Afyonkarahisar Gezilecek Yerler – En Güzel 45+ Yer

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Ege Bölgesinde yer alan ve Eskişehir, Kütahya, Konya, Uşak, Burdur, Isparta, Denizli illeri ile çevrelenmiş olan ve 5 bin yıllık geçmişi olup farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış il konumundadır. Yazımıza başlamadan önce Afyonkarahisar ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.

İlk olarak Hattiler tarafında yönetilen bölge M.Ö 2000’li yıllarda Hititliler’e geçmiş, M.Ö 1000’li yıllarda da Frigler ele geçirmiştir. Daha sonra sırasıyla Persler, Romalılar tarafından el değiştiren il son olarak 12. Yüzyılda Türk egemenliğine geçerek 1390 tarihine Osmanlılar tarafından yönetilmeye başlanmıştır. Sırasıyla Karahisar-ı Devle, Karahisar-ı Sahib ve Karahisar isimlerini alan il 1684 yılında Afyon ismini almış ve 2005 yılında da Afyonkarahisar olarak belgelenmiştir.

Termalin başkenti olarak da bilinen Afyonkarahisar kaplıcaları, müzeleri, tarihi dokuları ve doğal güzelliğiyle de dikkat çekmektedir.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler aşağıda yer almaktadır.

YAZI İÇERİĞİNİ

DOĞAL GÜZELLİKLER

1.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Eber Gölü

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında yer alan Eber Gölü Bolvadin ilçesinin 8 kilometre güneydoğusunda ve deniz seviyesinden 967 metre yüksekliğinde yer almaktadır. Eberde; yeşil ve mavi görünüme sahip olan gölün çevresinde kamp kurabilir, yürüyüş yapabilir, gölde kayıkla gezebilir, göle özgü sazan ve turna balıklarını gözlemleyebilir, yine sadece bu bölgede yetişen ve endemik bir tür olan Eber Sarısını görebilir, dalmaçya pelikanına yakından inceleyebilir ve sabahın ilk sularında göl üstündeki sayısız kuşun senfonisine şahitlik edebilirsiniz.

Eber Gölü; Dalmaçya pelikanı, alaca balıkçıl, erguvani balıkçıl, küçük karabatak gibi çok sayıda canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Balıkları, kuşları, sazlıkları, çiçekleri ve yüzen adacıkları ile keşfedilmemiş yerlerden olan Eber Gölünü mutlaka gezi rotanıza eklemelisiniz.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Eber Gölü

2.Emre Gölü

İhsaniye ilçesine bağlı Döğer Kasabası yakınlarındaki Frig Vadisinde yer alan Emre Gölü tarihi ve doğal güzelliği bir arada sunmaktadır. Gölün kenarında doğaya karşı yürüyüşünüzü yaparken vadinin içerisinde yer alan binlerce yıl öncesine dayanan tarihi eserlerin yansımasıyla güzelliğinde güzellik katmaktadır.

Ayrıca gölün çevresinde piknik yapabileceğiniz alanlar ve sosyal tesis yer alırken, tarihi eserleri yansıtan gölü gezebilmeniz için kano, çevresini turlayabilmeniz içinde bisiklet ve atv yer almaktadır.

3.Karakuyu Gölü

Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesi sınırlarında yer alan göl 1. Doğal Sit Alanı olup önemli bitki ve kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. 1099 hektar büyüklüğündeki gölün tamamı, hasır otu, nilüfer, kamış gibi bitki türleri ile kaplı olup zengin florayı oluşturmaktadır. Bu özelliğiyle bir çok kuş türünün yuva yapmasına olanak sağlayan gölde ördek, turna, dikkuyruk, balıkçıl, leylek, söğüt bülbülü, flamingo gibi 173 farklı kuş türü bulunmaktadır.

Ayrıca Burdur, Eğirdir ve Işıklı göllerinin tam ortasında bulunması ve kaynak sularından oluşması sebebiyle göletin kış aylarında donmasını engelliyor ve kuşlar için doğal ortam sunuyor. Doğanın muhteşem güzelliğini gözler önüne seren Karakuyu Gölünü mutlaka yakından görmelisiniz.

Karakuyu Gölü

4.Acıgöl

Afyonkarahisar ve Denizli il sınırları içerisinde yer alan göl birçok göçmen ve su kuşu türüne ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle yaz-kış flamingo sürülerinin yaşadığı özel bölgelerden olan gölde martı, yaban ördeği, turna, karabatak, pelikan, leylek gibi göçmen kuşları da bulunmaktadır. Acıgöle gelerek göl kenarındaki kuş gözlem kulesinde birçok kuş türünü gözlemleyebilir ve harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Acıgöl

5.Atatürk Ormanı Piknik ve Mesire Alanı

Afyonkarahisar merkezde yer alan mesire alan hem manzarası hem de temiz havası ile kendisine hayran bıraktırıyor. İçerisinde piknik yapabileceğiniz masalar, mescid, tuvalet, üç kademeli şelale, üç ayrı havuz, fıskiyeler, gece aydınlatmaları ile ailecek doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.

Atatürk Ormanı Piknik ve Mesire Alanı

6.Zafer Kent Ormanı – Afyonkarahisar Gezilecek Yerler

Toplam 1,5 milyon metrekare alana sahip olan Kent Orman Afyonkarahisar Merkez de yer almaktadır. İçerisinde çocuk oyun alanı, macera atölyesi, spor alanı, atla gezi yolu, 100 kişilik amfi tiyatro, yel değirmeni, kır lokantası, kır kahvesi, yöreye özgü ürünlerin ve yiyeceklerin satıldığı satış üniteleri gibi birçok alan mevcuttur. Ayrıca dağ bisikleti ve trekking gibi dağ sporlarının da yapıldığı kent ormanında doğa ile iç içe ve adrenalin dolu bir gün geçirebilirsiniz.

Zafer Kent Ormanı doğası ve manzarası ile hayranlık uyandırırken 7’den 70’e her bireyin hem dinlenmesine hem de eğlenmesine olanak sağlamaktadır.

Zafer Kent Ormanı

7.Seydiler (İscehisar) Peri Bacaları

Afyonkarahisar ili jeolojik yapısı gereği volkanik arazi üzerinde konumlanan, İscehisar, İhsaniye, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde değişik şekillerde şapkalı ve şapkasız çok sayıda peri bacaları yer almaktadır. Özellikle İscehisar ilçesinde yer alan peri bacaları aralarından en etkileyici ve ilgi görenidir. İrili ufaklı olarak dağılan peri bacaları görünümü ile hayranlık uyandırırken, sel sularının neden olduğu farklı aşınma sürecinde gelişen coğrafi şekillerde oldukça ilgi çekmektedir. Vadinin farklı noktalarına yayılan çok sayıdaki peri bacalarını mutlaka görmeli ve bu doğal güzelliği yakından görmelisiniz.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Seydiler (İscehisar) Peri Bacaları

8.Suçıkan Sarnıcı

Dinar ilçe merkezinde yer alan sarnıç ailecek doğa ile iç içe vakit geçireceğiniz harika bir yer, Dilerseniz çevresinde yer alan tesiste farklı lezzetleri tadarak doğanın tadını çıkartabilir, dilerseniz de su sesi eşliğinde yürüyüşünüzü yaparak harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Suçıkan Sarnıcı

9.Haşhaş Tarlaları – Afyonkarahisar Gezilecek Yerler

Türkiye üretiminin %80’inin Afyonkarahisar’dan sağlandığı haşhaşlar görünümü ile adeta görsel şölen sunuyor.  Afyokarahisar’a gelmişken hasattan önce tarlalarda açan beyaz ve mor çiçeklerin ambiyansında harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Haşhaş Tarlaları

10.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Buzluk Mağarası

Sultandağı ilçesine bağlı Dereçine kasabasının güneyinde yer alan mağara 2519 metre yükseklikte Sultandağı’nın en zirvesine konumlanmıştır. İklim şartları ve mağaranın biçimine bağlı olarak yazın bile buz üreten mağara görünümü ile dikkat çekmektedir.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Buzluk Mağarası

Parklar

11.Akdağ Tabiat Parkı

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde yer alan tabiat parkı, içinde barındırdığı alanları ve manzarası ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. İçerisinde gölet, gölcükler, atla gezi yolu, bisiklete parkuru, yürüyüş yolu, yaban hayatı izleme noktaları, sosyal tesis, bungalovlar gibi birçok alan mevcuttur. Ayrıca yine park içerisindeki Kocayayla civarında doğa severler için trekking yolları, insanoğlunun hiç ayak basmadığı birçok mağara, yaklaşık 20 kilometre uzunluğunda kanyon, kanyondan Çivril gölüne dökülen Akçay da mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.

Akdağ Tabiat Parkında zengin bitki örtüsü ve manzarası eşliğinde harika bir gün geçirebilir, göl kenarında çayınızı yudumlayabilir, kamp yaparak doğanın tadını çıkartabilir veya bungalov evler de konaklayarak manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Akdağ Tabiat Parkı

12.Akarçay Kültür Park – Afyonkarahisar Gezilecek Yerler

Akarçay Nehir etrafında konumlanan park hem atmosferi hem de içerisinde barındırdığı alanlar ile ailecek keyifli vakit geçirmenize olanak sağlamaktadır.

İçerisinde yer alan çardaklar da pikniğinizi yapabilir ya da nehir üzerinde kano ve deniz bisikletine binerek anın tadını çıkartabilir, dilerseniz de yürüyüş yolunda trekking yapabilirsiniz. Nehir kenarında sevdiklerinizle hoş sohbet vakit geçirirken çocuklar da kendileri için ayrılan oyun alanında sınırsızca eğlenebilirler.

Akarçay Kültür Park

13.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler 26 Ağustos Tabiat Parkı

Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesi sınırlarında yer alan 26 Ağustos Tabiat Parkı toplam 65 hektar alana sahiptir. Parkın içerisinde piknik üniteleri, göl etrafında yürüyüş yolları, iskele, 6 ünitelik midilli at barınağı, şelale, gözlem kulesi, çocuk oyun alanı, halı saha ve tribün gibi birçok aktivite alanı mevcuttur. Yine içerisinde kır lokantası, büfe, mescit, wc gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bölümlerde bulunmaktadır.

26 Ağustos Tabiat Parkına gelerek göle nazır pikniğinizi yapabilir, çocuklar kendileri için ayrılan çocuk oyun alanında sınırsızca eğlenebilir ya da yürüyüşünüzü yaparak doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler 26 Ağustos Tabiat Parkı

14.Başkomutan Tarihi Milli Parkı

Toplam 42.183 hektar alana sahip olan park 1981 yılında miili park ilan edilmiş olup Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kocatepe ve Dumlupınar olmak üzere iki bölümden oluşan parkın içerisinde anıtlar, müze ve çeşitli şehitlikler bulunmaktadır.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı

15.Afyon Masal Dünyası Parkı – Afyonkarahisar Gezilecek Yerler

Afyonkarahisar Merkez ilçesine bağlı Uydukent-Yeşilyurt Mahallesinde yer alan park toplam 32 bin metrekare alan üzerine kurulmuştur. İçerisinde 60 yakın masal kahramanı figürleri, çocuk oyun alanları, bisiklet parkuru, survivor ve macera parkı gibi birçok alan bulunmakta olup 7’den 70’e her yaşa hitap etmektedir. Parkın ortasında yer alan kayanın etrafına yapılan şelale ve havuz ise ziyaretçilerin fotoğraf çekilmek için ilgi gösterdikleri ilgi çekici alanlardan bir tanesidir.

Afyon Masal Dünyası Parkı

MÜZELER

16.Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Taş Medresede toplanan eserler 1933 yılında Müze Müdürlüğüne dönüştürülmüştür. 1970 yılına kadar da karma yani hem Arkeolojik hem Etnografik eserlerin sergilendiği karma müze olarak faaliyetini sürdürmüştür. 1971 yılından sonra da Konya yolu kavşağında yeni Arkeoloji binasının inşa edilmesiyle Arkeoloji Müzesi adı altında burada hizmet vermeye başlamıştır.

Müzede Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait kazılarda elde dilen eserler sergilenmektedir. Ayrıca o dönemlere ait pişmiş toprak, mezar taşları, heykeller, kap, kaçak gibi araç ve gereçler de sergilenmekte olup, M.Ö 3000’lerden günümüze kadar uzanan yöre halkının yaşayışı, ticareti hakkında bilgiler vermektedir.

Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi

17.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Zafer Müzesi

1913-1914 yılları arasında belediye binası olarak inşa edilen yapı 27 Ağustos 1922 Afyon’un düşman işgalinden kurtulmasından sonra Mustafa Kemal Paşa, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak Paşa ve Tevfik Bıyıkoğlu tarafından Batı cephesi Karargah Binası olarak kullanılmıştır. Başkomutan Meydan Muharebesi planının yapıldığı bina tarihi olarak büyük öneme sahip olup 1985 yılında Zafer Müzesi yapılmak üzere devredilmiştir.

Müzede Kurtuluş Savaşı ile ilgili fotoğraflar, bilgiler, belgeler, pano, yine Kurtuluş Savaşında kullanılan silahlar, savunma telleri, konserve kutuları gibi malzemeler sergilenmektedir. Ayrıca Zafer Anıtının açılışı için özel yaptırılan başta gümüş makas olmak üzere 213 adet eser de sergilenmektedir.

1995 yılında da Mustafa Kemal Paşa, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak Paşa ve Tevfik Bıyıkoğlu’nu kaldığı odalar düzenlenerek yeniden hizmete açılmıştır.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Zafer Müzesi

18.Bolvadin Müzesi(Kent Müzesi)

Afyon’un Bolvadin ilçesinde yer alan yapı ilk olarak belediye sineması olarak inşa edilmiş sonradan kültür merkezi olarak hizmetine devam etmiş 1987 yılında da müzeye dönüştürülmüştür.

2008 yılında da Yanık Kışla binasının restore edilmesi ile Yanık Kışlaya taşınan müze Kent Müzesi olarak faaliyetini sürdürmüştür.,

Müzede Erken Tunç Çağından Cumhuriyet dönemine ait Etnografik eserler sergilenmektedir. Ayrıca Bolvadin’in haşhaş üretimine ve Eber Gölü bölgesinde hasır üretimine ait ve fotoğraflar ve malzemeler sergilenmekte olup, bunun yanı sıra pekmez imalathanesi malzemeleri, demircilik, çiftçilik, marangozluk, kaymak imalat malzemeleri, Roma ve Bizans mezar stelleri, Osmanlı mezar taşları Roma ve Bizans başta olmak üzere Beylik, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti sikke ve para koleksiyonu da yer almaktadır.

Bolvadin Müzesi(Kent Müzesi)

19.İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi 

Türkiye’nin en büyüğü Dünyanın ’da en büyük on müzik müzesinden olan müze Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı binasının içerisinde yer almaktadır.

Müzede Türk müziğinin geleneksel tüm çalgıları ile Dünya’nın hemen hemen her kıtasından farklı ülkelerin yerel çalgıları yer almaktadır. Toplam 450 çalgı ve müzik objesinin yer aldığı müzede çalgılar tamamen orijinal olup her biri kullanılabilir durumdadır.  Sanata ve müziğe tutkulu olanların kesinlikle ziyaret etmesi gereken alanlardan olan müze sizlere de farklı bir deneyim sunacaktır.

İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi

20.Sultan Divani Mevlevihane Müzesi

Anadolu’da ki ilk Mevlevihanelerden olan Sultan Divani Mevlevihanesinin kuruluşu 13. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Özellikle de 16. Yüzyılda Hz. Mevlana’nın yedinci kuşak torunlarından olan Sultan Divani zamanında Mevleviliğin önemli merkezi olmuştur. 1902 yılında yaşanan büyük yangın sonucunda tamamen yanan Mevlevihane 1908 yılında Şeyh Celaleddin Çelebi zamanında onarılarak yeniden hizmete açılmıştır. Son olarak da 2008 yılında restore edilmiş ve müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Sultan Divani Mevlevihane Müzesi

KAPLICALAR

21.Hüdai Kaplıcaları Afyonkarahisar Gezilecek Yerler

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesine yaklaşık 8 kilometre mesafede yer alan kaplıcalar Frigyalılardan günümüze dek varlığını sürdürerek şifa dağıtmaktadır. Hüdai Kaplıcaları; kadın-erkek ayrı olmak üzere çamur banyosu, su banyosu, Türk hamamı, açık ve kapalı yüzme havuzu, 24 adet saatlik orkide aile banyoları, çeşitli termal sular, masaj salonları, çay bahçeleri, fırın, restoran, yürüyüş parkurları, piknik ve mesire alanlarından oluşan 270 adet aparta sahip termal bir tatil köyüdür. Romatizma, cilt ve deri hastalıkları, bağırsak hastalıkları, ruh yorgunlukları, kırık çıkık sekelleri gibi birçok hastalığa da şifa olmaktadır.

Hüdai Kaplıcaları

22.Gazlıgöl Termal Kaplıcaları

Efsanelerle anlatılan ve Frigyalılardan bu zamana kadar birçok hastalığa şifa olan Gazlıgöl Termal Kaplıcaları Afyonkarahisar-İhsaniye karayolu üzerinde yer almaktadır. Kronik bek ağrısı, travma, nörolojik hastalıklar, stres bozukluğu, spor yaralanmaları gibi birçok hastalığa iyi gelmektedir.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Gazlıgöl Termal Kaplıcaları

23.Heybeli (Kızıl Kirse) Kaplıcaları

Bölgenin maden yönünden en zendin kaplıcalarından olan Heybeli Kaplıcaları Bolvadin’in 25 kilometre batısında şifalı Frigya vadisinde bulunmaktadır. Romatizma, siyetik, cilt rahatsızlıkları gibi hastalıklara şifa olan kaplıca suyu 65 derece sıcaklığındadır. Kaplıcanın içerisinde ise 6 adet yüzme havuzu, 200 adet odalı apart, 50 yataklı ve 2 yıldızlı otel, 40 adet Yakamoz Villaları, cami, market, spor sahaları bulunmaktadır.

Heybeli (Kızıl Kirse) Kaplıcaları

24.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Ömer Kaplıcaları

Diğer kaplıcalar gibi tarihi çok eskilere dayanan Ömer Kaplıcaları Afyonkarahisar il merkezine 18 kilometre mesafede yer almaktadır. Yeşilliklerin arasında konumlanan Ömer Kaplıcaları tesisi birçok rahatsızlığa şifa olmaktadır. İçerisinde Kadın-erkek ayrı olmak üzere Türk Hamamı, çamur banyosu, aroma terapi banyosu, sauna, masaj ünitesi, sizler dinlenirken çocukların keyifle vakit geçirebileceği açık ve kapalı oyun alanları yer almaktadır.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Ömer Kaplıcaları

25.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Gecek Kaplıcaları

Afyonkarahisar il merkezine 18 kilometre mesafede yer alan Gecek kaplıcaları Afyonkarahisar-Kütahya yolu üzerindedir. Kaplıca suyu Solunum yolu hastalıkları, romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları, sinir ve kas yorgunlukları, kas ve kireçlenme gibi rahatsızlıklarına şifa olmaktadır. Tesis 1900 yılından bu zamana kadar faaliyetini sürdürmekte olup suyu sodyum klorür ve bikarbonat bileşiminden oluşmaktadır. Tesisin içerisinde termal suların bulunduğu havuzlu villalar, 180 yatak kapasiteli odalar, erkek-kadın ayrı olmak üzere kapalı havuz, piknik alanı, kafeterya mevcuttur.

DİNİ YAPILAR

26.Gedik Ahmet Paşa Camii (İmaret Camii)

Şehir merkezinde Kurtuluş Caddesi üzerinde yer alan cami 1472 yılında Sadrazam Gedik Ahmet Paşa tarafından Mimar Ayaz Ağa’ya yaptırtılmıştır. İmaret Camii olarak da bilinen yapı 1795 yılında Müftzade Ahmet tarafından restore ettirilmiştir. Lacivert renkli çinilerle kaplı tek şerefeli minaresi oldukça dikkat çekmekte olup mimarisi ile yakından görmeniz gereken yerler arasındadır.

Gedik Ahmet Paşa Camii (İmaret Camii)

27.Gedik Ahmet Paşa Medresesi (Taş Medrese)

Gedik Ahmet Paşa Cami’nin güney doğusunda mimar Ayaz Ağa tarafından külliyenin bir bölümü olarak inşa edilmiştir.  Osmanlı medreselerinin tipik bir örneği olan Taş Medrese 2 büyük, 24 küçük kubbe ve hücrelerden oluşmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında müze deposu olarak kullanılan yapı daha sonra uzun bir süre boş kalmış ve 1995-1997 arasında da Türk İslam Eserleri Müzesi olarak yeniden açılmıştır. Günümüzde ise yöreye özgü el sanatlarının icrası ve satışı yapılmaktadır.

28.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Sinanpaşa Külliyesi

1524-1525 yılalrı arasında Padişah Yavuz Sultan Selim’in lalası Lala Sinan Paşa tarafından yaptırılan külliye cami, türbe, aşhane ve sıbyan mektebi olarak inşa edilmiştir. Özellikle külliyenin içerisinde yer alan cami tabhaneli yapısıyla Osmanlı mimarisinin son örneklerinden olup görülmeye değer yerler arasındadır.

Sinanpaşa Külliyesi

29.Yedikapılar Manastırı

Bolvadin ilçesinin Kemerkaya kasabasına bağlı Yedikapı mevkiinde yer alan manastır 8 ile 10. Yüzyıllar arasında yapılmış olup, sarp kayalık üzerine oyularak yapılmış birbirine bitişik tonoz tavanlı kilise ve odalardan meydana gelmektedir.

Yedikapılar Manastırı

30.Ayazini Kilisesi

İhsaniye ilçesine bağlı Ayazini Kasabasında yer alan kilise tüf sarp kayalık içinde olup kayaya oyulmuş bir yapıdır. Kaya yüzeyine oyulmuş apsisli ve kubbeli özelliği ile dikkat çeken kiliseyi ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz. Ayrıca çevresinde kayalar içine oyulmuş 1000 li yıllarda yapıldığı düşünülen manastır yapıları yer almaktadır.

Ayazini Kilisesi

31.Memeç Kaya Kilisesi

İhsaniye ilçesine bağlı Döğer Kasabası sınırları içerisinde yer alan kilise sarp kayalığın ortasına oyulmuş bir yapıdır. Zamanla kilisenin ön duvarı yıkılmış olup dışarıdan içerisi görülmektedir. Ayrıca çevresinde kayalar içine oyulmuş 8 ile 10.  Yüzyıllarda yapıldığı düşünülen manastır yapıları yer almaktadır.

32.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Eğerli Kaya Kilisesi

Afyonkarahisar’da yer alan kaya kiliselerinden günümüze sağlam ve eksiksiz olarak ulaşan kilise Bayat merkez ile İscehisar ilçesinin Doğlat Köyü arasında yer alan yapı Eyerli Dağı’nın batı yamacına konumlanmıştır.  Kilisenin içinde ise kiremit renkli kök boya işlenmiş desenler görülmeye değer eserler arasındadır.

33.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Böcü İnleri Kilisesi

İhsaniye ilçesine bağlı Kıyı Köyünde yer alan ve sarp kayalık üzerine oyularak yapılmış aralıklı üç kilise yer almaktadır. Ayrıca çevresinde kayalar içine oyulmuş 8 ile 10.  Yüzyıllarda yapıldığı düşünülen manastır yapıları yer almaktadır.

34.Ağın Kaya Kilisesi

İscehisar ilçesine bağlı Olukpınar Köyünün Ağın Dağı mevkiinde yer alan kilise sarp kayalığın üzerine oyulmuş bir yapıdır. Ayrıca çevresinde kayalar içine oyulmuş 8 ile 10.  Yüzyıllarda yapıldığı düşünülen manastır yapıları yer almaktadır.

TARİHİ GÜZELLİKLER

35.Frig Vadisi

Afyonkarahisar-Eskişehir-Kütahya illeri arasında kalan ve M.Ö 3000-2000 yılları arasında hüküm süren Friglere ait birçok kalıntı mevcuttur.  Özellikle bu bölgede özgün ve ayrı bir kültür oluşturan Friglere ait büyük boy kaya blokları üzerine işlenmiş Dünyanın en ilginç ve en değerli eserleri arasında yer alan Ana Tanrıça Kübele  kültüne ait tapınak cepheleri ve yine Ana Tanrıça Kübele kültüne ait aslan kabartmaları bulunmaktadır. Dünyada eşi bulunmayan Frig Kaya anıtları başlıca Göynüs, Aslantaş, Yılantaş, Kapılaya I ve Kapıkaya II bölümlerinde yer almaktadır.

Doğanın tarihle birleştiği Frig Vadisini ziyaret ederek buranın büyüleyici havasını yakından hissetmelisiniz.

Frig Vadisi

36.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Synnada Antik Kenti

Şuhut kasabasında yer alan kalıntılar ilk olarak yöre halkı tarafından tarlaları ekip biçerken bulunmuştur. Buldukları birkaç tarihi sütun ve lahit mezar sonucunda kazı çalışmaları başlatılmış ve bir çok tarihi eser gün yüzüne çıkartılarak kasabanın Hisar Tepesine sıralanmıştır. Kalıntılar arasında insan tasvirinin yapıldığı heykeller, çiçek motifili bezemelerin ve geometrik şekillerin harmanlandığı köşe taşları, sütunlar, Hristiyanlık inancının yansıtıldığı haç sembollü mezar taşları bulunmaktadır.  Ayrıca üzerinde haşhaş resimlerinin işlendiği bronz sikkeler de bulunmuştur. Buda haşhaş üretiminin ne kadar eski dönemlere dayandığını göstermektedir.

Synnada Antik Kenti

37.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Döğer Ören Yeri

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Döğer Kasabasında yer alan ören yeri Frigler, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Ören yerinde Frigler döneminden Kapıkaya I-II ve Aslankaya kalıntıları yer alırken bu kalıntılarda Tanrıça Kybele adına yapılmış kaya anıtları ve Asar ile Döğer deki yerleşim yerleri bulunmaktadır. Ayrıca ören yerinde Roma ve Bizans dönemine ait kaya yerleşim, mezar odaları ve kiliselerde bulunmaktadır.

38.Göynüş Vadisi Ören Yeri

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Kayıhan Kasabasında yer alan ören yeri bir vadi içerisine konumlanmıştır. Vadinin içerisinde Göynüş Kalesi, üzerinde aslan kabartmaları bulunan Yılantaş ve Aslantaş mezar odaları ile Kübele açık hava tapınağı olan Maltaş yer almaktadır.

Göynüş Vadisi Ören Yeri

39.Afyonkarahisar Kalesi

M.Ö 1350 tarihinde Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında yapılan kale 226 metre yükseklikte volkanik bir kaya kütlesi üzerine konumlanmıştır. Arzava Seferinde sağlamlaştırılmış mevki olarak kullanılmış ve Hapanuva adını almıştır. Hititler döneminde Hapanuva, Romalılar ve Bizanslılar döneminde Akroinon, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de Karahisar ismini almıştır.

Kalenin zirvesine çıkıldığına Frigler dönemine ait kültür izleri bulunmakta olup, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış çok sayıda tapınma yeri ve 4 adet büyük su sarnıcı yer almaktadır. Kalenin surları ise 1235 yılında onarılarak içine mescit yanına da saray inşa edilmiştir. Son olarak da 1573 yılında Osmanlı Sultanı II. Selim’in emriyle Mahmut bey tarafından sarnıçları, surları ve kulesi tekrardan onarılmıştır. Tarihten günümüze çeşitli onarımlardan geçen kale taşıdığı tarihi yapısı ve mimarisi ile ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.

Afyonkarahisar Kalesi

40.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Avdalaz Kalesi

Savunma amaçlı olarak inşa edilen kale Ayazini Kasabasının doğusunda yer almaktadır. Kaya kütlesine yapılan kalenin alt kısımlarında mezar odaları, üst kısımlarında birbirine bağlı çok katlı yerleşim yerleri yer almaktadır. Ayrıca kaya kütlesinin alt kısımlarında Roma ve Bizans dönemlerine ait mezarlarda yer almaktadır.

Avdalaz Kalesi

41.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Asar Kalesi

Bayat ilçesinin 4 kilometre batısında yer alan kale Köroğlu Dağı eteklerinde doğal yükseltili bir kaya üzerine konumlanmıştır. Bizans döneminde ‘Kedrea’adlı önemli bir yerleşim yeri olmuş olup, idari ve dinsel yapılara ait temeller, sarnıçlar gibi kalıntılara rastlanmaktadır.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Asar Kalesi

42.Kırkgöz Köprüsü

Bolvadin ilçesi ile Sultandağı arasında Akarçay üzerine yer alan köprünün güney bölümü 1150 yılında Bizans İmparatoru I. Manuel Kommen tarafından kırk gözlü olarak mermer ve bazalt taştan inşa edilmiştir. XVI. Yzüyılındada Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a 64 göz kadar daha uzatılarak uzunluğu 200 metreyi ulaşmıştır. Mimar Sinan tarafından yaptırılan eklemelerde köprüye bir namazgah ve suya inmek içinde mermer merdiven yaptırılmıştır.

Kırkgöz Köprüsü

43.Selimiye Kaya Mezarları

İscehisar ilçesine bağlı Selimiye (Sarıçayır) Köyü’nün çevresinde yer alan kaya mezarları Bizans dönemlerinde yapılmış olup, kayaya oyma aile ve tek mezar odaları ile mezar tekneleri vardır. Yüzeyinde ise kabartmalarla süslenmiş kırmızı boyalı yazılar mevcuttur.

Günümüze 57 gözü ulaşan köprüyü Afyonkarahisar gezi rotanıza eklemeli ve mimarisini yakından incelemelisiniz.

44.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Çay Kervansarayı (Taşhan)

Taşhan olarak da bilinen kervansaray Selçuklu dönemine ait taş külliyeli bir yapıdır. Avlulu ve Kapalı kervansaray özelliğine sahip olan yapı kare planlı olup, taç kapılı kagir görünümündedir.  1278 yılında Mimar Mehmet oğlu Oğul Bey’e yaptırılan kervansarayın pars arması kapı üstüne nakşetmiştir. Kare planla inşa edilen tek Anadolu Selçuklu mimarisinin örneği ile dikkat çeken kervansarayı ziyaret ederek mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Çay Kervansarayı (Taşhan)

45.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Döğer Kervansarayı

II. Murat tarafından inşa edilen kervansaray bir Osmanlı eseri olup Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Döğer kasabasında yer almaktadır. İki katlı han bölümünden oluşan kervansarayın, üst bölümü yolcuların yatma, alt bölümü ise dinlenme yeri olarak tasarlanmıştır.  Son olarak 1991-1993 yılları arasında restore edilen kervansaray Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşabilmiş önemli eserlerden birisidir. Yaklaşık 600 yıldır ayakta duran bu kervansarayı ziyaret etmeli ve tarihi dokusunu yakından görmelisiniz.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Döğer Kervansarayı

46.Cumhuriyet Şehitler Anıtı

Cumhuriyet Döneminde yapılan mücadelelerde Şehit düşen Mehmetçik ve polis adına 1999 yılında yaptırılan şehitlik Afyonkarahisar’a 9 kilometre mesafede İzmir-Antalya karayolu üzerindedir. Vatanı uğruna gözünü kırpmadan canını feda etmiş şehitlerimizi Afyonkarahisar ziyaret rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

ALIŞVERİŞ

47.Afyonkarahisar Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Park Afyon

10 Eylül 2015 yılında hizmete açılan Park Afyon, 45 bin metrekare alanı ve 4 kata yayılmış yerli ve yabancı toplam 160 markayı içinde barındırmaktadır. Park Afyon da sizler doyasıya alışverişinizi yaparken çocuklarda etkinlik ve oyun alanında alanlarında sınırsızca eğlenebilir. Ayrıca Türk ve Dünya mutfağına özgü farklı lezzetleri tadabileceğiniz kafe ve restoran bölümü de yer almaktadır.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler  Park Afyon

Park Afyon internet sitesi için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*