Vezirköprü Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer alan ve Samsun’a bağlı Vezirköprü ilçesinde gezilecek yerleri ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Vezirkööprü ilçesi ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.
Samsun’un en büyük ikinci ilçesi olan Vezirköprü köklü tarihi geçmişi ile dikkat çekmektedir. Tarihi ve doğal güzelliklerin yoğun olduğu Vezirköprü ilçesi yılda birçok yerli ve yabancı turiste de ev sahipliği yapıyor.
Çarşamba gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır.
1.Vezirköprü Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Şahinkaya Kanyonu
Vezirköprü Gezilecek Yerler yazımızda Kızılırmağın binlerce yılda aşındırarak oluşturduğu doğa harikası kanyon 1500 metre uzunluğunda ve 324 metre yüksekliğinde sarp kayalıklar arasında kalan Şahinkaya Kanyonu Vezirköprü ilçesinde yer almaktadır. Türkiye’nin ikinci büyük kanyonu olan Şahinkaya 2015 yılında tabiat park ilan edilmiştir. Kızılırmak Nehri üzerinde göz kamaştıran doğal güzelliğe sahip olan kanyon yıl içerisinde yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Kanyonda trekking, kamp, kano, tekne turu gibi birçok aktivite gerçekleştirebilirsiniz. Belirtmekte fayda var ki kanyona Türkmen Köyü ve Vezirsuyu Tabiat Parkından olmak üzere 2 farklı noktadan tekne turları düzenlenmektedir.
2.Vezirsuyu Tabiat Parkı
Toplam 35 hektarlık alana sahip olan park Vezirköprü ilçesine 23 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz tabiat parkında piknik alanları, voleybol ve basketbol sahaları, yürüyüş ve koşu yolu, çocuk oyun alanları, seyir terası, ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfe bulunmaktadır. Ayrıca jet ski, yelken gibi doğa sporlarının da yapıldığı tabiat parkında güzel ve eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz. Belirtmekte fayda var ki Vezirsuyu Tabiat Parkından sadece 7 kilometre uzaklıkta olan Şahinkaya Kanyonuna düzenlenen tekne turu ile geçebiliyorsunuz.
3.Kunduz Ormanları
Vezirköprü ilçesi sınırları içerisinde yer alan ormanlar yeşilin farklı tonundaki bitki örtüsüyle hayranlık uyandırıyor. Ortasında akan akarsu ile de huzurun tadına varabileceğiniz kunduz ormanları yayla turizmine de ev sahipliği yapmaktadır. Yıl boyunca çeşitli festivallerin düzenlendiği alan saklı kalmış cennet olarak nitelendirilmektedir. Sizler de festival zamanında giderek eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. Ayrıca geyik üretme çiftliğinin de bulunduğu alanda yaban hayatı yakından görebilirsiniz.
4.Fazıl Ahmet Paşa Medresesi
Vezirköprü ilçesi Fazıl Ahmet Paşa Mahallesinde yer alan medrese inşa kitabesi olmadığından hangi tarihte yapıldığı tam olarak bilinememektedir. Fazıl Ahmet Paşa tarafından yaptırılan medrese 1943 depreminde ufak çatlaklarla hasar görmüş ve orijinalinde kurşunla kaplı olan çatının kurşunları sökülerek kiremitle kaplanmış, sonrasında da ki onarımda da bakırla kaplanmıştır. 1964 yılında da İlçe Halk Kütüphanesi olarak kullanılan yapı 2010 yılında genel restorasyondan geçerek avluyu çeviren revaklara camekan çekilmiştir. İçerisinde çok sayıda Farsça ve Arapça el yazması kitaplar bulunan yapıyı ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.
5.Kurşunlu (Tacettin Paşa) Camii
100. Yıl bulvarı üzerinde yer alan cami 1494 yılında Tacettin İbrahim Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Yapımında kesme taş kullanılan cami kare planlıdır. 1943 yılı depreminde büyük hasar gören ve bazı kısımları yıkılan cami 1955 yılında halk tarafından yeniden onarılarak ibadete açılmıştır. O tarihten sonra günümüze sağlam olarak ulaşan yapıyı ziyaret edebilir ve bozulmayan mimari kısımlarını daha yakından inceleyebilirsiniz.
6.Orta Camii (Yörgüç Paşa Camii)
1431 yılında II. Murat’ın vezirlerinden Yörgüç Paşa tarafından yaptırılan cami 100. Yıl Caddesi’nin Orta Cami Mahallesinde bulunmaktadır. Ne yazık ki 1943 depreminde yıkılan cami yerine 1944 yılında dikdörtgen planlı olan moloz taş duvarlı ahşap çatılı cami inşa edilmiştir.
7.Kale Camii
Taşkale Mahallesinde yer alan caminin inşa kitabesi olmadığından hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinememektedir. Yalnız Osmanlıca vakfiyede yapının Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa’nın eşi Yusuf Ağa kızı Ayşe Hanım tarafından inşa edildiği yazmaktadır.
1943 depremine hasar gören yapının minaresi ve cemaat yeri kubbeleri yıkılmış ve 1960 yılından sonra aslına uygun olarak yenilenmiştir. Son olarak 2006 yılında elden geçirilen cami bakımlı olup ibadete açıktır.
8.Vezirköprü Gezilecek Yerler Kale Hamamı
Kale Caminin doğu bitişiğinde yer alan hamamın inşa kitabesi olmadığından hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinememektedir.
1943 depremini ciddi hasar görmeden atlatan yapı 1960 yılında onarımdan geçmiştir. Son olarak 2007 yılında restore edilerek bakımlı ve güzel bir görünüme kavuşan yapı hamam olarak işlevini sürdürmektedir. Sizler de bu yapıyı ziyaret edebilir ve mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.
9.Çifte Hamam
Fazıl Ahmet Paşa Arasta ve Bedesteni’nin bitişiğinde yer alan hamamın inşa kitabesi olmadığından hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinememektedir. Yalnız Osmanlıca vakfiyede yapının Ayşe Hatun tarafından yeniden inşa edildiği yazmaktadır.
1964 -1965 -1976 yıllarında çeşitli onarımlardan geçen hamam son kez 2007 yılında elden geçirilerek şık ve güzel bir görünüme kavuşuyor ve çifte hamam fonksiyonunu koruyor. Sizler de bu yapıyı ziyaret edebilir ve mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.
10.Vezirköprü Gezilecek Yerler Bedesten ve Arasta
Orta Camii Mahallesinde Orta Camii ve Çifte Hamam arasında yer almaktadır. Çeşitli kaynaklarda ve halk arasında Köprülü yada Fazıl Ahmet Paşa olarak da bilinen yapının inşa kitabesi olmadığından hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinememektedir. Günümüze kadar çeşitli onarımlardan geçen bedesten 1990 yıllarında tütün deposu olarak kullanılmış sonra da dükkan olarak düzenlenmiştir. Son olarak 2007 yılında restore edilen yapının bedesten haricindeki tüm dükkanlar faaliyetlerine devam etmektedir.
11.Vezirköprü Gezilecek Yerler Saat Kulesi
4 Ekim 1906 yılında yaptırılan saat kulesi Fazıl Ahmet Paşa Medresesi’nin 50 metre batısında bulunmaktadır. Sekizgen kaide üzerinde yükselen ve silindir bir gövdeye sahip olan saat kulesi 15 metre yüksekliğindedir. Ayrıca kulenin dört yüzünde yuvarlak saat kadranları da bulunmaktadır. Sizlerde Saat kulesini ziyaret ederek tarihi mimarisini yakından görebilir ve saathane meydanında dinlenebilirsiniz.
12.Vezirköprü Evleri
Özgün mimarsi kargir kargas yapısı ile dikkat çeken Vezirköprü Evleri yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Tarihin korunduğu, yaşatıldığı bu yapıları yakından görerek mimarisini inceleyebilir ve harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.
13.Abdullah Derici Konağı
Eski belediye başkanlarından Abdullah Derici’nin babası tarafından 1219 yılında yaptırılmıştır. 2015 yılında restore edilerek hizmete açılan konak Ortacami Mahallesi Mahkeme önü sokaktaki tarihi evler arasında bulunmaktadır.
İki katlı olan konağın zemin katında mutfak, hol, kiler, günlük oda, sergi odası bulunurken ikinci katta beş adet oda geniş bir hol, haremlik ve selamlık alanları mevcuttur. Pazartesi günleri dışında 08:00 17:00 arasında ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz konağı gezerek tarihi Vezirköprü evlerinin dekorunu da yakından görme fırsatı yakalayabiliyorsunuz.
14.Vezirköprü Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Kurt Köprü
Vezirköprü ilçesine bağlı Tekkekıran Köyü ile Havza ilçesine bağlı Kayabaşı köyü arasında İstavloz Çayı üzerinde bulunmaktadır. Köprünün inşa kitabesi olmadığından hangi tarihte ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinememektedir. Yalnız köprünün mimari özellikleri eski dönemlerde yapıldığını düşündürmektedir. 87 metre boyunda olan köprü, yaklaşık 4.50 genişliğinde ve 13,50 yüksekliğindedir.
Sizlerde günümüze kadar sağlam ulaşmış tarihi köprünün mimarisini yakından görerek ziyaret edebilirsiniz.
İlk yorum yapan olun