Çankırı Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan ve tarihi geçmişi Küçük Asya Halkı Hattilere kadar uzanan Çankırı farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış il konumundadır.
Etrafı Karabük, Kastamonu, Antalya, Çorum, Kırıkkale, Ankara ve Bolu illeri ile çevrilidir.
Çankırı Anadolu Selçuklu Döneminde Emir Karatekin tarafından 1082 yılında alınmıştır. Çankırı I. Haçlı seferine kadar Türkler ’in himayesinde kalmış sonraları Bizanslıların eline geçmiştir. 1106 yılında da Emir Gazi Gümüştekin yöreyi yeniden fethederek Bizanslıların elinden almıştır. 1132 yılında da tekrar Bizanslılara geçmiş ama bir yıl sonra Emir Gazi Gümüştekin yeniden fethetmiş ve 1134 yılında da hayatını kaybetmiştir. 1416 yılına kadar bir kaç kez el değiştiren Çankırı ve yöresi 1417 yılında Candaroğulları’ndan Kasım Bey’in yönetiminde Osmanlı egemenliğine girmiştir.
Çankırı içinde barındırdığı camileri, türbeleri, medreseleri, hamamları, müzeleri, mesire alanları, göleti ve Ilgaz Dağı ile tarihi ve doğal güzelliği bir arada sunmaktadır.
Çankırı Gezilecek Yerler aşağıda yer almaktadır.
Doğal Güzellikleri
1.Çankırı Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Korgun Alpsarı Göleti Rekreasyon Alanı
Çankırı Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında Korgun Alpsarı Göleti Rekreasyon alanı bulunmaktadır. Korgun ilçe merkezine 10 kilometre mesafede yer alan rekreasyon alanı toplam 227 bin metrekare alana sahiptir. İçerisinde oturma bankları, masalar, yürüyüş yolları, spor alanları, yapay çim saha, restoran yer almaktadır. Ayrıca alanda bulunan gölette de deniz bisikleti veya tekneyle gölet ve çevresini gezebilir ve bu güzel manzaranın keyfini sürebilirsiniz. Yöre halkı tarafından oldukça ilgi gören alanda sevdiklerinizle hoş sohbet eğlenceli ve keyifli vakitler geçirebilirsiniz.
Korgun Alpsarı Göleti Rekreasyon Alanı yol tarifi için tıklayınız.
2.Karaören Göleti(Şabanözü)
Şabanözü ilçe merkezine 6 kilometre mesafede yer alan göletin çevresi meşe ve çam ağaçları ile çevrilidir. Mesire yeri olarak da kullanılan gölete gelerek pikniğinizi yapabilir ve manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz.
Karaören Göleti(Şabanözü) yol tarifi için tıklayınız.
3.Ilgaz Osman Gölü
Ilgaz ilçe merkezine 26 kilometre mesafede yer alan osman gölü göknar, sarıçam ağaçları ve çayırlarla çevrilidir. Özellikle yaz aylarında hayvan otlatma ve yaylacılık için aktif olarak kullanılmaktadır. Alanda ufak bir Osman Gölü adı verilen bir göl yer almaktadır. Osman Gölüne gelerek trekking yapabilir, kamp yaparak doğa ile iç içe bir gün geçirebilir, kuş sesleri eşliğinde manzaranın keyfini sürebilir, harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.
Ilgaz Osman Gölü yol tarifi için tıklayınız.
4.Çankırı Gezilecek Yerler Ilgaz Dağı
Çankırı ve Kastamonu il sınırları içerisinde yer alan Ilgaz Dağı Batı Karadeniz’in en yüksek dağ kütlesidir. Ilgaz Dağı’nın en yüksek zirvesi 2587 metre yüksekliğinde Büyükhacet Tepesiyken, ikinci zirvesi 2546 metre yüksekliğinde Küçükhacet Tepesi’dir.
Ilgaz ilçe merkezine 25 kilometre mesafede yer alan dağ yılın altı ayı karla kaplıdır. Kış sporları imkân sağlamaktadır. Ayrıca alanda konaklayabileceğiniz tesislerde yer almaktadır. Bünyesinde pistler ve telesiyejler bulunmaktadır.
Ilgaz Dağı yol tarifi için tıklayınız.
5.Ilgaz Kadın Çayırı Tabiat Parkı
Ilgaz ilçe merkezine 17 kilometre mesafede yer alan tabiat parkı toplam 422 hektar alana sahip olup çam, kavak, çalı ve göknar ağaçları ile çevrilidir. İçerisinde ziplıne, kır kahvesi, 5 adet kameriye, piknik masaları, mescit, çocuk bakım ünitesi, köprü, lavoba bulunmaktadır. Ilgaz Kadın Çayırı Tabiat Parkına gelerek temiz havası eşliğinde yürüyüşünüzü yapabilir, kamp yaparak doğa ile iç içe bir gün geçirebilir, manzaranın keyfini sürebilir ve harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.
Ilgaz Kadın Çayırı Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.
6.Hazım Dağlı Tabiat Parkı
Yapraklı ilçe merkezine 14 kilometre mesafede yer alan tabiat parkı toplam 126,3 hektar alana sahiptir. Yapraklı ilçesine bağlı Yüklüköy yaylası mevkiinde bulunan tabiat parkı çayır ve sarıçam ağaçları ile çevrilidir. İçerisinde göletinde bulunduğu alanda kamp yaparak doğa ile iç içe bir gün geçirebilir, manzaranın keyfini sürebilir, harika doğa fotoğrafları çekebilir, temiz havası eşliğinde atla ve yaya olarak yürüyüşünüzü yapabilirsiniz.
Hazım Dağlı Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.
7.Kenbağ Tabiat Parkı
Merkez ilçesine bağlı Kenbağ mevkiinde bulunan park toplam 36 hektar alana sahiptir. Karaçam ağaçları ile çevrili olan tabiat parkında sevdiklerinizle keyifli ve eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.
Kenbağ Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.
8.Eldivan Bülbül Pınarı Mesire Yeri
Eldivan ilçe merkezine 5 kilometre mesafede yer alan mesire yeri meşe, çam, dere kenarında söğüt, az da olsa, kavak, fındık, yabani erik ve alıç ağaçları ile çevrilidir. İçerisinde oturma bankları, piknik yapabileceğiniz masalar, çocuk oyun alanı, seyir terası ve kulesi, örme taş üzerine inşa edilmiş ahşap köprü, bir tane bungalov tarzı dinlenme evi, çeşmeler, ocaklıklar, yağmur barınağı, ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfe, lavobalar ve otopark bulunmaktadır.
Eldivan Bülbül Pınarı Mesire Yeri yol tarifi için tıklayınız.
9.Seybeli (Işık Dağı) Orman İçi Mesire Yeri
Çerkeş ilçe merkezine 20 kilometre mesafede yer alan mesire yerinde alanında oturma bankları, masalar, ocaklıklar, çeşmeler, yağmur barınağı, lavobalar ve otopark bulunmaktadır.
Seybeli (Işık Dağı) Orman İçi Mesire Yeri yol tarifi için tıklayınız.
10.Derbent Şehitliği ve Mesire Yeri
Ilgaz ilçe merkezine 24 kilometre mesafede yer alan mesire alanı toplam 5 hektar alana sahiptir. Karaçam, sarıçam ve göknar ağaçları ile çevrili olan mesire alanında oturma alanları, ocaklıklar, çeşmeler, lavobalar bulunmaktadır. Ayrıca içerisinde konaklayabileceğiniz 12 oda 42 yatak kapasiteli bir motelde bulunmaktadır.
Derbent Şehitliği ve Mesire Yeri yol tarifi için tıklayınız.
11.Ilgaz Kırkpınar Yaylası Mesire Alanı
Ilgaz ilçe merkezine 20 kilometre mesafede yer alan Kırkpınar Yaylası 1650 metre rakımda yer almaktadır. Karaçam, sarıçam, göknar ağaçları ve çayırlarla çevrili olan mesire alanının içerisinde 55 bin metrekare alana sahip bir gölette bulunmaktadır. İçerisinde bolca su kaynağının bulunduğu mesire alanına gelerek temiz hava eşliğinde yürüyüşünüzü yapabilir, kamp yaparak doğa ile iç içe bir gün geçirebilir, manzaranın keyfini sürebilir, harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.
Ayrıca Kırkpınar Yaylasına 2 kilometre mesafede yer alan Bozan ve Serçeler Yaylaları da aynı özelliklere sahip yaylalardandır.
Ilgaz Kırkpınar Yaylası Mesire Alanı yol tarifi için tıklayınız.
12.Yapraklı İlçesi ve Büyük Yayla
Çankırı Merkeze 30 kilometre mesafede yer alan Yapraklı ilçesine bağlı Büyük Yayla mevkii ilin turizm getirisi olarak önemli ve özel bir yere sahiptir. Yapraklı Dağları üzerinde 1600-1700 metre rakıma sahip olan Büyük Yayla’nın çevresi sarıçam, karaçam, ardıç, göknar ağaçları ile çevrilidir. Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Büyük Yaylada kamp yapabilir, atla veya yaya olarak yürüyüş yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.
Yapraklı İlçesi ve Büyük Yayla yol tarifi için tıklayınız.
13.Koca Meşe
Yapraklı ilçesine bağlı Karacaözü Köyünde yer alan 400 yaşındaki ağaç Dünya’nın en yaşlı meşeleri arasında yer almaktadır. Koruma altına alınan meşenin çevresi yaklaşık 15 metredir. Bu devasa genişlikteki ağaç hem güzelliği ile hem de yaşı ile görenleri hayran bıraktırıyor.
Koca Meşe yol tarifi için tıklayınız.
14.Tuz Mağarası
Çankırı Merkez ilçesine bağlı Balıbağı Köyü sınırları içerisinde yer alan mağara Dünya’nın en eski ve en büyük tuz madenlerinden birisidir. Yaklaşık 5 bin yıldır tuz üreten mağaranın içerisinde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından kaya tuzundan yapılan heykeller, yine kaya tuzundan yapılan birebir ölçülerde Orhun Abideleri sergilenmektedir. Ayrıca keçiboynuzundan yapılan balık eserler ile ayçiçeğinden insan yüzü sergileri, Çankırıyı Dokumak sergisi mağarada yer alan sergilerdir. Mağaranın ziyaretçiler tarafından ilgi gören diğer bir özelliği ise astım, bronşit gibi hastalıklara şifa olmasıdır.
Tuz Mağarası yol tarifi için tıklayınız.
Hamamlar
15.Karataş Hamamı
İl merkezinde yer alan hamamın bir kitabesi olmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak Ali Bey Cami’nin yanında yer aldığından aynı tarihlerde yapıldığı tahmin edilmektedir. Osmanlı Dönemi haç biçimi çifte hamamlara örnek olan hamam Çankırı Belediyesi tarafından restore edilmiş ve hizmete açılmıştır.
Karataş Hamamı yol tarifi için tıklayınız.
16.Çarşı Hamamı
Merkez ilçesine bağlı Müflis Tepesi mevkiinde yer alan hamam Çankırı Mutasarrıfı Said Efendi tarafından 1800’lü yıllarda inşa edilmiştir. Halk arasında Ebcet Hamamı ya da Buğday Pazarı Hamamı olarak da bilinen yapı çifte hamam planlıdır. Erkekler ve kadınlar bölümü aynı planlıdır.
Çarşı Hamamı yol tarifi için tıklayınız.
17.Murat Hamamı
Çerkeş il merkezinde konumlanan hamam 17. yüzyılın ilk yarısında Sultan IV. Murat tarafından inşa edilmiştir. Günümüze harap olarak ulaşan hamamda restorasyon çalışması yapılıp bu tarihi hamamın gün yüzüne çıkması bekleniyor.
Murat Hamamı yol tarifi için tıklayınız.
18.Çankırı Gezilecek Yerler Ilgaz Hamamı
Ilgaz ilçe merkezinde yer alan hamam çarşının ortasında konumlanmaktadır. Bir kitabesi olmadığından inşa tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Sıcaklık, soğukluk ve soyunma bölümleri olup bu bölümlerin üstü kubbelerle örtülüdür. Ayrıca köşelerde de kubbeli halvetler yer almaktadır.
Ilgaz Hamamı yol tarifi için tıklayınız.
19.Kurşunlu Hamamı
Kurşunlu ilçesinde yer alan hamamın bir kitabesi olmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Moloz taştan inşa edilen hamam tonozlu soyunma yeri ile tek kubbeli sıcaklık bölümlerinden meydana gelmektedir. Günümüze kadar onarımdan geçmiş hamam görülmeye değer yapılar arasındadır.
Kurşunlu Hamamı yol tarifi için tıklayınız.
20.Çavundur Termal Kaplıcaları
Kurşunlu ilçesine bağlı Çavundur Beldesinde yer alan kaplıca kaynağının sıcaklığı 54 derecedir. Doğal sıcaklığı sebebiyle tüm ağrılı hastalıklara şifa olmakta ve içme suyu olarak kullanıldığında da sodyum ironi içermesi sebebiyle üst solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
Kaynak Çevresinde 3 adet tesis yer almakta olup bunlardan bir tanesi Çankırı Valiliği İl Özel İdaresince yaptırılmış olup özel sektör tarafından işletilmekte, diğeri Çavundur Beldesi tarafından yaptırılmış olup işletilmekte, sonuncusu ise Şahıs tarafından işletilmektedir.
Özel sektör tarafından işletilen tesis 300 yatak kapasiteli olup 110 odası bulunmaktadır. Ayrıca bütün odalara termal su verilmekte olup tesis içerisinde de 2 adet modern havuzlu hamamı bulunmaktadır.
Belde Belediyesi tarafından işletilen tesis 100 yatak kapasiteli olup 2 adet havuzu bulunmaktadır.
Şahıs tarafından işletilen tesis ise 20 yatak kapasitelidir.
Çavundur Termal Kaplıcaları yol tarifi için tıklayınız.
Müzeler
21.Çankırı Müzesi
İlk müze çalışmaları 9 Haziran 1972 tarihinde Halk Evi binasının alt katında 116 parçalık eserin sergilenmesiyle hayata geçirilmiştir. Zaman içerisinde birkaç bina değiştirilse de hepsi eserlerin sergilenmesi için yetersiz kalmıştır. Son olarak Kastamonu Valisi Enis Paşa döneminde Hicri 1321 yılında İsmail Kalfa tarafından inşa edilen Çankırı Hükümet Konağı ve Adliye Binası olarak kullanılan yapının müzeye çevrilmesi için restorasyon çalışmaları başlanmıştır. 2017 yılında restorasyonu tamamlanan müze 3 bin metrekare kapalı 600 metrekare açık sergileme alanı ve kafeteryası ile hizmete açılmıştır.
Müze 3 salondan oluşmaktadır. Bunlar Doğa Tarihi, Arkeoloji ve Etnografya Bölümüdür. Doğa Tarihi Bölümünde 8 milyon yıl öncesine ait fosiller sergilenmektedir. Fil, gergedan, domuz, geyik, zürafa, keçi, koyun ve primatların atalarına ait fosil buluntuları bunlardan bazılarıdır.
Çankırı Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
22.Tarihi Çamaşırhane Müzesi
1885 yılında II. Abdülhamit Han tarafından Tatlı Su Çamaşırhanesi olarak yaptırılan yapı kent merkezi ve köylerindeki insanlara uzun bir süre hizmet vermiştir. 1980-2004 yılları arasında kullanılmayarak terkedilen bina 2006 yılında aslına uygun restore edilerek kurtarılmıştır. 2016 yılında da yapı gelecek nesillere tarihi ve kültürel değerleri aktarmak amacı ile müzeye dönüştürülmüştür.
Tarihi Çamaşırhane Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
23.Ferit Akalın Radyo ve İletişim Evi
Ferit Akalın adında eski bir Çankırılı mucitin radyo koleksiyonunu bağışlaması sonucu Sarıkadı Konağı’nın 2016 yılında restore edilmiş ve Radyo ve İletişm Evi’ne dönüştürülmüştür.
Farit Akalın Çankırı’da ilk televizyon antenlerini kuran, radyo sinyalleri ve uzaktan kumanda ile stadyumda araç yürütmesine kadar kente birçok macera yaşatmıştır.
3 ana bölümden oluşan Radyo ve İletişim Evindeki Sergi Alanında sergileri gezebilir, Servis Alanında radyo yayını yapabilir, kartpostal gönderebilir veya mektup yazabilirsiniz.
Ferit Akalın Radyo ve İletişim Evi yol tarifi için tıklayınız.
Tarihi Yapılar
24.Çankırı Kalesi
Şehre hâkim bir tepe üzerinde konumlanan kale Roma döneminden Osmanlı dönemine kadar sağlamlığı ile adından söz ettirmiştir. Dörtgen planlı olan kalenin günümüze maalesef ki birkaç sur kalıntısı ulaşabilmiştir. Surların yapımında taş ve tuğla kullanılmıştır. Kalenin içinde ise iskân kalıntıları, toprak kap parçaları, Roma Döneminden kalma kaya mezarları ile kalenin önemini arttıran Çankırı Fatihi Emir Karatekin Bey’in türbesi bulunmaktadır.
Geçtiğimiz yıllarda restorasyon çalışması yapılan kalede ağaçlandırma çalışmaları yapılmış ve alanın mesire yeri olarak da kullanılmasına olanak sağlanmıştır. İçerisinde oturma alanları, yürüyüş yolları, mescit, lavoba ve otopark bulunmaktadır. Kaleyi ziyaret ederek Çankırı’yı kuş bakışı seyredebilir, sevdiklerinizle keyifli vakitler geçirebilir ve türbe ziyareti gerçekleştirebilirsiniz.
Çankırı Kalesi yol tarifi için tıklayınız.
25.Çankırı Gezilecek Yerler Saat Kulesi
Kent Merkezine bağlı Mimar Sinan Mahallesinde konumlanan saat kulesi Osmanlı son dönemi eserlerindendir. Sade bir görünüme sahip olan kule için saat İsviçre’de yapılmış ve 1866 yılında İnebolu üzerinden Çankırı’ya getirilmiştir. Kare planlı ve dikdörtgen gövdeli olan kulenin yüksekliği de 15 metredir. Dört cepheli olan saat kulesi şehre hâkim bir noktada yer almaktadır.
Saat Kulesi yol tarifi için tıklayınız.
26.Çankırı Evleri
Genellikle iki katlı olan Çankırı evlerinin birinci kat oturma, yemek yapma, yeme içme gibi ihtiyaçlarının giderildiği yani günlük hayatın geçtiği yer olarak planlanmış olup kullanışlı ve sadedir. İkinci kat ise daha gösterişli olup manzaralıdır. Birinci kat kışın kullanılırken ikinci katta genellikle yazları kullanılmaktadır. Çankırı da evler genellikle dip dibe olacak şekilde tasarlanmıştır.
Çankırı Evleri yol tarifi için tıklayınız.
27.Çankırı Gezilecek Yerler Taş Mektep
Kent merkezinde yer alan yapının yapımına 1886 yılında başlanmış ve 1893 yılında tamamlanarak İdadi Mektep olarak hizmete açılmıştır. Yapımında kesme taş kullanılan yapı iki katlı olup Lise, Ortaokul ve Güzel Sanatlar Lisesi olarak hizmet vermiştir.
Ayrıca Atatürk’ün Şapka Devrimi sebebiyle çıktığı yurt gezisinde bu binadaki bir oda da 31 Ağustos 1921 tarihinde konuk edilmiştir. O oda ‘Atatürk Odasına’ halen muhafaza edilmektedir.
Günümüzde yapı ise Ahmet Mecbur Efendi Bilim ve Sanat Merkezi olarak kullanılmaktadır.
Taş Mektep yol tarifi için tıklayınız.
28.Buğday Pazarı (Hazımiye) Medresesi
Kent merkezinde Buğday Pazarı Caminin avlusunda yer alan medrese Mustafa Hazım Efendi tarafından 1700’lü yılların sonlarında yaptırılmış ve günümüze sağlam olarak ulaşabilmiştir. İki katlı olan yapı taş subasman üzerine ahşap olarak inşa edilmiştir. Günümüzde içerisinde etnografik eserler ile Çankırı mutfağına ve kültürüne özgü değerlerin üretimi ve satışı sergilenmektedir.
Buğday Pazarı (Hazımiye) Medresesi yol tarifi için tıklayınız.
29.Çivitcioğlu Medresesi
Kent merkezinde yer alan medrese 17. yüzyıldan günümüze sağlam olarak ulaşabilmiştir. İki katlı olan yapı batı ve doğu yönünde sıralanmış tek sıra hücrelerden oluşmaktadır. Hücrelerin önünde ise her iki katta da mevcut ahşap revak sırası yer almaktadır. Günümüzde Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Merkezi olarak kullanılmaktadır.
Çivitcioğlu Medresesi yol tarifi için tıklayınız.
30.Cemaleddin Ferruh Darülhadisi (Taş Mescit)
Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Alaeddin Keykubat döneminde Çankırı Valisi Cemalettin Ferruh tarafından 1235 yılında Darüşşifa olarak inşa ettirilmiştir. 1242 yılında da yanına ek olarak dar-ül-hadis yaptırılmıştır. Çankırı ilinde Selçuklu Döneminden kalma en önemli yapı olan dar-ül-hadis halk arasında Taş Mescit olarak da bilinmektedir. Darüşşifa bölümü günümüze kadar ulaşamasa da dar-ül-hadis bölümü tüm ihtişamı ile günümüze kadar ulaşabilmiştir.
Yapının en dikkat çeken mimarisi ise yapı üzerinde yer alan birbirine dolanmış iki yılan tasvirinin bulunduğu taş olmuştur.
Taş mescitin yanında yer aldığı bilinen Çankırı Mevlevihanesi ve temel kalıntıları bulunan şifahane bölümü aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.
Cemaleddin Ferruh Darülhadisi (Taş Mescit) yol tarifi için tıklayınız.
Kaya Mezarları
31.Sakaeli Kaya Mezarları ve Peri Bacaları
Orta ilçesine bağlı Sakeli Köyünde köyün sırtını yasladığı tepenin güneyde dik inen yamaçlarında konumlanan kaya mezarlarının Roma ve Bizans Dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Mezarlarda farklı yükseklikte ve genişlikte oyuklar yer almakta ve içerisinde tek, birbirine geçişli, basamakla inilen iki odalı bölmeli ve aydınlatma pencereli gibi özellikleri taşıyan bölmeler yer almaktadır. Dikdörtgen, kare, düz kubbe ve semerdam tavanlı olarak değişmektedir. Duvarlara açılan büyüklü küçüklü oyuklar ise mezar odası ve ikamet odası olarak kullanılmıştır.
Ayrıca köye iki kilometre mesafede Gelin Kayası mevkiinde peri paçası oluşumları ve kaya mezarları dikkat çeken diğer diğer yapılardan olup ilginç görüntüler sunmaktadır.
Sakaeli Kaya Mezarları ve Peri Bacaları yol tarifi için tıklayınız.
32.İndağı Kaya Mezarları ve Salman Höyük
Ilgaz ilçesinin güneydoğusunda yer alan höyük yaklaşık 20-25 metre yüksekliğinde olup tepesi düzdür. Yapılan çalışmalar sonucu höyüğün Bizans ve Roma döneminden daha eski çağlara dayanıldığı düşünülmektedir. Burada çok sayıda insan eliyle oyulmuş mağaralar, kaya kilisesi, kaya mezarları bulunmaktadır.
İndağı Kaya Mezarları ve Salman Höyük yol tarifi için tıklayınız.
33.Çankırı Gezilecek Yerler Beşdut Kaya Mezarları
Kent merkezine bağlı Beşdut Köyünde derenin kenarında yer alan kaya mezarları kayalara oyularak yapılmıştır. M.Ö 6. yüzyıla ait olduğu düşünülen kaya mezarlarının biri sütunluyken diğeri sütunsuzdur.
Sütunlu mezar 10 metre eninde, 2 metre yüksekliğindedir. Girişi kare şeklinde olup duvarlar ve tavanı düzgündür.
Sütunsuz mezar ise 8 metre eninde 10 metre yüksekliğindedir. Girişi dörtgen şeklinde olup girişten mezar odasına bağlanmaktadır. Duvarlar ve tavanı düzgündür.
Beşdut Kaya Mezarları yol tarifi için tıklayınız.
34.Hüyük Yeraltı Şehri
Orta ilçesine bağlı Hüyük Köyünde bulunan yeraltı şehri M.S 3 ile 5. yüzyıllar arasında yapıldığı ve kullanıldığı düşünülmektedir. 2005 yılında tespit edilen yeraltı şehrinin içerisinde keşiş odaları, küçük kilisesi, sarnıcı ve diğer hayat alanları gün yüzüne çıkartılmıştır.
Hüyük Yeraltı Şehri yol tarifi için tıklayınız.
Köprüler
35.Bayramören Köprüsü
Melan Çayı üzerinde konumlanan köprü iki gözlü olup, ayakları kesme taştan, diğer kısımları da ahşaptan yapılmıştır. Üstü de alaturka kiremit kaplı çatı ile örtülüdür. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmese de yaklaşık 100-150 yıllık olduğu tahmin edilmektedir. Farklı bir mimari tarzı olan köprü valilik tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.
Bayramören Köprüsü yol tarifi için tıklayınız.
36.Akbaş Köyü Köprüsü
Çerkeş ilçesinde Melan Çayı üzerinde konumlanan köprü 20. yüzyılın başlarında Çerkeşli Hacı Gökmen tarafından Safranbolu’lu ustalara yaptırılmıştır. Kesme taştan yapılan köprü görülmeye değer eserler arasındadır.
Akbaş Köyü Köprüsü yol tarifi için tıklayınız.
37.Çankırı Gezilecek Yerler Çaylı Köyü Köprüsü
Çerkeş ilçesinde Melan Çayı üzerinde konumlanan köprü beş gözlü olup, ayakları kesme taştan, diğer kısımları da ahşaptan yapılmıştır. Üstü de alaturka ve alafranfa kiremit kaplı çatı ile örtülüdür. Hemen yanında bulunan yeni köprü sebebi ile kullanılmayan Çaylı Köyü Köprüsü’nün ne yazık ki bir ucu yıkılmıştır.
Çaylı Köyü Köprüsü yol tarifi için tıklayınız.
38.Devlet Deniz Yolları Köprüleri
Kurşunlu ilçesine bağlı Gölüce, Kızılca ve Sumucak Köyleri sınırlarında yer alan Kızılca, Gölüce ve Devrez Köprüleri kesme taştan yapılmış olup gerek devasa büyüklükte olması gerekse mimari açıdan ilgi çekmektedir.
Gölüce Köprüsü; Yaklaşık 75 metre yüksekliğinde olan köprü 5 kemerli olup, bunlardan biri yarım dördü de tam yuvarlak kemerlidir. Köprünün kemerleri taşıyan ayakları ise kare olup alt kısmı kalın, orta kısmı ince üst kısmı da yine kalın olarak inşa edilmiştir.
Kızılca Köprüsü; Bir derenin üzerinde konumlanan köprü kenarlarda dörder yarım kemer orta da ise bir büyük kemer olarak inşa edilmiştir.
Devrez Köprüsü; Yöreye özgü andezit taşının şekillendirilmesiyle kesme taştan inşa edilen köprü kenarlarda ikişer yarım kemer orta da ise üç büyük tam kemer olarak inşa edilmiştir. Tam kemerleri taşıyan ayaklar ise Y harfi şeklinde olup orta kısmında yarım kemer olacak şekilde yapılmıştır.
Dini Yapılar
39.Büyük (Sultan Süleyman) Camii
Merkez ilçesine bağlı Mimar Sinan Mahallesinde yer alan cami Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine Sadık Kalfa tarafından inşa edilmiştir. Mimar Sinan Dönemi eserlerinden olan yapı kare planlı olup üzerinde ortada bir tane tam kubbe ve bu kubbenin dört yanında birer yarım kubbe yer almaktadır. Kubbe üstleri kurşunla kaplı olan yapının duvarları ve minaresi kesme taştan yapılmıştır.
Caminin içi ise rokoko üslübü ile süslenmiş olup aralarda hat örnekleriyle süslenmiştir. Mihrabı ise istalaktidli olup dikkat çeken bir görünümü vardır. Minberi taştan yapılan yapının kürsüsü köşeli gövdesi de yuvarlaktır. Son cemaat yeri de dört sütuna dayanan üç kubbe ile örtülü olup iki tarafında istalaktidli mihrap nişleri yer almaktadır. Yapı 1992 ve 2015 yıllarında restore edilmiştir.
Büyük (Sultan Süleyman) Camii yol tarifi için tıklayınız.
40.Çankırı Gezilecek Yerler Yeni Camii
Merkez ilçesine bağlı Mimar Sinan Mahallesinde konumlanan camii Hacı Mehmet Tarafından 1720 yılında yaptırılmıştır. Sade ve mescit planlı olan caminin duvar yapımında moloz taş kullanılmış olup üstü ahşap ve kiremit çatı ile örtülüdür.
Yeni Camii yol tarifi için tıklayınız.
41.Mirahor Camii
Merkez ilçesine bağlı Karatekin Mahallesinde konumlanan camii Tüfekçibaşı İsmail Ağa tarafından 1797 yılında yaptırılmıştır. Caminin mihrap ve minberi süslemesiz olup üstü ahşap ve kiremit çatı ile örtülüdür.
Mirahor Camii yol tarifi için tıklayınız.
42.Karadayı Köyü Camii
Merkez ilçesine bağlı Karadayı Köyünde konumlanan camii güneydoğu duvarında yer alan kitabeye göre 1821 yılında yapılmıştır. Osmanlı Dönemi eseri olan camii dikdörtgen planlı olup tavanı ahşap üstü de kiremit çatı ile örtülüdür.
Karadayı Köyü Camii yol tarifi için tıklayınız.
43.Paşasultan (Ulu) Camii
Şabanözü ilçesine bağlı Sağlık Mahallesinde yer alan yapı ahşap direkli camilerdendir. Camii mihrap yönünde uzunlamasına planlı olup üç sahınlıdır.
Paşasultan (Ulu) Camii yol tarifi için tıklayınız.
44.Gölez Köyü Eski Camii
Eldivan ilçesine bağlı Gölez Köyünde konumlanan camiinin kitabesi silindiğinden yapım tarihi kesin olarak bilinememektedir. Kare planlı olan caminin normalde üstü kubbe ile örtülüyken kubbesinin yıkılması sonucu ahşap çatı ile örtülmüştür. Duvar yapımında kireç taşı kullanılmış, doğu cephede yer alan pencerelerin korkuluklarda taştan yapılmıştır. Mihrabı da taştan olan caminin kavsarası dört sıra mukarnaslıdır. Dikkat çeken niş kısmında da geometrik desenler ve ilk mukarnas dizisindeki rozetler dikkat çekmektedir.
Gölez Köyü Eski Camii yol tarifi için tıklayınız.
45.Dodurga Beldesi Camii
Orta ilçesine bağlı Dodurga Beldesinde yer alan camii mihrap yönünde uzunlamasına planlıdır. Tavanı düz ahşap olup üstü kiremit çatı ile örtülüdür. En dikkat çeken mimarisi tavanı dolaşan yazı şeridi ile orta kısımda yer alan ahşap göbektir.
Dodurga Beldesi Camii yol tarifi için tıklayınız.
46.Bayındır Köyü Camii
Orta ilçesine bağlı Bayındır Köyünde yer alan camii 1889 yılında Ortaköylü Mustafa Usta tarafından inşa edilmiştir. Kare planlı olan caminin üstü sekizgen yüksek kasnaklı çatı ile örtülüdür. Kadınlar bölümüne ise ahşap merdivenlerle çıkılmaktadır.
Bayındır Köyü Camii yol tarifi için tıklayınız.
47.Canbazzade Ahmet Efendi Camii
Orta ilçesinde konumlanan cami Canbazzade Ahmet Efendi tarafından 1802 yılında yaptırılmıştır. Kare planlı olan caminin üstü sekizgen kasnak üzerine düz ahşap tavanlı olup dıştan kiremit çatı ile örtülüdür.
Canbazzade Ahmet Efendi Camii yol tarifi için tıklayınız.
48.Taşkaracalar Beldesi Camii
Kurşunlu ilçesinde yer alan cami minaresinde yer alan kitabeye göre 1611 yılında inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı olan caminin yapımında moloz taş kullanılmış olup tavanı ceviz ahşaptan yapılmış üstü de alaturka kiremit çatı ile örtülmüştür. Ayrıca tavanın orta kısmında yer alan kollu Mühr-ü Süleyman motifi dikkate çeken işlemelerdendir.
Taşkaracalar Beldesi Camii yol tarifi için tıklayınız.
49.Çankırı Gezilecek Yerler Dumanlı Beldesi Camii
Kurşunlu ilçesinde yer alan cami minaresinde yer alan kitabeye göre 18. yüzyılda Şaban Ağa tarafından inşa edilmiştir. Batı cephesinde yer alan giriş kapısının üzerindeki kitabeye göre de 1897 yılında Sultan Abdülmecit adına yaptırılmış, Çerkeş Kadısı Tosyalızade Ali Efendi tarafından da onarılmıştır. Kare planlı olan cami bağdadi kubbelidir. Doğu ve batı girişli olmak üzere iki kapısı bulunmaktadır.
Yapımında kesme taş kullanılan caminin kıble cephesine ki bir madalyon içinde Abdülmecit’in Tuğrası yer almaktadır. İçteki diğer dikkat çeken kalem işleri ise Tosyalı Usta tarafından işlenmiştir.
Dumanlı Beldesi Camii yol tarifi için tıklayınız.
50.Pazar Camii
Kurşunlu ilçe merkezinde yer alan camii minaresinde yer alan kitabeye göre 1717 yılında inşa edilmiştir. 1982 yılında restore edilen cami kare planlı olup üstü kubbe ile örtülüdür. Minarenin kaide kısmı kesme taştan yapılırken, çok köşeli gövdesi tuğladan yapılmıştır.
Pazar Camii yol tarifi için tıklayınız.
51.Çankırı Gezilecek Yerler Doğu Mahallesi Camii
Korgun ilçesinde yer alan caminin bir kitabesi olmadığından kesin yapım tarihi bilinemese de mimarisine bakarak 19. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Kare planlı olan cami bağdadi kubbelidir. Son cemaat yeri ve minaresi bulunmayan caminin dikkat çeken duvar ve kıblesindeki kalem işi süslemeleri Tosyalı Ali Usta tarafından işlenmiştir.
Doğu Mahallesi Camii yol tarifi için tıklayınız.
52.Karamürsel Köyü Camii
Kızılırmak ilçesinde yer alan cami 1879 yılında inşa edilmiştir. Duvarları kum taşından örülen caminin tavanı ahşap olup üstü kiremit çatı ile örtülüdür. Son cemaat yerinin bulunduğu üst kat 1984 yılında camekan ile örtülmüştür. Minaresi bulunmaktadır.
Dilerseniz yine aynı tip malzeme ve benzer özelliklere sahip 1839 yılında inşa edilmiş Sakarca Köyü Cami, 19. Yüzyılda inşa edilen Kızılırmak Merkez Camii ve yapılış tarihi bilinmeyen Yukarı Alagöz Camiiyi de ziyaret edebilirsiniz.
53.Dalkoz Köyü Aşağı Mahalle Camii
Bayramören ilçesinde yer alan cami Alabeyli Ali Ağa tarafından 19. Yüzyılın ortalarında yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı olan cami bağdadi kubbelidir. Kubbe ise dışardan alaturka kiremit çatı ile örtülüdür. Son cemaat yeri ile kıble cephesine bitişik minare sonradan 1966 yılında inşa edilmiştir.
Dalkoz Köyü Aşağı Mahalle Camii yol tarifi için tıklayınız.
54.Ali Bey Camii
Kent merkezine bağlı Ali Bey Mahallesinde konumlanan camii üzerinde yer alan kitabeye göre 1609 yılında inşa edilmiştir. Büyük Camiiden sonra ikinci taş yapı olan caminin mihrap ve minberi alçıdan olup süslemesizdir. Minarenin kaide kısmı kesme taştan yapılırken, gövdesi tuğladan yapılmıştır. Zaman içerisinde harap olan cami yıkılmış ve aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.
Ali Bey Camii yol tarifi için tıklayınız.
55.Ören Köyü Camii
Çerkeş ilçesinde yer alan cami IV. Murat’ın lalası Mirza Bey tarafından 17. Yüzyılın ilk yarısında yaptırılmıştır. Kare planlı olan cami tek kubbelidir. Duvar yapımında kesme taş, devşirme taş ve tuğla kullanılmıştır. Son cemaat yeri 1944 yılında yıkılmış ve sonraları köy halkı tarafından aslına uygunsuz bir şekilde yeniden yaptırılmıştır. 1958 yılında da onarılan caminin minaresi yenilenmiştir.
Ören Köyü Camii yol tarifi için tıklayınız.
56.İmaret Camii
Üzerinde yer alan kitabeye göre Candaroğlu Kasım Bey tarafından 1397 yılında yaptırılmıştır. Yapımında moloz taş kullanılan yapı 1916 yılında onarımdan geçmiştir. Minaresi bulunmamaktadır. Avlusunda Çelebi Mehmet’in kızı Sultan Hatun’un ve Sultan Hatun’un eşi Kasım Bey’in mezarları yer almaktadır.
İmaret Camii yol tarifi için tıklayınız.
57.Hacı Murad-ı Veli Camisi ve Türbesi
Eldivan ilçesine bağlı Seydiköy’de yer alan cami ve türbenin bir kitabesi olmadığından yapım tarihi kesin olarak bilinememektedir. Ancak türbenin Hac-ı Murat Veli’nin ölümünden sonra yapıldığı düşünülmektedir. Hac-ı Murad-ı Veli 1207 yılında hayatını kaybetmiş olup türbenin de bu tarihten sonra yapıldığı sonradan da cami ilave edildiği düşünülmektedir. Yapımında moloz taş kullanılan cami dikdörtgen planlı ve düz ahşap tavanlı olup üzeri alaturka kiremit çatı ile örtülüdür. Caminin içerisinde yer alan iç duvardaki kalem işi süslemeleri 1951 tarihinde Tosyalı Ali Usta tarafından yapılmıştır.
Caminin doğu duvarına bitişik türbe ise kare planlı ve ahşap tavanlıdır. Türbenin ön mekânında Hacı Murad-ı Veli’nin oğlu ve kızlarının sandukası ile yöre halkı tarafından kutsal sayılan 2 adet göktaşı yer almaktadır. Hacı Murad-ı Veli’nin bulunduğu yer ise kare planlı olup tromp geçişli kubbe ile örtülüdür.
Yıl içerisinde gerek yöre halkı gerekse dışardan gelen yerli turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen türbe Horasan Erenleri’nden Hacı Murad-ı Veli’nin türbesi olduğundan oldukça ilgi görmektedir.
Hacı Murad-ı Veli Camisi ve Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
58.Emir Karatekin Türbesi
Çankırı Kalesinin içerisinde yer alan türbe Danişmentliler Dönemi eserlerinden olup 14. Yüzyılda inşa edilmiştir. Yapımında moloz taş ve tuğla kullanılan yapı oldukça sade görünüme sahiptir. İçerisinde Karatekin Bey’e ve çocuklarına ait 4 adet sanduka yer almaktadır. Yıl içerisinde gerek yöre halkı gerekse dışardan gelen yerli turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen türbe Çankırı Fatihi Karatekin Bey’in türbesi olduğundan oldukça ilgi görmektedir.
Emir Karatekin Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
59.Çankırı Gezilecek Yerler Şeyh Mehdi Türbesi
Merkez ilçesine bağlı Karataş Mahallesi Kayabaşı mevkiinde yer alan türbe 1272 yılında yaptırılmış olup içerisinde Çankırı’nın ilk fethinde bulunduğu bilinen Şeyh Mehdi’nin kabri yer almaktadır. Şeyh Mehdi’nin doğum tarihi ve yeri kesin olarak bilinemese de 1272 yılında vefat ettiği bilinmektedir.
60.Hoşislamlar Türbesi
Atkaracalar ilçesine 3 kilometre mesafede Dumanlı Dağları’nın eteklerinde yer alan türbe yaklaşık 10 dönüm alana sahip olup çevresinde cami, yemekhane, misafirhane, lavoba ve iki adet çeşme bulunmaktadır. Türbenin içerisinde Pir Hamza Sultan’ın kabri bulunmaktadır.
Hoşislamlar Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
61.Pir-i Sani Türbesi
Çerkeş ilçesinde yer alan türbe 18. yüzyılda yapılmıştır. Kendisiyle aynı adı taşıyan mescidin içerisinde yer alan türbenin yapımında moloz taş kullanılmıştır. İçerisinde Halveti Tarikatı Şabaniye Kolunun büyüklerinden Pir-i Sani yatmaktadır. Asıl ismi Çerkeşli Hacı Mustafa Efendi olan zat meşhur alimlerden Kuşadalı İbrahim Efendi’nin hocasının hocası olduğu bilinmektedir. 1813 yılında Çerkeş’te vefat eden zat buraya gömülmüştür.
Pir-i Sani Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
62.Fethiye Türbesi
Yapraklı ilçesinde yer alan türbe 17. yüzyılda yaptırılmıştır. Kare planlı olan türbe iki katlı olup, alt katında türbe, üst katında da kütüphane yer almaktadır. Türbenin üzeri beşik tonozla örtülüdür. Kütüphanenin üzeri de tromp geçişli tuğla kubbe ile örtülüdür. Kubbe dıştan sekizgen kasnaklı olup alaturka kiremit çatı ile örtülüdür.
Fethiye Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
Manzara
63.Çankırı Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Cam Teras
Çankırı Kalesi’nde şehre hâkim bir noktada inşa edilen cam teras Türkiye’de en büyük taban alanına ve en uzun çıkmaya sahip teras olmuştur. Aynı anda en fazla 30 kişinin çıkabildiği cam teras eşsiz manzaraya ev sahipliği yapıyor.
İlk yorum yapan olun