Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler, En Detaylı 25+ Gezi Rehberi

Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer alan Kastamonu’nun ilçelerinden olup tarihi çok eskilere dayanmaktadır.

Kastamonu merkez, bünyesinde Türk-İslam dönemine ait birçok tarihi eserler bulundururken doğal güzellikleri ile de dikkat çekmektedir. Kastamonu merkez milli parkları, yeşilin farklı tonlarında ki manzarası, temiz havası, tarihi yapısı ile doğal güzellikleri içinde barındıran ilçe konumundadır.

Kastamonu Merkez gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır.

1.Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Ilgaz Dağı Milli Parkı

Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında %69’u Kastamonu %31’i Çankırı il sınırları içerisinde olan Ilgaz Dağı Milli Parkı yer almaktadır. 1088,61 hektar alana sahip olup 1976 yılında milli park ilan edilmiştir. Çeşitli bitki örtüsüne sahip milli parkın içerisinde özelikle Sarıçam, Göknar, Karaçam ağaçları boy göstermektedir. Çeşitli canlı türüne ev sahipliği yapan Mili Parkın içerisinde kurt, karaca, ayı gibi çeşitli kuş ve sürüngen türleri de görülmektedir.

Yıl boyunca turizm, sportif gibi farklı aktivitelere ev sahipliği yapan Ilgaz Dağı Milli Parkın içerisinde 1437 yatak kapasiteli 8 adet tesis yer almaktadır.

Doğa severlerin uğrak yerlerinden olan Milli parkta kamp yapabilir ve bu harika atmosferin tadını çıkartabilirsiniz. Trekking yaparak doğa ile iç içe bir gün geçirebilir veya kayak merkezinde doyasıya eğlenebilirsiniz.

Ilgaz Dağı Kayak Merkezinde profesyonel kayakçılardan amatör kayakçılara kadar herkese hitap eden pistleri ile karın ve eğlencenin tadını çıkartabilirsiniz.

Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı Milli Parkı yol tarifi için tıklayınız.

2.Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı

Doğa ile iç içe hem eğlenebileceğiniz hem de sevdiklerinizle hoş sohbet vakit geçirerek piknik yapabileceğiniz Tabiat Parkı çok sayıda aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır.

Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkın da ki mesire alanındaki masa ve kamelyalarda pikniğiniz yapabilir ve sizler günün yorgunluğunu atarken çocuklar kendileri için ayrılmış 5 farklı oyun alanında kaliteli vakit geçirebilir.

Arkadaş gruplarıyla Paintball sporuna katılabilir adrenalin dolu ve eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz. Zipline tutkunlarının da düşünüldüğü alanda zipline yaparak eğlenebilir veya trambolin de günün enerjisini atabilirsiniz. Atv ile doğayı keşfedip adrenalinli bir gün de geçirebilir fitness alanlarında doğa ile iç içe sporunuzu da yapabilirsiniz. Ayrıca içerisinde yer alan cefe ve restoren bölümünde yöreye özgü lezzetleri de tadabilirsiniz.

Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı

Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.

Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı internet sitesi için tıklayınız.

3.Kastamonu Kalesi

Kastamonu ilinin sembollerinden olan kale, 12. yüzyıl Bizans döneminde Komnenoslar tarafından inşa edilmiştir. Yüksek tepe üzerinde yer alan kale 155 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğindedir. Günümüze kadar çeşitli beylikler tarafından onarımdan geçmesinden dolayı farklı mimari özelliklere sahiptir. Özellikle iç kale Bizans mimari özelliklerini taşırken, kule ve burçlar Osmanlı ve Candaroğulları döneminde yapılmış olup o dönemin mimari özelliklerini taşımaktadır. Kalenin yapımında taş, harç ve ahşap hatıllar kullanılmış olup, 15 adet büyük kule ve burç ile güvenliği desteklenmiştir. Son olarak 2005 yılında restore edilen kaleyi gezi rotanıza ekleyerek tarihten izler taşıyan yapıyı ve mimari özelliklerini yakından görebilirsiniz.

Kastamonu Kalesi

Kastamonu Kalesi yol tarifi için tıklayınız.

4.Saat Kulesi

1883-1891 yılı arasında ilin Valisi olan Abdurrahman Paşa’nın isteği üzerine 1885 yılında temeli atılmıştır. Osmanlı son devri döneminin mimari özelliklerini taşıyan saat kulesi yaklaşık 13 metre yüksekliğindedir. Son olarak 2002 yılında onarımdan geçen kaleyi yakından görebilirsiniz ve şehrin manzarasını izleyerek dinlenebilirsiniz.

Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Saat Kulesi

Saat Kulesi yol tarifi için tıklayınız.

5.Ev Kaya Mezarı

Kastamonu ilinin en eski kaya mezarlarından olan yapının sağ bölümü M.Ö 7. yüzyılda, sol bölümü M.S 1. yüzyıl Romalılar döneminde yapılmıştır. Yerden 8 metre yükseklikte kayanın oyulmasıyla oluşturulan mezarda üçü anıtsal olmak üzere toplam sekiz adet kaya mezarı bulunmaktadır.

Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Ev Kaya Mezarı

Ev Kaya Mezarı yol tarifi için tıklayınız.

6.Nasrullah Külliyesi

Şehrin merkezinde yer alan külliye camii, şadırvan, köprü ve medreseden oluşmaktadır.

1506 yılında Nasrullah Kadı isimli bir hayırsever tarafından inşa ettirilen camii, köprü ve şadırvan içerisinde yer alan su havuzları ile Kastamonu ilinin en büyük camisi konumundadır. Ayrıca Mehmet Akif Ersoy Milli Mücadeleyi destekleyen konuşmalarını da burada yapmıştır.

1746 yılına kadar 6 kubbeli olan camii genişletilmesi ile birlikte 9 kubbeli olmuştur. Tarihten izler taşıyan caminin içerisinde ki süslemeler ve hatlar Kastamonulu ünlü hattat Ahmet Şevket Efendi tarafından yapılmış olup günümüze sağlam olarak ulaşmıştır. Şadırvanın içerisinde yer alan su havuzları Nasrullah Kadı tarafından inşa ettirilirken, şadırvan 1752 yılında iki kubbeli olarak Bedli tarafından inşa ettirilmiştir.

Tarihten izler taşıyan ve günümüze sağlam olarak ulaşan Kastamonu ilinin en büyük camisi olan yapıyı ziyaret ederek mimari özelliklerini yakından inceleyebilirsiniz.

Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Nasrullah Külliyesi

Nasrullah Külliyesi yol tarifi için tıklayınız.

7.Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Yakupağa Külliyesi

Şehrin merkezinde bulunan külliyenin içerisinde cami, medrese, aşevi, sıbyan mektebi bulunmakta olup şehrin önemli külliyelerinin başında gelmektedir.

Cami 1547 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ının hazine reisi olan Yakup Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. Caminin mimari özelliklerinden ahşap işli kapı kanatları ve kesme taş tekniği en dikkat çekici özellikleri arasındadır.

Külliyenin içerisinde bulunan medresenin ön kısmında kemerli ve sütunlu avlu bulunmakta olup, caminin kuzeyinde de aşevi yer almaktadır. Aşevini yanında üzeri kubbeli odalar yer alıp, sıbyan mektebi de döneminin özelliklerini taşımaktadır. Tarihten izler taşıyan külliyeyi ziyaret ederek mimari özelliklerini yakından inceleyebilirsiniz.

Külliyenin içerisinde bulunan medresenin ön kısmında kemerli ve sütunlu avlu bulunmakta olup, caminin kuzeyinde de aşevi yer almaktadır. Aşevini yanında üzeri kubbeli odalar yer alıp, sıbyan mektebi de döneminin özelliklerini taşımaktadır. Tarihten izler taşıyan külliyeyi ziyaret ederek mimari özelliklerini yakından inceleyebilirsiniz.

Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Yakupağa Külliyesi

Yerler Yakupağa Külliyesi yol tarifi için tıklayınız.

8.İsmail Bey Külliyesi

Şehrin merkezinde M.Ö 7. yüzyıla ait iki adet kaya mezarından Şahinşah Kayası üzerinde yer almaktadır. 1451yılında Candaroğulları Beyliğinin son hükümdarı olan İsmail Bey tarafından inşa ettirilen külliyenin içerisinde cami, türbe, medrese, kütüphane, han ve hamam kısımları bulunmaktadır.

2004 yılında onarım ve restorandan geçerek han ve medrese bölümü turizm amaçlı yöresel mutfak ve el sanatları merkezi olarak değiştirilmiştir. Külliyeyi ziyaret ederek geçmişten izler taşıyan mimarisini yakından görebilir ve yanındaki yöreye özgü el sanatları merkezini ziyaret edebilirsiniz.

İsmail Bey Külliyesi

İsmail Bey Külliyesi yol tarifi için tıklayınız.

9.Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi

Seyyid Sünneti Efendi tarafından 1490 yılında yaptırılan külliyenin içerisinde cami, türbe, dergâh evleri, kütüphane ve şadırvan yer almaktadır.

Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi yol tarifi için tıklayınız.

10.Mahmut Bey Camii

Kastamonu ilinin Kasaba Köyünde yer alan camii 1366 yılında Candaroğulları Beyliği hükümdarı Emir Mahmut Bey tarafından Cuma Camii olarak yaptırılmıştır. Dış duvarları moloz taştan yapılmış olup iç kısmının yalnızca mihrap kısmı alçı olup diğer kısımları ahşap olarak inşa edilmiştir.

Mimari özellikleri ile dikkat çeken camii, ahşap çatısı bindirme tekniği ve hiç metal çivi kullanılmamasıyla Türkiye’de nadir özelliğe sahip olan camii içerisinde yer almaktadır.

Caminin diğer en önemli kısmı Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılan kapısıdır. Mimari yapısı ve göz alıcı işçiliğiyle Türkiye’de çok az örneği bulunan kapının orijinal hali Kastamonu Etnografya Müzesi Liva Paşa Konağında yer almaktadır. Orjinalinin yerine de ahşap oymacılık ustalarından Hikmet Değirmencioğlu tarafından benzeri yapılmıştır.

Günümüze kadar sağlam ulaşan yapının mimari özelliklerini ve orijinalliğini koruyan süslemelerini yakından görerek ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.

Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Mahmut Bey Camii

Mahmut Bey Camii yol tarifi için tıklayınız.

11.Atabeygazi Camii

1273 yılında Atabey Muzafferediin Yavlak Aslan tarafından yapılmış olup şehrin en eski camisidir. Duvarları kesme ve moloz taştan yapılmış ve 40 direğin üstüne oturtulan ahşap tavanından dolayı ‘Kırk Direkli Camii’ olarak da bilinmektedir. Günümüze kadar çeşitli onarımlardan geçsede sağlam olarak ulaşmış yapının, tarihten izler taşıyan mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Atabeygazi Camii

Atabeygazi Camii yol tarifi için tıklayınız.

12.Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Yılanlı Camii

1272 yılında Şeyh Abdulfettah-ı Veli tarafından dikdörtgen planlı olarak yaptırılmıştır.  Duvarları moloz taşından ve çatışı ahşabın üzerine kiremit örülerek yapılmıştır. Ne yazık ki 1937 yılında ki yangın sonucunda yanan binanın ahşap çatısı, iç sıvası ve dış derzleri yeniden onarılmıştır. Çeşitli onarımdan geçse de günümüze kadar ulaşmayı başaran yapı ibadete açık olup ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır.

Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Yılanlı Camii

Yılanlı Camii yol tarifi için tıklayınız.

13.Cem Sultan Bedesteni

Kitabesi olmadığından dolayı hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinemese de 1465 yılından bu zamana kadar varlığını sürdürmektedir. Günümüzde restoran olarak restore edilmiş ve tarihi yapısını korumayı başarmıştır. Modern görünümü ve tarihi dokunun harmanlanmasıyla oluşan restoran da yöreye özgü lezzetleri tadabilir ve tarihi dokuyu yakından görebilirsiniz.

Cem Sultan Bedesteni

Cem Sultan Bedesteni yol tarifi için tıklayınız.

14.İsmail Bey Hanı(Kurşunlu Han)

Kastamonu Merkez de Aktarlar Çarşısında bulunan Han 1443-1461 yılları arasında Candaroğulları Beyliğinin son hükümdarı ayrıca Fatih Sultan Mehmet’in dayısı olan Kemalettin İsmailbey tarafından inşa edilmiştir. Kuzey ve güneyinde olmak üzere iki kapısı bulunan han tarihi yapısı ve görünümüyle ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Günümüz de restoran ve otel olarak restore edilen han da konaklayarak tarihi yapıyı yakından inceleyebilirsiniz.

İsmail Bey Hanı(Kurşunlu Han)

İsmail Bey Hanı(Kurşunlu Han) yol tarifi için tıklayınız.

15.Penbe (Balkabağı Hanı)

1481-1512 yılları arasında Osmanlı Padişahı 2. Beyazıt tarafından yaptırılmış olup günümüze sadece kuzey cephesi ulaşabilmiştir. Bir zamanlar bal ticareti yapıldığından Balkabağı Hanı adını almış, sonrasında pamuk ticareti merkezi olduğundan Penbe Han adını almıştır. Kuzey cephesi 2006 yılında onarılarak restore edilmiş ve çarşı olarak hizmet vermeye başlamıştır. Sizlerde hem çarşıyı gezip ihtiyaçlarınızı karşılayabilir hem de bu tarihi yapıyı yakından görebilirisiniz.

Penbe (Balkabağı Hanı)

16.Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Aşirefendi Hanı (Urgan Hanı)

Kastamonu Merkezde yer alan han 1748 yılında yaptırılmış olup Nurullah Caminin yanında yer almaktadır. Reisülküttap Hacı Mustafa Efendi tarafından yapılan han eskiden urgan ticareti yapıldığı için bu ismi almıştır. Sizler de günümüze sağlam olarak ulaşmış yapının, tarihten izler taşıyan mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Aşirefendi Hanı (Urgan Hanı)

Aşirefendi Hanı (Urgan Hanı) yol tarifi için tıklayınız.

17.Çifte Hamam

1514 yılında Yavuz Sultan Selim’in hocası Halim Çelebi tarafından inşa ettirilmiştir. Hamamın üzeri ahşap çatı ile örtülü, duvarları ise moloz ve harçla yapılmıştır. 1728 yılında onarımdan geçerek günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Bu tarihi yapıyı ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.

Çifte Hamam

Çifte Hamam yol tarifi için tıklayınız.

18.Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Frenkşah Hamamı

1262 yılında Emir Firenkşah Cemalüttin tarafından dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır. Zamanla bakımsızlıktan yıkılıp toprak altında kalan hamam 1960 yılında yapılan kazılar sonucu ortaya çıkartılarak onarılmıştır. Günümüze sadece erkekler bölümü ulaşan tarihi yapıyı ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.

19.Yeni Hamam

1811 yılında Kara Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Hamamın soyunma bölümü kesme taştan, diğer bölümleri moloz taşından yapılmıştır. 2005 yılında restore dilen hamamı ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.

Yeni Hamam

20.Arabapazarı Hamamı

1515 yılında Nasrullah Kadı tarafından hamam moloz taşı ve harçla yapılmış olup, soyunma odası yaklaşık 100 metrekare büyüklüğünde olup kubbe ile örtülüdür. Ayrıca yıkanma salonu haçvari plana sahip olup, hamam 1918 ve 1981 yılları arasında onarımdan geçmiştir. Günümüze kadar ulaşmayı başaran bu tarihi yapıyı ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.

Arabapazarı Hamamı

Arabapazarı Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

21.Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Saray Hamamı

Muharrem Efendi tarafından 1575 yılında yaptırılan hamamın ne yazık ki

soyunma yeri, soğukluk kısmı, halvet yeri ve çatısı tamamen yıkılıp günümüze kadar ulaşamamıştır. Diğer kısımları restore çalışmalarıyla 2013 yılında tamamlanmış ve tarihi yapı yeniden kazanılmıştır. Sizlerde bu tarihi hamamı ziyaret edebilirsiniz.

Saray Hamamı

22.Dede Sultan Hamamı

1514 yılında Mevlevi Dergahı Şeyhi Celalettin Dede Sultan tarafından Moloz taşından ve harçla yaptırılmıştır. 1766 ve 1948 yıllarında onarımdan geçerek günümüze sağlam olarak ulaşmıştır. Sizlerde bu tarihi yapıyı ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.

Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Dede Sultan Hamamı

Dede Sultan Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

23.Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Ferhatpaşa Hamamı

Kastamonu Sancak Beyi Ferhat Paşa tarafından 1557-1564 yılları arasında inşa edilmiştir. Hamam moloz taşı ve harçla yapılmıştır olup soyunma odası ahşaptır. 1743 ve 1793 yılında onarımdan geçmiş ve günümüze kadar ulaşabilmiştir. Sizlerde bu tarihi yapıyı ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.

24.Arkeoloji Müzesi

1914-1917 yılları arasında İttihat ve Terakki Cemiyeti binası olarak inşa edilmiş, 1945 yılında depo olarak hizmete geçmiş ve 1951 yılında resmi açılışını gerçekleştirmiştir.

Üç ana bölümden oluşan müzenin 1. Bölümünde taş eserler, heykeller sergilenirken, 2. Bölümünde ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Şapka İnkılabına ait ikinci nutkunu bu binanın önünde yaptığı için, inkılaba ilişkin dokümanlar ve Atatürk’e ait eşyalar sergilenmektedir. Üçüncü bölümde ise kronolojik sıralama eşliğinde Kastamonu ve çevresinde ele geçirilen tarih öncesi ve Bizans Dönemine kadar olan eserler sergilenmektedir.

Müzeyi ziyaret ederek Kastamonu ile ilgili tarihi ve kültürel eserleri yakından görebilirsiniz.

Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

25.Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Etnografya Müzesi

1887 yılında yapılan Liva Konağının içerisinde yer alan müze restorasyon çalışmalarından sonra 1997 yılında açılmıştır. Bodrumu ile birlikte 4 katlı olan Liva Konağı’nın her katında Kastamonu iline ait tarihi eserler, yöreye özgü yaşam biçimleri sergilenmekte olup, müze de Kastamonu ile ilgili genel bilgiler edinebilirsiniz.

1.Katında Kastamonu iline ait fotoğraflar sergilenmekteyken, 2. Katında ise yöreye özgü yaşam biçimleri ve dokumacılık, ağaç işeri, urgancılık, taş baskı gibi zanaatlar sergilenmektedir. Ayrıca Mahmut Bey Camii’ye ait tarihi kapı da bu bölümde sergilenmekte olup mutlaka görülmesi gereken eserler arasındadır. 3. Katında ise Kastamonu Konağının yerleşim biçimi mankenler eşliğinde sergilenmiştir. Müzeyi ziyaret ederek Kastamonu ile ilgili tarihi ve kültürel eserleri yakından görebilirsiniz.

Etnografya Müzesi

26.Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi 75. Yıl Cumhuriyet Müzesi

Ulusal Mimari Akımının önde gelen isimlerinden olan Vedat Tek adına 2000 yılında Kültür Merkezi olarak yapılmış ve eklemelerle 2007 yılında günümüzde ki halini almıştır.

Müzenin içerisinde 75. Yıl Cumhuriyet Evi Özel Müzesi, Kitre Bebek Evi, Dantel Evi, Röfyefli Salon ve Resim Galerisi yer almaktadır.

Özellikle 75. Yıl Cumhuriyet Müzesi oldukça ilgi görmekte olup içerisinde, Silah Bölümü ve Türkiye’de ilk ve tek olan Şapka Müzesi yer almaktadır. Şapka Müzesinin içerisinde Cumhuriyet’in ilanından bu zamana kadar olan kadın ve erkek şapkaları sergilenerek koleksiyon her geçen yıl genişletilmektedir.

Haftanın her günü açık olan müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi 75. Yıl Cumhuriyet Müzesi

Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi 75. Yıl Cumhuriyet Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

27.Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf Müzesi

Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesinde bulunan konakların bir tanesinde yer alan müze 2006 yılında Kastamonu ve çevresine ait vakıf eserlerin korunması ve Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesinde kullanılan eşyaların korunması ve sergilenmesi için açılmıştır.

Özellikle müze içerisinde 1182 yılından kalma el yazması Kuran-ı Kerim, 1600 yıkından kalma Sadaka taşı ve Kastamonu’ya ait kandiller oldukça dikkat çekmektedir.

Kastamonu Merkez Gezilecek Yerler Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf Müzesi

Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*