Burdur Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan ve tarihi geçmişi Paleolitik Çağa kadar uzanan Burdur farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış il konumundadır.
Etrafı Denizli, Afyon, Antalya, Isparta ve Muğla illeri ile çevrili olan Burdur, tarihi çağda da Pisidia bölgesi sınırları içerisinde bulunmuştur.
1071 Malazgirt Savaşından sonra bölgeye Türkler yerleşmiş ve Selçuklu Devletinin himayesi altına girmiştir. Selçuklu Devletinden sonra da Hamitoğulları Beyliği’nin egemenliğine girmiş, I. Murat döneminde de geri satın alınmıştır. Son olarak da 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı egemenliğine katılmıştır.
1920 yılında sancak olan Burdur, Cumhuriyetten sonra 1923 yılında il statüsüne kavuşmuştur. İlin ismi ise Türkmen boylarının şehrin güzelliği karşısında ‘Cennet buradadır. Burada dur!’ demişler ‘Burada dur’ sözü de zamanla halk arasında Burdur olarak telaffuz edilmiştir.
Göller yöresi olarak bilinen Burdur’da çok sayıda göl yer almakta ve bu göllerde de farklı spor aktiviteleri yapılmaktadır. Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölüne de ev sahipliği yapan Burdur çok sayıda güzelliği içinde barındırmaktadır. Gölleri, antik kentleri, müzeleri, tarihi konakları, camileri ile hem doğal hem tarihi güzelliği bir arada sunan Burdur ilini ziyaret etmeli ve bu güzellikleri yakından görmelisiniz
Burdur Gezilecek Yerler aşağıda yer almaktadır.
Doğal Güzellikler
1.Burdur Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Salda Gölü
Burdur Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında yer alan ve Yeşilova ilçe merkezine 4 kilometre mesafede bulunan göl Maldiv Adalarına benzerliği ile Burdur’un ve ülkemizin en önemli değerlerinden olup adeta cennetten bir köşe. Türkiye’nin en berrak, en temiz ve en derin göllerinden olan Salda Gölünün derinliği yaklaşık 185 metreyken, genişliği 47 km2’dir. Ormanlık alan ile çevrili olan göl tatlı suya sahip olup içerisinde birçok balık yaşamaktadır.
Bembeyaz kumsalı, turkuaz rengi suyu ile Türkiye’nin Maldivleri olan Salda Gölünü mutlaka ziyaret etmeli ve bu doğa harikası yeri yakından görmelisiniz.
Salda Gölü yol tarifi için tıklayınız.
2.Karataş Gölü
Toplam 1190 hektar alana sahip olan göl küçük ve sığ tatlı su gölü olup Karaman ilçesi sınırlarında yer almaktadır. 1050 metre rakımda yer alan gölün en derin yeri 2 metre olup uluslararası sulak alanlar listesinde yer almakta ve 1985 yılında da Yaban Hayatı Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir. Çok sayışa sazlık alanın bulunduğu göl kuş türleri açısından ülkemizin önemli yaşam ve yuvalama alanlarından bir tanesidir.
Kaz, kazı, angut, elmabaş patka, boz ördek, boz sakarca, fiyu, çamurcun gibi yaklaşık 121 kuş türünün tespit edildiği alanda sazan, ıstakoz, tatlı su levreği, havuz balığı, sudak, kızılkanat, gece kurbağası, tosbağa, dikenli keler, çizgili kaplumbağa, ova kurbağası, tarla kertenkelesi, toros kertenkelesi, su yılanı, hazer yılanı, yarı sucul yılan, kara yılan gibi balık, anfibi ve sürüngen türlere de ev sahipliği yapmaktadır.
Karataş Gölü yol tarifi için tıklayınız.
3.Burdur Gölü
Türkiye’nin en büyük yedinci gölü, tuzlu göller arasında da en büyük üçüncü gölü olan Burdur Gölü şehir merkezinde konumlanmaktadır. Ayrıca Türkiye’nin en derin gölleri arasında yer alan Burdur Gölü birçok canlıya da ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık 200 farklı kuş türünün yer aldığı göl kuş türleri bakımından ülkemizin önemli yaşam alanlarındandır. Kuş türünün artış gösterdiği sonbahar ve kış aylarında nesli tükenmekte olan ‘dikkuyruk’ ördeğine bile rastlanmaktadır. Sizlerde Burdur Gölünü ziyaret ederek manzaranın keyfini sürebilirsiniz.
Burdur Gölü yol tarifi için tıklayınız.
4.Burdur Gezilecek Yerler Yarışlı Gölü
Yeşilova ilçesine bağlı Yarışlı Köyü sınırlarında yer alan göl karstik bir göl olup genişliği 16 km2, derinliği de 4 metredir. İçerisinde küçük bir adanın bulunduğu göl dikkuyruklar, flamingo, angıt gibi birçok kuşa da ev sahipliği yapmaktadır.
Yarışlı Gölü yol tarifi için tıklayınız.
5.Gölhisar Gölü
İsmini kendisi ile ayı ismi taşıyan Gölhisar ilçesinden alan ve orta kısmında yaklaşık 200 dönüm büyüklüğünde eski kale kalıntısı taşıyan Gölhisar Gölü karstik bir göldür. Gölün etrafı büyük oranda sazlıklarla kaplı olmasından dolayı bölgenin su bitkileri açısından en çok tür çeşitliliğine sahip sulak alanlarından bir tanesidir.
Gölhisar Gölü yol tarifi için tıklayınız.
6.Burdur Gezilecek Yerler Yazır Gölü
Burdur’un en küçük gölü olan Yazır Gölü Çavdır ilçesi sınırlarında konumlanmaktadır. Sazlık ve turbalık alanlarından dolayı ulusal bir yere sahip olan göl birçok kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır.
Yazır Gölü yol tarifi için tıklayınız.
7.Karacaören Barajı
Bucak ilçesinde konumlanan baraj eşsiz manzarası ile sizleri kendisinde hayran bıraktırıyor. Aksu Çayı üzerinde yeşil ile mavinin buluştuğu yer olan Karacaören barajında birçok aktivite yapmanızda olanak sağlıyor. Kano, yelken, sörf, yüzme, doğa yürüyüşü, foto safari, baraj turu, balık tutma gibi birçok imkânın bulunduğu Karacaören Barajında birçok imkân yer almaktadır. Dilerseniz de adeta cennetten köşe olan bu barajda manzaranın daha da keyfini sürebilmek için göl çevresinde bulunan bungalov evlerinde konaklayabilir ve çevresinde yer alan yeme içme tesislerinde farklı lezzetleri tadabilirsiniz.
Karacaören Barajı yol tarifi için tıklayınız.
8.Akçaköy Lavanta Deresi
Yeşilova ilçesine bağlı Akçaköy’de bulunan Akçaköy LavantaDeresi Türkiye’nin en büyük lavanta bahçesidir. Toplam 375 dekar alana sahip olan Lavanta Deresi güzelliği ile adeta görsel şölen sunuyor. Özellikle fotoğraf severlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden olan Akçaköy Lavanta Deresinde hem harika açılar yakalayarak fotoğraf çekilebilir hem de bu doyumsuz manzaranın keyfini sürebilirsiniz.
Akçaköy Lavanta Deresi yol tarifi için tıklayınız.
9.Oğuzhan Kent Ormanı
Bucak ilçesinde yer alan ve toplam 125 hektar alana sahip olan kent ormanında hem pikniğinizi yapabilir hemde manzaranın keyfini sürebilirsiniz. Fıstıkçam, kızılçam gibi ağaç türleri ile çevrili olan kent ormanı sahip olduğu Eşsiz Onaj Barajı manzarası ile de güzelliğine güzellik katıyor. İçerisinde kamelyalar, oturma bankları, yürüyüş ve bisiklet parkuru, kafeterya ve restoran gibi alanlar bulunmaktadır.
Oğuzhan Kent Ormanı yol tarifi için tıklayınız.
10.Sığla Ormanı Tabiat Parkı
Bucak ilçesine bağlı Kargı Köyünde konumlanan tabiat parkı toplam 885 dekar alana sahiptir. Aksu Çayının kenarında Anadolu Sığla Ağacı ile çevrili olan tabiat parkı koruma altında olduğundan sadece araştırma yapmak isteyen grupların girişine izin verilmektedir.
Sığla ağacı dışında kızılçam, kızılağaç, meşe ve çınar ağaçlarının da bulunduğu tabiat parkında farklı kuş türleri, sürüngen türleri, sincaplar ve kaplumbağalarda bulunmaktadır.
Sığla Ormanı Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.
11.Serenler Tepesi Tabiat Parkı
İl merkezine 4 kilometre mesafede yer alan Tabiat Parkı toplam 380 dekar alana sahip olup 2011 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. Karaçam, sümbül, çiğdem, karaçalı, ardıç, ahlat, kekik, pırnal meşesi, sütleğen, mantar gibi türlerin bulunduğu tabiat parkında Burdur Gölünün manzarasına karşı pikniğinizi yapabilir ve doğanın keyfini sürebilirsiniz.
Serenler Tepesi Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.
12.Karanlıkdere Kanyonu Tabiat Parkı
Altınyayla ilçesine bağlı olan Karanlıkdere Kanyonu karaçam, ardıç, kızılçam, meşe, çınar, sedir ağaçları ile çevrili olup zengin ağaç ve bitki türüne sahiptir.
Yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda olan kanyonun en derin yeri deniz seviyesinden 350 metre, en yüksek yeri ise 1500 metre olup trekking severlerin uğrak alanlarındandır. İçerisinde barındırdığı irili ufaklı şelale ve pınarlar ile 540 yaşında Toros Sedir ağacıyla güzelliğine güzellik katıyor. Karakulak, vaşak, porsuk, kaya sansarı, yaban domuzu gibi yabani hayvanlara da ev sahipliği yapan kanyon 2018 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir.
Sahip olduğu florasıyla sonbaharda doğanın tüm renklerinin görüldüğü kanyonda doğa yürüyüşü, safari yapabilir ve harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.
Karanlıkdere Kanyonu Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.
13.Burdur Gezilecek Yerler Serençay Kanyonu
Merkez ilçesine bağlı Günalan Köyünde yer alan kanyon Serençay Deresinin kalker kütleyi aşındırması sonucu oluşmuştur. Ayrıca kanyonun iki kıyı kenarının en çok yüksekliğe ulaştığı bölümde oyularak yapılmış tahmini M.Ö 4 ile 6. Yüzyıla ait olan mezarlar bulunmaktadır. . Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olan kanyonu ziyaret edebilir bunları yakından inceleyebilirsiniz.
Serençay Kanyonu yol tarifi için tıklayınız.
14.İnsuyu Mağarası
Burdur’a 13 kilometre uzaklıkta Burdur-Antakya karayolu üzerinde konumlanan mağara 597 metre uzunluğa sahip olup yatay bir mağaradır. Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan İnsuyu Mağarası I. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir.
İçerisinde karstik yapının zamanla erimesi ve aşınması sonucu sarkıtlar ve dikitler oluşturmuştur. Sarkıt ve dikitlerinde oluşum tarzları incelendiğinde de mağaranın binlerce yıl önce oluştuğu düşünülmektedir. Mağarada sarkıt ve dikitlerin yanı sıra irili ufaklı 9 adet gölde bulunmaktadır.
İnsuyu Mağarası yol tarifi için tıklayınız.
15.Lisinia Doğa Alanı
İl merkezine bağlı Karakent Köyünde konumlanan Lisinia Doğa bir rehabilitasyon merkezi olup Burdur’da yaban hayatı korumak için kurulmuştur.
2005 yılında Veteriner Sarıca’nın gönüllü projesi ile hayata geçen rehabilitasyon merkezini ziyaret ederek çocuklarınızın yaban hayatı yakından tanıması için fırsat yaratabilir ya da tamamen doğal ürünlerle yapılan yapı ve hayvan figürlerini yakından inceleyebilirsiniz.
Lisinia Doğa Alanı yol tarifi için tıklayınız.
16.Salda Kayak Merkezi
Burdur il merkezine 77 kilometre mesafede Yeşilova ilçesine bağlı Eşeler Dağı Tınaztepe mevkiinde konumlanan Salda Kayak Merkezi Salda Gölüne de 17 kilometre mesafede yer almaktadır.
İçerisinde en uzunu 1600, en kısası 500 metre olan 5 pist, 860 metrelik 2 kişilik teleski ve 5 metreden 20 kilometreye kadar uzanan kayaklı koşu ve biatlon sporunun yapıldığı araziler yer almaktadır.
Salda Kayak Merkezi yol tarifi için tıklayınız.
Müzeler
17.Burdur Müzesi
1963 yılında inşasına başlanan müze 12 Haziran 1969 yılında tamamlanmış ve hizmete açılmıştır. 2001 yılında da bahçesinde yer alan Osmanlı Pirkulzade Kütüphanesi mimarisinden esinlenerek yeniden restore edilmiştir.
Üç kısımdan oluşan müzenin üst katında; Neolitik, Erken Kalkolitik ve Tunç Çağına ait buluntular, giriş katının birinci bölümünde Sagalassos Antik Kentinde yapılan kazılar sonucu çıkarılan buluntular ile Roma imparatorlarından Hadriani ve Marcus Auralius’a ait dev heykeller, ikinci bölümünde; Kibyra Antik Kentin kazılarında ortaya çıkarılan av sahnesinin canlandırıldığı frizler, üçüncü bölümde de; Kremna Antik Kentinde yapılan kazılar sonucu çıkarılan 9 adet birinci sınıf mermerler bulunmaktadır.
Neolotik çağdan günümüze kadar uzanan yaklaşık 66 bin kültürel esere ev sahipliği yapan müze Türkiye’nin en zengin müzelerindendir.
2008 yılında ‘Gezip Görülmeye Değer Müze’ ödülünü alan Burdur Müzesini sizlerde görmeli ve içerisindeki eserleri yakından incelemelisiniz.
Burdur Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
18.Doğa Tarihi Müzesi
19. yüzyılın başında kilise olarak inşa edilen yapı daha sonradan restore edilmiş ve Doğa Tarih Müzesi olarak inşa edilmiştir.
İçerisinde 10 milyon yıllık dev Güney Filinin 3,30 metre uzunluğundaki savunma dişi ve kürek kemiği sergilenmektedir. Burdur’da bulunan fosillerin yanı sıra o yörede yaşayan hayvan ve kuş türlerinin bilgileri ve maketleri de yer almaktadır.
Doğa Tarihi Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
Dini Yapılar
19.Ulu Camii
Hamitoğlu Dündar Bey tarafından 1300 yılında inşa edilen cami il merkezinde konumlanmaktadır. 1749 yılında da Çelik Mehmet Paşa tarafından restore edilen cami ne yazık ki 1919 yılı depreminde hasar görmüş ve minaresi yıkılmıştır. 1919 yılında da ahşap karkas olarak yeniden inşa edilmiştir. Kesme blok taşlardan yapılan cami ahşap tavanlı ve kiremit çatılıdır.
Ulu Camii yol tarifi için tıklayınız.
20.Burdur Gezilecek Yerler Dengere Camii
Osmanlı döneminin ilk eserlerinden olan Dengere Camii 12. Yüzyılda yapılmış ve 17. Yüzyıla kadar aktif olarak kullanılmıştır. 1968 yılında da restore edilmiş ve tamamen yıkılan batı duvarı yeniden yapılmıştır. Özellikle caminin ahşap işçiliği görülmeye değer eserler arasında olup Burdur’un ahşap işçiliği bakımından sayılı camileri arasında yer almaktadır.
Dengere Camii yol tarifi için tıklayınız.
21.Veli Dede Türbesi
Yeşilova ilçesine bağlı Onacak Köyünde konumlanan türbe 14. Yüzyıl Osmanlı Döneminde on kenarlı ve üzeri kubbeli olarak inşa edilmiştir. Yaklaşık 700 yıllık olan türbe 2018 yılında aslına uygun olarak restore edilmiş ve o harabe görünümünden kurtarılmıştır. İçerisinde iki adet sandukanın bulunduğu türbe yöre halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.
Veli Dede Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
22.Niyazi Baba Türbesi
Yeşilova ilçesine bağlı Niyazlar Köyünde konumlanan türbe tek katlı olup üzeri beton kubbe ile örtülüdür. Giriş ve iç kısım olmak üzere iki bölümden oluşan türbenin içerisinde Niyazi Baba ve yardımcısına ait iki adet mermerden yapılmış mezar bulunmaktadır.
Niyazi Baba Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
23.Burdur Gezilecek Yerler Dörtayak Türbesi
İl merkezi Hıdırlık Mevkide konumlanan türbe Osmanlı yapısı olup tahmini 13 veya 14. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Kümbet şeklinde inşa edilen türbenin alt kısmı kare planlı olup kapı eşiğinden yukarısı da sekizden planlıdır. Kesme taştan inşa edilen türbenin üst kısmı da piramit çatılı olup üzeri kubbe ile örtülüdür.
Dörtayak Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
24.Hacı Rahmi Sultan Türbesi
İl merkezine bağlı Karasenir Mahallesinde yer alan türbe toplam 50 metrekare alan sahip olup mescit ile iç içedir. Camekan ile çevirili olan kabir de bir hakikat yolcusu olan Hacı Rahmi Sultan yatmaktadır.
Hacı Rahmi Sultan Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
Tarihi Yapılar
25.Susuz Kervansarayı
Bucak ilçesine 10 kilometre mesafede Susuz Köyünde yer alan kervansaray Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhusrev döneminde inşa edilmiştir. Günümüze sadece kare yakın dikdörtgen planlı olan kapalı mekânı mukarnaslı taç kapısı ulaşabilmiştir.
Susuz Kervansarayı yol tarifi için tıklayınız.
26.Burdur Gezilecek Yerler İncir Han
Bucak ilçesine 7 kilometre mesafede İncirdere Köyünde yer alan kervansaray 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhusrev Bin Keykubat tarafından inşa edilmiştir. Hanın en dikkat çeken mimarisi kitabeli taç kapısı olup günümüzde halen ayaktadır. İstiridye kabuğu formunda olan kapı ve hanın ayakta kalan kısımları görülmeye değer eserler arasında yer almaktadır.
İncir Han yol tarifi için tıklayınız.
27.Burdur Gezilecek Yerler Bakibey Konağı
İl merkezindeki Değirmenler Mahallesinde yer alan konak 17. Yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel eserlerindendir. İki katlı olan yapının alt katında ahır, ambar gibi odalar bulunurken üst katında da bahçe ve sokağa bakan üstü süslü çıtalarla örtülü olan eyvan, eyvana aşılan iki oda ve selamlık yani başoda bulunmaktadır.
Konağın en dikkat çeken yapısı ise eyvanın doğu kenarında bulunan Başoda’dır. Oda altın-gümüş varakla ve kalem işi boyaları ile süşlenmiş olup o dönemin ender rastlanan güzelliklerindendir.
Bakibey Konağı yol tarifi için tıklayınız.
28.Taş Oda Konağı
İl merkezindeki Pazar Mahallesinde yer alan konak 17. Yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel eserlerindendir. İki katlı olan yapının birinci katı taş, ikinci katı da ahşap ve kerpiçten yapılmıştır Zemin katta sivri kemerli ahırın yanında iki büyük ve bir küçük oda, ikinci katında dikdörtgen sofaya açılan dört oda bulunmaktadır.
Konağın en dikkat çeken yapısı ise sofanın kuzey kısmındaki Başoda’dır. Oda da ahşap yüklük, davlumbaz, dolap, tavan ve pencere pervazları altın-gümüş varakla ve kalem işi boyaları ile süslenmiş olup yapının en göz alıcı odasıdır.
Taş Oda Konağı yol tarifi için tıklayınız.
29.Mısırlar Evi
İl merkezindeki Oluklaraltı Caddesinde yer alan ev 19. Yüzyıl eserlerindendir. Yapı iki katlı olup alt katında kiler ve kışlık odalar, üst katında ise uzun ince sofaya açılan dört adet oda yer almaktadır. Taş temel üzerinde yapılan yapının çatısı da alaturka kiremit ile örtülüdür. Sahip olduğu ahşap tavanlar ve tavanda dairelerle oluşturulmuş orta göbek kısmında çiçek motifleri, ahşap şerbetlikler, ahşap yüklükler, ahşap tabanlar dikkat çeken mimarilerindendir.
Günümüzde halka açık konuk evi olarak kullanılan Mısırlar Evinde hem gezinizi yapabilir hem de içerisinde yer alan kafeteryasında kahvaltınızı yapabilir ya da çayınızı ve kahvenizi yudumlarken bu tarihi yapının atmosferini içten hissedebilirsiniz.
Mısırlar Evi yol tarifi için tıklayınız.
30.Burdur Gezilecek Yerler Saat Kulesi
Burdur Merkezde konumlanan kule 19. yüzyılda aslen Burdurlu olan Konya Valisi Tevfik Paşa tarafından inşa edilmiştir. Ne yazık ki 1914 depreminde tamamen yıkılan kule 1936 yılında yeniden inşa edilmiştir.
Saat Kulesi yol tarifi için tıklayınız.
31.Derviş Paşa Kütüphanesi
Osmanlı Devleti zamanında Sadrazam Derviş Mehmet Paşa tarafından inşa edilen kütüphane il merkezine bağlı Oluklaraltı Caddesinde konumlanmaktadır. İçerisindeki kitaplarla kütüphanelerin en zengini olan yapı zamanla harap olmuş ve 2013 yılında yeniden restorasyon yapılarak yeniden hizmete açılmıştır.
Derviş Paşa Kütüphanesi yol tarifi için tıklayınız.
32.Sagalassos Antik Kenti
Ağlasun ilçesinde konumlanan ve denizden yaklaşık 1700 metre yükseklikte Akadağ yamaçlarında yer alan Sagalassos Antik Kenti aşların ve imparatorların şehri olarak da bilinmektedir. Geçmişi 12 bin yıla kadar uzanan antik kentte Roma Dönemi mimarisi yoğun olarak görülmektedir.
Sahip olduğu rakımdan dolayı çok iyi korunarak günümüze kadar ulaşabilmiş ve arkasında oldukça güzel eserler bırakabilmiştir. Kentin ayakta kalmış en dikkat çeken yapıları ise Antoninler çeşmesi, Roma hamamları, agoraları(çarşı), kütüphane, tiyatro, en az bin yılık olan seramik üretim merkezi, meclis binası, kilise dikkat çeken eserler arasındadır.
UNESCO Dünya Mirası Listesinde olan bu tarihi kenti mutlaka ziyaret etmeli ve ayakta kalan muhteşem eserlerin mimarisini yakından incelemelisiniz.
Sagalassos Antik Kenti yol tarifi için tıklayınız.
33.Kibyra Antik Kenti
Burdur il merkezine 110 kilometre uzaklıktaki Gölhisar ilçesinde yer alan Kibyra Antik Kenti’nin geçmişi yaklaşık M.Ö 300’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Kentin ayakta kalmış en dikkat çeken yapıları ise 12 bin kişi kapasiteli göz alıcı stadyumu, dünyada başka bir benzeri olmayan Medusa Mozaiği ile kaplı müzik evi, orkestra bölümü, Geç Roma Dönemi hamamı, ana caddesi, 9 bin kişi kapasiteli tiyatrosu ve yer altı oda mezarları dikkat çeken eserler arasındadır.
Glatyatörler şehri olarak da bilinen Kibyra Antik Kenti içerisinde barındırdığı eserler ve devasa büyüklükteki anıtlarıyla görülmesi gereken yerler arasındadır.
Kibyra Antik Kenti yol tarifi için tıklayınız.
34.Burdur Gezilecek Yerler Sia Antik Kenti
İl merkezine 100 kilometre uzaklıktaki Bucak ilçesine bağlı Karaot Köyü sınırlarında yer alan kent Psidia şehri özelliği taşıması ve tüm şehri kucaklayan sur duvarları ile dikkat çekmektedir. Tarihi Hellenestik Döneme kadar uzanan kentte sur duvarları, iki katlı kule ve giriş kapısı tarihe meydan okuyarak günümüze kadar ulaşabilmiştir. Ayrıca içerisinde bulunan hamam, iki katlı kilise, anıt mezarlarda görülmeye değer güzellikler arasındadır. Psidia şehrinin en korunmuş kenti olan Sia Antik Kenti ziyaret edebilir ve bu tarihi güzellikleri yakından inceleyebilirsiniz.
Sia Antik Kenti yol tarifi için tıklayınız.
35.Kremna Antik Kenti
Bucak ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Çamlık Köyü sınırları içerisinde yer alan antik kent Psidia’lılar tarafından Aksu Vadisine hakim bir tepe üzerine kurulmuştur. Izgara planlı olarak kurulan kentin etrafı surlarla çevrili olup batı ve güney olmak üzere iki girişi vardır. İçerisinde yer alan yapılar Roma Dönemine ait olup bir kısmı günümüze ulaşabilmiştir. Kent Yukarı Şehir bölümünde Meydan, Mahkeme Salonu, Kilise Elsodra ve Kütüphaneden oluşmaktadır. Ayrıca yapılan kazı sonucu bulunan 9 adet tanrı heykeli ile diğer eserler Burdur Müzesi Kremna Bölümünde sergilenmektedir.
Kremna Antik Kenti yol tarifi için tıklayınız.
36.Burdur Gezilecek Yerler Keraitae Antik Kenti
Bucak ilçesine bağlı Belören Köyünde yer alan kentte Hellenistik ve Roma Dönemine ait kalıntılar yer almaktadır.
Keraitae Antik Kenti yol tarifi için tıklayınız.
37.Tymbrianassus Antik Kenti
Klasik Çağa’a ait en eski yerleşim kenti olan Tymbrianassus Burdur’un Düğer Köyü sınırlarında yer almaktadır. M.Ö 6. Yüzyıl sonlarında kurulan kent Yarışlı Gölünün doğu kıyısındaki yarımada üzerinde yer almaktadır. Kaçak kazılar sonucu çıkarılan eserler Burudur Müzesinde sergilenmektedir. Özellikle çıkarılan eserler arasında kaplama levhaları ile levhaların üzerinde yapıyı kötü ruhlardan koruduğu düşünülen Grifon başlı hayvan figürleri dikkat çekmektedir.
Tymbrianassus Antik Kenti yol tarifi için tıklayınız.
38.Burdur Gezilecek Yerler Balboura Antik Kenti
Altınyayla ilçesinin 6 kilometre doğusunda yer alan kent Likya Kenti olarak da bilinmektedir.
39.Burdur Gezilecek Yerler Boubon Antik Kenti
Gölhisar ilçesine bağlı İbecik Köyünde yer alan kent Dikmen Tepe üzerinde konumlanmaktadır. Tarihi Hellenestik Döneme kadar uzanan kentte tiyatro, agora, tapınak, gimnazyumu, şehir surları önemli olan yapılar arasındadır.
40.Burdur Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Milias Antik Kenti
Bucak ilçesine bağlı Kocaaliler Kasabasında sınırlarında yer alan kentte Hellenistik ve Roma Dönemine ait kalıntılar yer almaktadır. Kentin doğu, batı ve güneyi sarp kayalıklarla çevrili olup kayalıklar arasında yer alan boşluklarda da surlar bulunmaktadır. Küçük ve anakayaya oturtulmuş tiyatrosu dikkat çeken yapılar arasındadır.
İlk yorum yapan olun