sonra, sütunun üzerini babası I. Basileios’un savaştaki başarılarını tasvir eden kabartmalarla kaplamıştır. Ancak bu kabartmalar İstanbul’a Latinlerin yapmış olduğu istila sırasında söküldüğü ve para basmak amacıyla eritildiği ileri söylenmektedir. Sütun Constantinus oğlu Romanos tarafından daha güzel bir görüntüye kavuşturulmuştur.

Sultanahmet Meydanın da Yılanlı sütunun yanında yer alan Örme Dikilitaş özellikle tarih severlerin dikkatini çekmektedir.

Örme Dikilitaş

Örme Dikilitaş yol tarifi için tıklayınız.

21.Theodosius Dikilitaş

İlk olarak M.Ö 15. yüzyılda Mısır firavunu III. Thutmose tarafından yaptırılmış olan dikilitaş Karnak tapınağının yedinci pilonunun güneyine dikilmiş daha sonra M.S 357 yılında Roma imparatoru II. Constantius tarafından İskenderiye (Mısır) şehrine getirtmiştir. M.S 390 yılında da İmparator I. Theodosius tarafından gemi ile İstanbul’a getirterek şimdiki yerine dikilmiştir.

Sultanahmet Meydanında Yılanlı Sütunun yanında yer alan Theodosius Dikilitaş bir Antik Mısır dikilitaşı olup Asvan granitinden yapılmıştır. İlk yapıldığında ki yüksekliği 30 metre olan ancak nakliye ve dikilme sırasında bir kısmı tahrip olan dikilitaşın günümüzde ki yüksekliği 18,45 metredir.

Theodosius Dikilitaş

Theodosius Dikilitaş yol tarifi için tıklayınız.

22.Sultanahmet Gezilecek Yerler Milyon Taşı

Ayasofta Caminin karşısında Sultanahmet Meydanının kuzeybatı köşesinde yer alan taş, Doğu Roma Döneminden kalma bir anıttır.

Milyon Taşı

Milyon Taşı yol tarifi için tıklayınız.

HAMAM ve ÇEŞMELER

23.Hürrem Sultan Hamamı

Hamam, Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan’ın isteği üzerine 1556-1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Hamam Sultanahmet Camii ile Ayasofya arasında eski Zeuksippos hamamların bulunduğu yere yapılmıştır.

İlk yapıldığı zamanlarda kullanılan, daha sonra uzun süre kapalı kalan hamam 1910 yılından sonra farklı amaçlarla kullanılmaya devam etmiştir. 1957-1958 yılları arasında da ilk ez restorasyondan geçen hamam 2007 yılına kadar halı çarşısı olarak hizmet vermiştir.

2008 yılına gelindiğinde ise aslına uygun yeniden restore edilmiş ve hamam olarak hizmet vermeye başlamıştır. Hürrem Sultan Hamamı kadınlar ve erkekler kısmının aynı eksen üzerinde yer aldığı ilk yapı olma özelliğini taşımaktadır. Erkekler ve kadınlar olmak üzere iki kısımdan oluşan ve soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri bulunan hamamın tüm kubbeleri kurşun ile kaplıdır.

Hamam gerek 465 yıllık özgün yapısıyla gerek de içerisinde ki hizmetleri ile tercih edebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.

Sultanahmet Gezilecek Yerler Hürrem Sultan Hamamı

Hürrem Sultan Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

24.Tarihi Şifa Hamamı

Tarihi Hamamın, kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinemese de mimarisine bakıldığında 15. yüzyılda yapıldığı hamam ne yazık ki uzun süre kullanılamamıştır.

1777 yılına gelindiğinde İshak Paşa’nın emri üzerine hamamda restorasyon çalışmaları başlanmış ve aynı yıl içerisinde bitirilerek yeniden hizmete açılmıştır.

Tarihi Şifa Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

25.Cağaloğlu Hamamı

1740-1747 yılları arasında I. Mahmut Döneminde yaptırılan hamam İstanbul’un en büyük çifte hamamlarındandır. 1768 yılında büyük hamam yapılmasının yasaklanmasından önce inşa edilen son büyük hamam olması yapıyı ayrıcalıklı kılmaktadır.

Erkekler ve kadınlar olmak üzere iki kısımdan oluşan ve soğukluk, sıcaklık bölümleri bulunan hamam tarihi dokusu ile halen hamam olarak hizmet vermektedir.

Cağaloğlu Hamamı

Cağaloğlu Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

26.Sultan III. Ahmet Çeşmesi

Topkapı Sarayı’nın giriş kapısı ile Ayasofya arasında konumlanna çeşme 1728 yılında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın önerisiyle III. Ahmed tarafından Mimar Ahmet Ağa’ya yaptırılmıştır. Perayton isimli bir Bizans çeşmesinin yerine inşa ettirilen çeşme Türk rokoko tarzının en güzel örneklerindendir. 

Dikdörtgen planlı, köşelerinde sebilleri yer alan çeşmenin üzeri ahşap saçaklı bir çatı ile örtülmüştür. Çeşme hem mimarisi hem de süslemeleri ile dikkat çekmektedir.

Sultan III. Ahmet Çeşmesi

Sultan III. Ahmet Çeşmesi yol tarifi için tıklayınız.

27.Sultanahmet Gezilecek Yerler Alman Çeşmesi

Alman İmparatoru II. Wihelm tarafından Almanya’da yaptırılan çeşme 1901 yılında Sultanahmet Meydanına monte edilmiştir. II. Wihelm çeşmeyi İstanbul’a ve II. Abdülhamid’e hediye etmiştir. Neo-Bizanten üslupta inşa edilen çeşmenin içi altın mozaiklerle süslüdür.

Alman Çeşmesi

Alman Çeşmesi yol tarifi için tıklayınız.

PARKLAR

28.Gülhane Parkı

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesi olan ve içerisinde bir koru ve gül bahçelerini barındıran Gülhane Parkı, Alay Köşkü, Topkapı Sarayı ve Sarayburnu arasında konumlanmaktadır.

Cemil Paşa zamanında düzenlenerek 1912 yılında park haline getirilen Gülhane halkın hizmetine açılmıştır. 163 dönüm alan üzerinde yer alan ve iki tarafı ağaçlarla kaplı olan Gülhane Parkı sizlere doğayı, kültürü ve tarihi bir arada sunuyor.

2001-2003 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyonla yeniden halkın hizmetine açılan park Yarımada’nın en bakımlı en büyük parkı olmuştur.

Alemdar Caddesi’nde ve Saraybununda olmak üzere iki giriş kapısı bulunan Gülhane Parkının, Alemdar Caddesinde ki kapısından girdiğinizde sol tarafta sultanların resmigeçitleri izledikleri Topkapı Müzesi Alay Köşkü ile Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi bulunmaktadır.

İki yanı ağaçlarla kaplı olan Gülhane parkında yol boyunca yürürken sol tarafınızda 2017 yılında hizmete açılan Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi ile karşılaşacaksınız.  Kütüphanenin ilerisinde de 24 Mayıs 2008 yılında hizmete açılan Türkiye’de ilk, Dünya’ da da ikinci örneği olan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi yer almaktadır. Müzenin içerisinde alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonları bulunmaktadır.

Artık Sarayburnu çıkışına doğru yol alırken sağ tarafta yokuşu takip ettiğinizde ise 15 metre yüksekliğinde Gotlar Sütunu görebilirsiniz.

Sizlerde Gülhane Parkına gelerek içerisinde ki müze ve kütüphaneleri gezebilir sonrasında da Gülhane Parkının temiz havası eşliğinde yürüyüşünüzü yapabilir ve yeşil alanlarda oturarak ortamın ve doğanın keyfini sürebilirsiniz.

Sultanahmet Gezilecek Yerler Gülhane Parkı

Gülhane Parkı yol tarifi için tıklayınız.

MEYDAN ve SOKAKLAR

29.Sultanahmet Meydanı

Fatih ilçesinin Binbirdirek Mahallesinde yer alan Sultanahmet Meydanı tarihi bir meydandır. Bizans İmparatorluğu döneminde Hipodrom, Osmanlı İmparatorluğu zamanında ise Atmeydanı olarak adlandırıldı. O zamanlar meydan içerisinde Roma sirki, Sultanahmet Camisinin olduğu yerde de Büyük Saray yer almaktaydı.

İstanbul’un en önemli turistik tarihi meydanı olan Sultanahmet Meydanı bünyesinde Örme Dikilitaş, Yılanlı Sütun, Theodosius Dikilitaşı ve Alman Çeşmesi gibi yapıları barındırmaktadır.

Sultanahmet Meydanı

Sultanahmet Meydanı yol tarifi için tıklayınız.

30.Soğukçeşme Sokağı

Fatih ilçesinin Sultanahmet Semtinde yer alan sokak Tarihi evlerin bulunduğu küçük bir sokaktır. Ayasofya Müzesi ve Topkapı Sarayı arasında konumlanan sokak günümüzde araç trafiğine kapalıdır.

Sokak ismini, sokakta yer alan III. Selim Dönemi 1800 tarihinde inşa edilen bir Türk çeşmesi olan Soğukçeşmeden almıştır.

Soğukçeşme Sokağı

Soğukçeşme Sokağı yol tarifi için tıklayınız.

31.Sultanahmet Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Arasta Çarşısı

Sultanahmet Caminin hemen arakasında konumlanan çarşı  Bizans Döneminden kalma saray üzerine inşa edilmiştir. Çarşının içerisinde bir zamanlar sipahiler için ürünler satıldığından Sipahiler Çarşısı olarak da bilinmektedir.

1912 yılında çıkan bir yangın sonucu ne yazık ki çoğu dükkân kullanılamayacak durumda harap olmuş ve yanmıştır. 1930‘lu yıllarda çarşıda kazılara başlanmış ve kazılar sırasında çeşitli mozaiklere rastlanmıştır. Bu mozaiklere bakarak çarşının Bizans Dönemine uzanan yapılar üstüne inşa edildiği anlaşılmıştır. Ayrıca kazılar sırasında çıkarılan mozaiklerde çarşının içerisinde yer alan Büyük Saray Mozaikleri Müzesinde sergilenmektedir.

Uzun yıllar boş kalan çarşı 1980’li yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü öncülüğünde restore edilerek yeniden hayata kazandırılmıştır.

Günümüzde yaklaşık 70 dükkânın bulunduğu çarşıda çok sayıda hediyelik eşyalar, kilimler, el işi ürünleri,  baharatlar satılmaktadır.

Arasta Çarşısı yol tarifi için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*